Αλλιώτικες μπασκετικές ιστορίες για τις γυναίκες του ΠΑΣ Γιάννινα-Αφιέρωμα του https://typos-i.gr

Είναι προφανές ότι ειδικά φέτος, η δραστηριότητα στα ομαδικά αθλήματα, στις γυναίκες, είναι πιο έντονη, με παρουσίες στις εθνικές κατηγορίες. Ο ΠΑΣ όμως, στο γυναικείο μπάσκετ, έχει ένα αξιοζήλευτο ρεκόρ που μόνο στο ποδόσφαιρο συναντάται πλέον: έξι χρόνια συνεχούς παρουσία στην Α2 κατηγορία, στην οποία επιστρέφει φέτος μετά από ένα διάλειμμα και οι απαιτήσεις, είναι ανεβασμένες.

Τετάρτη βράδυ, καθημερινή δηλαδή, 10.30: Έξω από το νέο κλειστό δίπλα στο Πανηπειρωτικό περιμένουν γονείς, σύζυγοι και… παιδιά, να τελειώσει η προπόνηση του ΠΑΣ Γιάννινα WBC. Η ομάδα αποτελείται από παίκτριες 14 έως 40 ετών και αυτή η συνύπαρξη έχει τις ιδιαιτερότητές της.

Ο προπονητής τους, Γιώργος Σιαμέτης, σταματάει το διπλό αρκετές φορές για να ξαναδείξει το σύστημα ή τις συγκεκριμένες κινήσεις.

«Ένα μεγάλο άγχος ήταν η ηλικιακή γκάμα,  γιατί οι παίκτριες ξεκινάνε από 14 ετών και φτάνουν 40. Από τη στιγμή όμως που υπάρχει κοινός στόχος και κοινό σημείο αναφοράς, το μπάσκετ, το πρόβλημα λύνεται. Επίσης, έχουμε πολύ καλά παιδιά στις μεγάλες ηλικίες που έχουν δώσει και στις μικρότερες την ευκαιρία να καταλάβουν ότι είναι ευκαιρία ζωής όλη αυτή η προσπάθεια» περιγράφει.

 «Δεν είμαστε καινούργια ομάδα στην Α2, αλλά μας έλειψε πολύ πέρσι και υπάρχει δίψα σε όλους και όλες που ασχολούμαστε με αυτή την υπόθεση. Νομίζω ότι, «πρώτα να είμαστε καλά, θα κάνουμε καλά πράγματα φέτος» συμπληρώνει.

Η κατηγορία όμως, μόνο εύκολη δεν είναι. Υπάρχουν παραδοσιακές δυνάμεις του γυναικείου μπάσκετ, ονόματα όπως ο Άρης, ο Παναθλητικός, η Ολύμπια Λάρισας, ο Ολυμπιακός Βόλου κ.α.

Αυτό είναι συνείδηση στις παίκτριες, αλλά είναι και αισιόδοξες ταυτόχρονα.  Μια από τις βασικές αιτίες, είναι το κοινό σημείο αναφοράς και η ομαδική αίσθηση.

«Είναι πολύ όμορφο να ασχολείσαι σε επαγγελματικό επίπεδο με αυτό που αγαπάς. Όταν λέω ‘επαγγελματικό’ δεν εννοώ να ζεις από αυτό, αλλά να το κάνεις σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι ωραία γιατί το κάνεις σοβαρά αυτό που αγαπάς» λέει η αρχηγός Ντίνα Σαρηγιαννίδου, η οποία είναι και «σημείο αναφοράς» μέσα και έξω από το γήπεδο για τις μικρότερες παίκτριες. Στην ερώτηση αν την ακούνε οι μικρότερες, είναι απόλυτα καταφατική: «Μ’ ακούνε, είναι πολύ καλά παιδιά όλες, και προσπαθούν όλες τους πολύ. Επίσης η Ρέα (σ.σ. Ντόκου) που είναι μεγαλύτερη με έχει μάθει πάρα πολλά» λέει.

Δύο από τις μικρότερες, είναι η Κλαίρη Μεντεσίδου και η Στέλλα Ξανθοπούλου. «Είναι πρόκληση η Α2, έχουμε 1,5 χρόνο να παίξουμε σε αυτό το επίπεδο και μας έχει λείψει πολύ» λέει η Κλαίρη για την επιστροφή στην κατηγορία και η Στέλλα υπερθεματίζει για το συνδυασμό υποχρεώσεων, καθημερινότητας και ομάδας: «Είναι επιλογή μας, θέλουμε να το κάνουμε αυτό, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν».

Οι διοικητικοί της ομάδας επιμένουν πολύ στην αντίληψη με την οποία δομείται ο ΠΑΣ: Ο τεχνικός διευθυντής Γιάννης Ζήκος, λέει ότι οι διαφορές μεταξύ ανδρικών και γυναικείων ομάδων δεν υφίστανται πλέον. Πιο δύσκολο, ενδεχομένως, είναι η… τοπογραφία της προσπάθειας: «Το να κάνεις αυτή την προσπάθεια στα Γιάννενα είναι δύσκολο μεν, όχι όμως ακατόρθωτο. Εδώ στην ομάδα, γίνονται τα καλύτερα, το προσπαθούμε πολύ. Βήμα-βήμα έχουμε φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο και για την πόλη, αλλά και γενικότερα στο άθλημα» λέει.
Στόχοι τριετίας και «πόσες ομάδες αντέχουν τα Γιάννενα;»-Γ. Μάστακας: «Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θέλει όραμα και γερές βάσεις»

Ο Γιώργος Μάστακας έχει αναλάβει πρόσφατα την προεδρία της ομάδας και δίνει ένα γενικό περίγραμμα, όχι μόνο του ΠΑΣ WBC και των ακαδημιών του, αλλά και του μπάσκετ στα Γιάννενα γενικότερα.

«Γίνεται πολύ καλή δουλειά στις ακαδημίες μας, τόσο από την κα Στάθη τόσο και από τον κ. Σιαμέτη. Οι γονείς που θα φέρουν τα κορίτσια τους στον ΠΑΣ πρέπει να είναι σίγουροι ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά, σε υψηλό επίπεδο και μπορούν να περιμένουν σημαντικές διακρίσεις, αλλά και διαπαιδαγώγηση για το τι σημαίνει ομάδα και συνεργασία» λέει.

Εκτός από τις παλιότερες, όπως οι Σαρηγιαννίδου και Ντόκου που έχουν την πείρα και τις διακρίσεις, η νέα «φουρνιά» ήδη αναγνωρίζεται. Η Αγγελίνα Χρηστάκη για παράδειγμα, κλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην εθνική Παγκορασίδων και είχε «γεμάτα» παιχνίδια με την ομάδα, στην Ισπανία.

Παρότι όμως υπάρχει διαρκής κινητικότητα στο χώρο του γιαννιώτικου μπάσκετ, δεν υπάρχουν ούτε εξάρσεις, ούτε μια διαρκής παρουσία σε μεγαλύτερες κατηγορίες. «Είμαστε από τις λίγες πόλεις που δεν έχουμε υψηλού επιπέδου ομάδες στο αντρικό μπάσκετ και τα ερωτήματα για αυτό είναι πολλά πλέον και αναπάντητα. Δικαιολογίες θα ακούσουμε πολλές αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει καμία ομάδα μπάσκετ από τα Γιάννενα στις εθνικές κατηγορίες τα τελευταία 20 χρόνια» λέει ο κ. Μάστακας.

«Αισιοδοξούμε ότι με τις κατάλληλες προσπάθειες την επόμενη τριετία θα είμαστε στην Α1 και θα ελπίζουμε ακόμα σε μεγαλύτερη διάκριση. Στόχος μας και όραμα μας είναι να αυξήσουμε τις γυναικείες ακαδημίες μας την επόμενη τριετία στις 130 παίκτριες και να βρεθούμε στην ανώτερη κατηγορία με τη γυναικεία ομάδα. Με σωστή οργάνωση δεν νομίζω ότι είναι μακρινός στόχος αυτός» συμπληρώνει.

Τι φταίει όμως; Υπάρχει έλλειψη χρημάτων, χορηγών, ανθρώπων; Ο πρόεδρος του ΠΑΣ WBC ξεκαθαρίζει ότι είναι επιθυμητή η συνεργασία με όλους όσους αγαπάνε το μπάσκετ στα Γιάννενα και ενέργειες όπως του Σπάρτακου, που πήγε με δικά του και χορηγικά έξοδα σε καμπ στο εξωτερικό για προετοιμασία, είναι προς μίμηση. Επίσης, συμπληρώνει ότι ο ΠΑΣ θέλει να ενισχύσει περισσότερο το3on3 Hall Of Brands Tournament που έγινε το περασμένο καλοκαίρι για πρώτη φορά.

«Είναι φήμη ότι δεν πέφτουν χρήματα στο τοπικό μπάσκετ, αφού και οι τοπικές εταιρίες βοηθάνε (π.χ. το ‘Ζαγόρι’ που χορηγεί το καμπ του ΑΓΣΙ τα τελευταία χρόνια» ή και ο ‘Βίκος’ που την τελευταία διετία έκανε μια προσπάθεια μαζί με τους κ.κ. Μάντζιο και Γεωργίου και τη ‘Δωδώνη’ στο αντρικό μπάσκετ του ΠΑΣ» λέει και συμπληρώνει: «Από εκεί περιμένουμε φέτος μια διάκριση, η οποία όμως πρέπει να στηριχτεί σε ισχυρές βάσεις που είναι οι ακαδημίες, αλλά και σε ιδιόκτητο γήπεδο. Παρά τα έσοδα που υπήρχαν, κανείς δεν το σκέφτηκε τόσα χρόνια».

Και φυσικά, το μεγάλο ερώτημα είναι «πόσες ομάδες μπάσκετ αντέχουν τα Γιάννενα: «Δεν νομίζω ότι χωράνε παραπάνω από δύο ομάδες στο μπάσκετ στην πόλη. Δεν υπάρχει κόντρα ΑΓΣΙ και ΠΑΣ, δεν είμαστε στη Θεσσαλονίκη για να διχαστούμε σε Άρη και ΠΑΟΚ. Χρειάζεται ένωση και όχι πολυδιάσπαση σε μικρότερα σωματεία, χωρίς συνολικό όραμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 5 ομάδες μπάσκετ στα Γιάννενα και αυτό δεν βοηθάει κανένα, πολύ περισσότερο δε τα μικρά παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θέλει όραμα και ισχυρές βάσεις και αυτό ακριβώς κάνουμε στο ΠΑΣ Γιάννινα WBC», καταλήγει.

info

Οι γυναίκες του ΠΑΣ ξεκινάνε το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας στις 27 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, με τον Αστέρα και πρεμιέρα στα Γιάννενα και στο νέο κλειστό, κάνουν στις 4 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, με τον Παναθλητικό. Την Κυριακή 14/10 σε φιλικό στο Μέτσοβο, κέρδισε τον Ηρακλή (που παίζει στην Α1) με 54-53.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια