32 χρόνια μετά το Ευρωμπάσκετ του 1987

Ο ελληνικός αθλητισμός χρειαζόταν μία επιτυχία, οι Έλληνες αναζητούσαν ένα θαύμα και οι «12» διεθνείς του αείμνηστου Κώστα Πολίτη ανέλαβαν να γίνουν τότε οι ήρωες μας.

Σε λιγότερο από ένα λεπτό, δύο εύστοχες βολές από τον Αργύρη Καμπούρη στον τελικό με την Ε.Σ.Σ.Δ μέσα στο Σ.Ε.Φ. αποδείχτηκαν αρκετές για να ανακηρυχτεί το μπάσκετ… εθνικό σπορ!

Από τότε, ακολούθησε το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ το 1989. Κι αν το χρυσό μετάλλιο της Εθνικής ποδοσφαίρου στο EURO 2004 στην Πορτογαλία ξαναέβγαλε όλους τους Έλληνες στο δρόμο, έναν χρόνο αργότερα η «επίσημη αγαπημένη» μας χάρισε ένα ακόμη χρυσό σε Ευρωμπάσκετ το 2005 στο Βελιγράδι, αλλά και το αργυρό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ 2006 στην Ιαπωνία. Το 2009, η Εθνική κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, το οποίο ήταν και το τελευταίο μετάλλιο για την εθνική ανδρών!

Αυτή είναι μια μικρή αναδρομή σε σπουδαίες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, του μπάσκετ ειδικότερα. Όλα ξεκίνησαν στις 14 Ιουνίου του 1987, με εκείνο το ανεκτίμητο Ευρωμπάσκετ.

Η 14η Ιουνίου ανήκει στους Γκάλη, Γιαννάκη, Σταυρόπουλο, Λινάρδο, Καμπούρη, Καρατζά, Ρωμανίδη, Φιλίππου, Φασούλα, Ιωάννου, Χριστοδούλου και Ανδρίτσο και όλους τους πρωταγωνιστές της εθνικής μας επιτυχίας. Αθλητές, προπονητές και παράγοντες του ελληνικού μπάσκετ, πιο ελληνικού από κάθε άλλη στιγμή σην ιστορία του και τόσο επιτυχημένου που έγινε αφορμή για να αλλάξει οριστικά σελίδα.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

Στις 14 Ιουνίου του 1987, η Εθνική μας ομάδα έγραψε ιστορία, καθώς νίκησε στον τελικό την ΕΣΣΔ με 103-101 στην παράταση (89-89 η κανονική διάρκεια) και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας.

Ένας τεράστιος θρίαμβος, ο οποίος άλλαξε την ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, φέρνοντας πολλά νέα παιδιά κοντά στο σπορ, με το άθλημα στην χώρα μας να γνωρίζει μεγάλες επιτυχίες μέχρι και σήμερα. Το παιχνίδι ήταν ανταγωνιστικό και οι δύο ομάδες βρισκόντουσαν συνεχώς κοντά στο σκορ, με την Ελλάδα να προηγείται με 42-41 στο ημίχρονο και τον Λιβέρη Ανδρίτσο να στέλνει το ματς στην παράταση με τις βολές του. Στο τέλος του έξτρα χρόνου, ο Αργύρης Καμπούρης πήρε το πολύτιμο επιθετικό ριμπάουντ, κέρδισε το φάουλ, ο “τίμιος γίγαντας” ευστόχησε στις βολές, ακολούθως ο Γιοβάισα αστόχησε στο τρίποντο και η Εθνική μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας με 103-101 μία ομάδα υπερδύναμη όπως ήταν η Σοβιετική Ένωση.

Από την Εθνική μας ομάδα, ο Νίκος Γκάλης ήταν ο πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης με 40 πόντους και ακολούθησε με 12 πόντους ο Παναγιώτης Φασούλας, με τους Παναγιώτη Γιαννάκη, Αργύρη Καμπούρη να σημειώνουν από 10. Ο “γκάνγκστερ” αναδείχθηκε σε MVP του τουρνουά, αλλά και σε πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης, με τον αρχηγό Παναγιώτη Γιαννάκη να σηκώνει ψηλά το τρόπαιο, γεμάτος περηφάνια, με χιλιάδες Έλληνες να βγαίνουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου.
ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (Αλεξάντερ Γκομέλσκι): Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια