Χριστινάκη: «Δεν θα παίξω φέτος στo Ελληνικό πρωτάθλημα»

Συνέντευξη στο «ballin.eponymousview.gr» παραχώρησε η Ελεάννα Χριστινάκη και μίλησε για την Εθνική Ομάδα, το κολεγιακό πρωτάθλημα και το μέλλον της:

- Καταρχήν σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Πως μπήκε το μπάσκετ στη ζωή σου; Υπήρχαν άλλα αθλήματα που σου είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον;

«Μεγάλωσα σε γήπεδα ποδοσφαίρου λόγω του πατέρα μου και τo μπάσκετ μπήκε στη ζωή μου όταν κάποια στιγμή με ρώτησε ο πατέρας μου αν θα ήθελα να δοκιμάσω και κάποιο άλλο άθλημα. Έτσι, πήγα στην πρώτη προπόνηση μπάσκετ και ξετρελάθηκα. Ένιωθα τόσο οικεία σε ένα χώρο που δεν είχα ξαναπάει και την συνέχεια την ξέρεις. Από τότε δεν υπάρχει μέρα που να μην βρίσκομαι στο γήπεδο και που να μην μιλάω συνεχεία για μπάσκετ».

- Είσαι ένα από τα πολλά κορίτσια που αποφασίζουν τα τελευταία χρόνια να πάνε να παίξουνε μπάσκετ στην Αμερική και μέσα από αυτά είσαι η πρώτη αγωνίζεται σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της. Πόσο διαφορετικό είναι το επίπεδο στο κολεγιακό πρωτάθλημα σε σχέση με το ευρωπαϊκό μπάσκετ ως σύνολο;

«Η Αμερική πραγματικά είναι κάτι το απίστευτο. Το επίπεδο του κολεγιακού πρωταθλήματος είναι πολύ πιο υψηλό από όσο πιστεύουν πολλοί στην Ελλάδα και οι Αμερικανοί το παρακολουθούν περισσότερο και από το ΝΒΑ! Όπως σου έχω ξαναπεί, είχα την ευκαιρία να βρίσκομαι σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην ιστορία του γυναικείου μπάσκετ στο ΝCAA, το Maryland. Έμαθα πολλά και προπονιόμουν καθημερινά έχοντας συμπαίκτριες που εκπροσωπούν την εθνική Αμερικής. H διαφορά του επιπέδου είναι τεράστια γιατί εστιάζουν σε άλλα κομμάτια του αθλήματος, κυρίως στα αθλητικά προσόντα και γενικά είναι πιο ελεύθερο το παιχνίδι. Αφήνουν τους παίκτες να ξετυλίγουν το ταλέντο τους και όχι μέσα από συστήματα. Αλλά θεωρώ ότι και τα δύο στυλ μπάσκετ, Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό, πλέον μοιράζονται στοιχεία μεταξύ τους. Για παράδειγμα θεωρώ ότι στην Αμερική χρησιμοποιούν περισσότερη τακτική στο παιχνίδι τους και εμείς καταλαβαίνουμε ότι πλέον πρέπει να είμαστε πιο αθλητικοί και πιο δυνατοί σωματικά και πως το μπασκετικό IQ από μόνο του δεν φτάνει».

- Βρίσκεται στο μυαλό σου το WNBA;

«Βρίσκεται στο μυαλό μου άλλα πρωταρχικός μου στόχος είναι κάθε μέρα να βελτιώνομαι, να δουλεύω όλο και περισσότερο και να εξελίσσομαι σε όλους τους τομείς πνευματικά και σωματικά. Είναι πολύ εύκολο να λες ότι θες να παίξεις στο WNBA. Το θέμα είναι τι κάνεις για να φτάσεις εκεί».

- Για να πάμε και στο κεφάλαιο εθνική, πέρσι τέτοιο καιρό, καταφέρατε να κάνετε, για πολλούς το ακατόρθωτο, και να τερματίσετε στην τέταρτη θέση του EuroBasket. Μπορείς να ανακαλέσεις τα πρώτα σου συναισθήματα μετά τη νίκη επί της Τουρκίας;

«Ήταν τρομερή η νίκη επί της Τουρκίας αλλά δεν ήταν μόνο αυτή σημαντική, υπήρξαν και άλλες εξίσου σημαντικές με αυτή όπως οι νίκες με Ρωσία και Σερβία η οποία ήταν και η πρωταθλήτρια του προηγούμενου Eurobasket. Θεωρώ ότι ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα όλο το τουρνουά καθώς με λίγες πιθανότητες καταφέραμε να κάνουμε κάτι πολύ μεγάλο και ελπίζω να συνεχίσουμε τις επιτυχίες στο μέλλον, ειδικά εμείς οι μικρές που παίρνουμε τα ”κλειδιά” από την παλαιότερη γενιά».

- Πιστεύεις ότι η εθνική μας ομάδα στο μέλλον θα μπορέσει να κατακτήσει το πολυπόθητο μετάλλιο;

«Φυσικά και πιστεύω πως η Εθνική ομάδα θα καταφέρει να κατακτήσει ένα μετάλλιο στο μέλλον. Δεν μου αρέσει να ονειρεύομαι αλλά προτιμώ να βάζω στόχους και στόχος μου πάντα είναι να βρίσκεται η Εθνική ομάδα στο υψηλότερο επίπεδο. Θεωρώ πως, κυρίως τα νέα παιδιά που βρεθήκαμε σε εκείνο το Eurobasket, εγώ και η Φασούλα συμμετείχαμε για δεύτερη φορά σε Eurobasket θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία τα επόμενα τουρνουά. Το να ανταγωνίζεσαι από μικρή ηλικία με μεγάλα ονόματα του γυναικείου μπάσκετ, σίγουρα σε κάνει πολύ καλύτερο. Θεωρώ ότι, παρόλο που δεν έχουμε την ανάπτυξη και τα ταλέντα που είχε παλαιότερα το ελληνικό μπάσκετ μπορούμε να διατηρήσουμε το ελληνικό μπάσκετ ψηλά».

- Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει για το Παγκόσμιο κύπελλο που θα γίνει στην Ισπανία στα τέλη του Σεπτέμβρη;

«Στόχος της Εθνικής ομάδας είναι να κερδίσουμε παιχνίδια, να παίξουμε όσο καλύτερα γίνεται. Κάθε παιχνίδι είναι και ένας στόχος οπότε θα επικεντρωνόμαστε σε κάθε παιχνίδι».

- Η Εβίνα Μάλτση και η Στέλλα Καλτσίδου από πολλούς θεωρούνται δύο από τις  καλύτερες Ελληνίδες μπασκεμπολίστριες όλων των εποχών. Πως είναι να παίζεις δίπλα τους και πως σε έχει βοηθήσει η προπόνηση μαζί τους;

«Η Εβίνα και η Στέλλα σίγουρα είναι πολύ καταξιωμένες παίκτριες. Οι μικρότερες μαθαίνουμε πολλά δίπλα τους και πραγματικά χαίρομαι που έχουν φτάσει σε αυτή την ηλικία και προσφέρουν απλόχερα συμβουλές στη νέα γενιά».

- Πριν από λίγο καιρό έκλεισε ο κύκλος σου ως φοιτήτρια και μπασκεμπολίστρια στο κολέγιο του Maryland και ανέφερες πως πλέον στόχος σου είναι να παίξεις στην Ευρώπη. Υπάρχει περίπτωση να σε δούμε φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα;

«Όχι δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να με δείτε φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα αν και πιστεύω και βλέπω ότι το ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι φέτος πολύ πιο ανταγωνιστικό από ότι τα προηγούμενα χρόνια και χαίρομαι πολύ για αυτό».

- Τέλος, ποια είναι η συμβουλή σου στα νέα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ;

«Να δουλεύουν σκληρά και όποιους αθλητές βλέπουν και θαυμάζουν να ξέρουν πως έχουν θυσιάσει εκατομμύρια πράγματα για να βρίσκονται εκεί και πως ο μόνος δρόμος για να κάνεις κάτι είναι να δουλεύεις σκληρά καθημερινά».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια