Αντιτίθεται στην αύξηση των ξένων παικτριών στην Α1 γυναικών ο ΠΑΟΚ

Την πλήρη αντίθεσή του στην προοπτική αύξησης των αλλοδαπών αθλητριών, που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική Ομάδα εξέφρασε επίσημα ο Α.Σ. ΠΑΟΚ μέσω επιστολής που απέστειλε προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Μέσω αυτής της επιστολής, ο ΠΑΟΚ με μία σειρά επιχειρημάτων τάσσεται ουσιαστικά υπέρ της προώθησης των Ελληνίδων αθλητριών, ενώ είναι κάθετα αντίθετος στην «επαγγελματοποίηση» του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ.

Αναλυτικά, η επιστολή του Α.Σ. ΠΑΟΚ:

«Με αφορμή τη συζήτηση, για αύξηση του αριθμού των αθλητριών, οι οποίες θα έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας σας, Πρωτάθλημα Α1 Εθνικής Κατηγορίας και Κύπελλο Ελλάδος, με σκεπτικό και αιτιολογική βάση τον δήθεν εναρμονισμό των κανόνων της Ομοσπονδίας σας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο που αφορά την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων υπηκόων των κρατών-μελών της Ε.Ε., αναφέρουμε ότι αυτή η εναρμόνιση έχει ήδη πραγματοποιηθεί και ουδεμία σχέση έχει με το πόσες αθλήτριες αυτής της κατηγορίας δύνανται να δηλώνονται και να συμμετέχουν στους αγώνες των ελληνικών διοργανώσεων.

Στους ισχυρισμούς, περί δήθεν αύξησης του ανταγωνισμού των ομάδων, απαντούμε ότι:

1. Αναφερόμαστε στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, του οποίου τόσο η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης όσο και ο Πρόεδρός της κ. Βασιλακόπουλος, αλλά και ο Σύλλογός μας ο ΠΑΟΚ είμαστε παραδοσιακοί υπέρμαχοι.

2. Εφ’ όσον, όλοι συμφωνούμε ότι μιλάμε για ερασιτεχνικό αθλητισμό, αυτονόητο μέλημά μας πρέπει να είναι η προώθηση Ελληνίδων αθλητριών, οι οποίες από τα ηλικιακά τμήματα υποδομής, τα οποία άλλωστε υποχρεωτικά συντηρούν όλες οι ομάδες, θα προωθηθούν στις πρώτες ομάδες των Συλλόγων και οι καλύτερες εξ’ αυτών στην Εθνική Ομάδα. Όπως γίνεται αντιληπτό, η περαιτέρω αύξηση των αλλοδαπών αθλητριών οιασδήποτε κατηγορίας θα ήταν εις βάρος του ελληνικού στοιχείου των ομάδων, αλλά και της δυναμικότητας της ελληνικής Εθνικής Ομάδας, η οποία αποτελεί και τον καθρέπτη του ελληνικού μπάσκετ γυναικών.

3. Η μακροχρόνια οικονομική κρίση στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια στις περισσότερες ομάδες να ακολουθήσουν το μοντέλο της ανεξέλεγκτης «επαγγελματοποίησης» του αθλήματος, με αποτέλεσμα, αφενός την «εισαγωγή» αλλοδαπών αθλητριών αμφίβολων αγωνιστικών ικανοτήτων και αφετέρου το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ των οικονομικά ισχυρών(-ής) ομάδων (-ας) και των λιγότερο οικονομικά δυνατών που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία.

4. Φροντίδα όλων μας πρέπει να είναι η ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου, για το οποίο έρχονται στα γήπεδα οι λίγοι πιστοί του αθλήματος και όχι η δημιουργία «μισθοφορικών» ομάδων, οι οποίες δεν έχουν λείψει άλλωστε από το ελληνικό φίλαθλο κοινό.

Στο διά ταύτα, προτείνουμε, αν όχι τη μείωση, τουλάχιστον τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος όσον αφορά τις αλλοδαπές αθλήτριες».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια