«Το σχολείο των Ζήση και Σλούκα που… έπνιξε τη Δόξα Λευκάδας»-Φοβερό αφιέρωμα του Ραφαήλ Αλαγά στο basketa.gr για τον Μαντουλίδη

Ο Μαντουλίδης πήρε το αποτέλεσμα της αγωνιστικής στο Βορρά της Γ’ Εθνικής κόντρα στη Δόξα Λευκάδας, με τα ιστορικά Εκπαιδευτήρια, που ανέδειξαν κορυφαίους αθλητές του ελληνικού μπάσκετ, να ακολουθούν το δικό τους δρόμο, που επιβραβεύεται σε κάτι θριάμβους σαν αυτόν.

Το ακλόνητο φαβορί εναντίον του απόλυτου αουτσάιντερ. Μια παρέα ενθουσιωδών… πιτσιρικάδων εναντίον μερικών εκ των πιο «μπαρουτοκαπνισμένων» αθλητών στις εθνικές κατηγορίες. Με αυτά τα δεδομένα ξεκινούσε ο αγώνας του Μαντουλίδη με τη Δόξα Λευκάδας, με τη δεύτερη να χρειάζεται οπωσδήποτε να περάσει αυτή την αποστολή στα Εκπαιδευτήρια. Αν την περνούσε, άλλωστε, ο δρόμος για την άνοδο θα ήταν στρωμένος… με ροδοπέταλα για τη Β’ Εθνική και μια ματιά στο πρόγραμμα θα αρκούσε, για να το διαπιστώσει κάποιος.

Ήταν και η ευκαιρία, όμως, να διακριθούν οι ταλαντούχοι αθλητές, που το σχολείο αυτό παράγει… με το κιλό και με προοπτικές να κάνουν μια σπουδαία καριέρα. Θέλετε μερικά παραδείγματα από το παρελθόν, με μερικούς παίκτες που αγωνίζονται μέχρι και σήμερα; Ο άλλοτε αρχηγός της Εθνικής, Νίκος Ζήσης, ο Κώστας Σλούκας, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο Δημήτρης Κατσίβελης, ο Χάρης Μαρκόπουλος και ο Σάββας Ηλιάδης σπούδασαν την τέχνη του μπάσκετ στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και η επιλογή τους δικαιώθηκε, με τη μετέπειτα πορεία τους να λέει τα πάντα.

Κάπως έτσι, ο ενθουσιασμός που λέγαμε νωρίτερα, «έπνιξε» στο τέλος τους πολύπειρους παίκτες του Γιάννη Δημητριάδη. Με κυριαρχία, μάλιστα, στο δεύτερο ημίχρονο, το νεανικό σύνολο που έχει στα χέρια του ο Ιωσήφ Νικολαΐδης, έδειξε το λόγο, για τον οποίο αποτελούν πρωταγωνιστές και αυτή την χρονιά. Ας μην κάνουν πρωταθλητισμό, δεν είναι αυτό το ζητούμενο άλλωστε απέναντι σε ομάδες σαν τη Δόξα, τον ΠΑΣ ή τον Πρωτέα. Το θέμα είναι να μάθουν από πολύ μικροί να πρωταγωνιστούν και να έχουν την αντίστοιχη νοοτροπία, όπου κι αν βρίσκονται.

Οι 17χρονοι Αλέξανδρος Νικολαΐδης (υιός του Σωτήρη Νικολαΐδη) και Ανδρέας Καλόγηρος, ήδη κάνουν τη διαφορά κι ένα λαμπρό μέλλον διαγράφεται μπροστά τους. Μαζί τους διακρίνει κανείς τον 21χρονο Γιάννη Τάκη, τον 22χρονο Άγγελο Ρεφατλάρι, τον εξίσου 22χρονο Βασίλη Μπέλλο, τον 17χρονο Χρήστο Φόρογλου, τους 18χρονους Λουίς Ντίαθ, Δημήτρη Κεραμάρη και αρκετούς ακόμη.

Όλοι τους, έτοιμοι να γίνουν η επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ, σε οποιοδήποτε επίπεδο κι αν αγωνιστούν. Και ο Μαντουλίδης, σταθερά, έτοιμος να παραδίδει σπουδαίες «φουρνιές», οι οποίες θα γράφουν ιστορία, ξεκινώντας από μικρά κατορθώματα, όπως αυτό με τη Δόξα Λευκάδας, για να φτάσουν σε ένα σημείο να μιλούν όλοι για αυτούς. Αυτούς, τους αυριανούς πρωταγωνιστές, για τους οποίους σύλλογοι σαν αυτόν δείχνουν το δρόμο για το ξεπέταγμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια