Κατερίνα Πεταχτή: Μια «έφηβη» ετών 53-Φοβερή συνέντευξη στο fws.gr και τον Σάκη Θεοδοσιάδη

Η Κατερίνα Πεταχτή κλείνει τα 53 της χρόνια στις 21 Σεπτεμβρίου και για τις γυναίκες δεν είναι και το καλύτερο να «βγάζεις» στην φόρα την ηλικία τους. Όχι όμως και στην περίπτωση του ζωντανού θρύλου του ελληνικού μπάσκετ (όπως είδατε δεν διαχωρίζουμε το φύλλο και δεν είναι τυχαίο).

Η κοπέλα όπως έγινε γνωστό σήμερα, θα αγωνιστεί φέτος στην ΜΕΝΤ μετά από ένα χρόνο στον Ζέφυρο (επέστρεψε) και ουδόλως φυσικά για να είναι η 12η αλλά να είναι και πάλι πρωταγωνίστρια στην Α΄ ΕΚΑΣΘ.

Δεν ξέρουμε αν μπορεί να μπει στα βραβεία Γκίνες, αλλά είναι πολύ πιθανό και ας μην ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κατερίνα. Από τον Μελιτέα και τον Ηρακλή που ξεκίνησε το απίστευτο αυτό ταξίδι, πέρασαν 39 ολόκληρα χρόνια, μια ολόκληρη ζωή.

Έκανε το πρώτο της δελτίο 9 Νοεμβρίου 1979 και έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ ακόμη και όταν είχε μείνει έγκυος στα τρία της παιδιά (Μαρία 20, Χριστίνα 17 και Σωτήρης 15). Έπαιξε σε Μελιτέα, Ηρακλή, Σπόρτιγκ, ΜΕΝΤ, Μέγα Αλέξανδρο, Άρη, SIEMENS, Kαλαμαριά, Ήφαιστο, Πυλαία, Θερμαϊκό, ΜΕΝΤ, Ζέφυρο και φυσικά στην Εθνική από το 1984 έως το 1995. Όπως λέει η ίδια:

«Όταν ξεκίνησα ήμουν 17 χρονών και μετά από ένα διάστημα γύρω στα 22 μου είπε τότε ο προπονητής μου (Παρασκευάς Μουρατίδης): Εσύ θα παίζεις μέχρι τα 32 σου. Και μου φάνηκε τελείως τρελό. Γιατί τότε το 32 ήταν πολύ μεγάλη σαν ηλικία για να παίζεις μπάσκετ. 53 (!!!) ούτε το φανταζόμουν ποτέ.

Δεν υπήρχαν μεγάλες σε ηλικία παίκτριες γιατί τότε ξεκινούσε το γυναικείο μπάσκετ πλην κάποιων εξαιρέσεων. Υπήρχαν Ηρακλής και ΒΑΟ περίπου δέκα χρόνια πριν ξεκινήσω.

Νομίζω ότι είναι η πρώτη που έκανα παιδί και συνέχισα κανονικά σε ένα μήνα και το έπαιρνα και στο γήπεδο .Η μεσαία μου κόρη Χριστίνα έξι μηνών σε ένα relax στο γήπεδο της Siemens, έμεινε μιάμιση ώρα ακίνητη (δεν έβγαλε ούτε κιχ) δίπλα σε ένα τοίχο με μπάλες .

Μπορείς να μας πεις δύο κουβέντες που να δηλώνουν τι σε κάνει να μένεις στις επάλξεις;

«Το ότι συνεχίζω μπορώ να πω ότι είναι τρόπος ζωής. Ενέργεια ψυχοθεραπεία για μένα και ταυτόχρονα έχω δει τα τελευταία χρόνια ότι βοηθάω τα νέα κορίτσια, χωρίς να είμαι προπονήτρια μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δείχνοντας τους συμπεριφορά την ψυχολογία αλλά και δημιουργώ για να σκοράρουν αυτές. Είμαι μια προπονήτρια που προπονείται και παίζει μαζί τους».

Για τα κορίτσια και τον γιό σου αποτελείς εμφανώς παράδειγμα. Τι τους λες ;

«Νομίζω δεν χρειάζεται να πω τίποτα. Τα παιδιά έχουν μάτια και όχι αυτιά. Αν γίνεις εσύ πρότυπο και τους αρέσει ακολουθούν. Το μόνο που λέω είναι αυτό που πιστεύω. Παίζε γιατί σ αρέσει και το αγαπάς… Μη σταματάς να προσπαθείς. Το μπάσκετ είναι παιχνίδι λαθών. Είναι η μικρογραφία της ζωής. Γίνεσαι καλύτερος παίχτης γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος…».

Η Θεσσαλονικά Πεταχτή (εργάζεται στην Λεπτοκαρυά Πιερίας) αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα για κάθε άνθρωπο και δη γυναίκα ότι ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να εκφράζει την σύγχρονη sportswoman σε κάθε ηλικία. Και όταν νιώθεις ότι βαστάνε τα κότσια σου ενάντια ίσως και στους κανόνες της φύσης, γιατί να μην το κάνεις πράξη;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια