Κουκάκης: «Να μπορώ να λέω στο τέλος ότι έκανα κάτι»

Ο Σταύρος Κουκάκης είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, μετά από 27 χρόνια παρουσίας του Γιάννη Κουτραφούρη και πραγματοποιεί τις πρώτες του δηλώσεις στο Basketa.gr για την εκλογή του, τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει στο μπάσκετ της περιοχής, αλλά και το όραμά του.


Ο Σταύρος Κουκάκης είναι από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου ο νέος Πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, διαδεχόμενος στην θέση αυτή τον Γιάννη Κουτραφούρη. Ο 48χρονος παράγοντας, μετά την ενασχόληση του ως παίκτης και προπονητής, μπήκε στο διοικητικό κομμάτι σε νεαρή ηλικία, καθώς εκλέγεται στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης από το 1995. αρχικά ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ενώ από το 1998 κατείχε τον τίτλο του Α’ Αντιπρόεδρου της Ένωσης.

Στο χώρο του μπάσκετ παρέμεινε και με την επαγγελματική του ιδιότητα, καθώς ως δημοσιογράφος περιέγραψε πολλούς αγώνες μπάσκετ σε όλα τα μέσα, ενώ έδωσε τον χώρο του στις τοπικές εφημερίδες και την ώρα του στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Παράλληλα, με τη συγγραφική του ιδιότητα, έχει γράψει δύο βιβλία, το «Δέκα και ένα Χρόνια Μπάσκετ» το 2002 και το «Η Ιστορία Ενός 40άρη», που βραβεύτηκε στα δημοσιογραφικά βραβεία το 2016. Τα δύο του βιβλία είναι στο Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ.

Αυτός είναι, λοιπόν, ο νέος πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, που σήμερα δίνει την πρώτη του δημόσια συνέντευξη από το νέο του μετερίζι, αποκλειστικά στο Basketa.gr.

Πείτε μας αρχικά για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και ποιο είναι το συναίσθημα που εγείρουν για εσάς.

Το μπάσκετ είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μου και όπως γνωρίζετε ασχολούμαι πάρα πολλές ώρες καθημερινά τα τελευταία 35 χρόνια. Η ανάληψη της Προεδρίας μου δίνει χαρά και με τιμάει ιδιαίτερα λόγω της απόλυτης εμπιστοσύνης που έδειξαν στο πρόσωπο μου οι συνεργάτες στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα με φορτώνει με ένα βαρύ φορτίο ευθύνης. Η προσπάθεια μου θα είναι να μην τους διαψεύσω, αλλά να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους και της εμπιστοσύνης τους, συνεχίζοντας με την ίδια πετυχημένη φιλοσοφία.

Θεωρείτε πως αποκτά κάποια ιδιαίτερη σημασία η εκλογή σας, από τη στιγμή που αντιλαμβάνεστε πως είστε μόλις ο δεύτερος πρόεδρος της Ένωσης;

Αυτά είναι στατιστικά που αρέσουν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Γνωρίζω πολύ καλά πώς διαδέχομαι στην Προεδρία της Ένωσης έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει πάρα πολλά στο ελληνικό μπάσκετ, τον Γιάννη Κουτραφούρη, με τον οποίο συνεργάζομαι από το 1995. Γνωρίζω πολύ καλά, επειδή τον θεωρώ μπασκετικά ως «τον μεγάλο αδερφό μου», πώς τώρα θα είναι ο αυστηρότερος κριτής μου. Εγώ θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη του, αλλά και στην εμπιστοσύνη που μου έδειξαν από την πρώτη στιγμή όλοι οι άνθρωποι του μπάσκετ.

Δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρόεδρος μίας Ένωσης μπάσκετ με απαιτήσεις. Φαίνεται πως σας αρέσει να έχετε αρκετές ασχολίες που σας «γεμίζουν» προσωπικά, αλλά πώς συνδέονται οι τρεις ιδιότητες μεταξύ τους και πόσο εύκολη είναι η εφαρμογή τους, όταν υπάρχουν ταυτόχρονα;

Από μικρό παιδί και αυτό ήταν ένα από τα παράπονα των γονιών μου, δεν μπορούσα να κάτσω ήσυχα. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα έκανα πολλά και έμαθα να ζω σε αυτούς τους ρυθμούς. Το γράψιμο μου αρέσει, την δουλειά μου την λατρεύω και φυσικά με σωστό πρόγραμμα θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να ανταποκριθώ στην θέση του Προέδρου. Αυτό δεν με φοβίζει, ίσα-ίσα που γνωρίζω πολύ καλά τους ανθρώπους του χώρου και με την δική τους συνεργασία θα προσπαθήσουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά το αγαπημένο μας άθλημα. Σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να λείπει κανένας. Θέλω συμμάχους στην Ένωση, όλους όσους αγαπάνε το μπάσκετ, από όποια θέση και αν βρίσκονται.

Τι σημαίνει για εσάς η εμπιστοσύνη που δείχνουν προς το πρόσωπό σας, τόσο ο κ. Κουτραφούρης όσο και οι υπόλοιποι παράγοντες του ΔΣ, όπως την εξέφρασαν με τα λόγια τους είτε σε ΜΜΕ είτε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης;

Σας είπα και νωρίτερα, πώς είναι μεγάλη ικανοποίηση οι άνθρωποι του χώρου να με εμπιστεύονται, αλλά ταυτόχρονα με φορτώνουν με τιμή και ευθύνη. Ευθύνη γιατί πρέπει να ανταποκριθώ σε κάτι που αγαπάω ιδιαίτερα, αλλά και για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων αυτών που είχαν και έχουν θέση ευθύνης όλα αυτά τα χρόνια στο άθλημα.

Ήσασταν για πολλά χρόνια κοντά στον κ. Κουτραφούρη. Μιλήστε μας, λοιπόν, για την προσφορά του, όπως την έχετε βιώσει προσωπικά.

Η παρουσία μου για σχεδόν 25 χρόνια στο πλευρό του Γιάννη Κουτραφούρη με τιμάει ιδιαίτερα. Από το 1995 που εκλέχτηκα για πρώτη φορά στο διοικητικό συμβούλιο και από το 1998 ως Αντιπρόεδρος. Ο Γιάννης Κουτραφούρης είναι ένας άνθρωπος που τον εμπιστεύομαι και ένας άνθρωπος που μου έχει δείξει πολλούς δρόμους του μπάσκετ όλα αυτά τα χρόνια. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η συνεργασία μας μέχρι και σήμερα έχουμε μία άριστη σχέση. «Πρώτα είμαστε δύο πολύ καλοί φίλοι και μετά συνεργάτες» όπως λέει και ο ίδιος. Ο Γιάννης Κουτραφούρης είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος με ποιότητα στην ζωή του και με τεράστια προσφορά στο μπάσκετ για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Τόσο σαν Πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, όσο και σαν μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ, αλλά και σαν Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Προγράμματος, έχει τεράστια προσφορά στην ανάπτυξη του αγαπημένου μας αθλήματος και αυτό νομίζω είναι η μεγάλη αναγνώριση του πανελλαδικά.

Έχοντας περάσει από τη θέση του αθλητή, του προπονητή, του δημοσιογράφου και του παράγοντα, άρα με εμπειρία αρκετών χρόνων σε διάφορα πόστα, θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε ποιες είναι επί της ουσίας οι διαφορές μεταξύ όλων των πλευρών σε ένα άθλημα (σ.σ. αθλητής, προπονητής, παράγοντας, διαιτητής, δημοσιογράφος κ.ο.κ.), δεδομένου ότι στην χώρα μας δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε την τάση να συγχέουμε τις εκάστοτε ιδιότητες;

Η απάντηση είναι μία και απλή: Η αγάπη μας για το άθλημα, οι επιτυχίες των ομάδων μας όλα αυτά τα χρόνια, το υψηλό επίπεδο των παικτών και των προπονητών μας σε Ευρωπαικό και Παγκόσμιο επίπεδο, φέρνει την ανάγκη για επιτυχίες όπου και να συμμετέχουμε. Η όποια κόντρα που μπορεί να υπάρχει και να δημιουργηθεί, είναι με γνώμονα την αγάπη για παραπάνω πράγματα και επιτυχίες. Μην ξεχνάτε άλλωστε πώς «εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο». Στην χώρα μας, μας αρέσουν οι κόντρες και οι μονομαχίες σε κάθε επίπεδο, αλλά στο μπάσκετ γίνεται καθαρά γιατί μας αρέσει το κάτι καλύτερο, το κάτι παραπάνω.

Το μπάσκετ της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, όπως άλλωστε και αρκετών Ενώσεων της Επαρχίας, μοιάζει εσχάτως να αντιμετωπίζει δικά του θέματα. Στη δική του περίπτωση, θα λέγαμε πως είναι είτε αγωνιστικά, όπως η εκπροσώπησή του στις εθνικές κατηγορίες κυρίως από συλλόγους, είτε δομικά με τα προβλήματα των γηπέδων της. Ποιες πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να είναι οι λύσεις, ώστε η Ένωση να βελτιωθεί σε αυτούς τους τομείς και να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στα δρώμενα του ελληνικού μπάσκετ;

Η κρίση που ταλανίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει τα ανάλογα προβλήματα σε όλο το μήκος και πλάτος της πατρίδας μας και κατά επέκταση στο χώρο του μπάσκετ. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει όμως να σας τονίσω πώς η Ένωση μας έχει (και θα συνεχίσει να έχει) άριστη συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους.

Σε ομαδικό επίπεδο, η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ είχε πάντα ομάδες σε υψηλό επίπεδο, τόσο στο ανδρικό, όσο και στο γυναικείο μπάσκετ, με κορυφαία στιγμή την παρουσία του Αρκαδικού στην Α1 κατηγορία την σεζόν 2015-2016. Ο Αρκαδικός αγωνίζεται τα τελευταία δέκα χρόνια σε πολύ υψηλό επίπεδο και φέτος είναι στην Α2 κατηγορία. Από τις ανδρικές ομάδες παλιότερα ο Ποσειδώνας Καλαμάτας έχει αγωνιστεί μέχρι και την Β’ Εθνική, ενώ κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί πολύ καλές ομάδες της περιοχής μας σε επίπεδο Γ’ Εθνικής κατηγορίας. Στο γυναικείο μπάσκετ, οι παλιότεροι θα θυμούνται τον Αρκαδικό στην Α’ Εθνική, την ΑΕΚ Τρίπολης στην Α1 κατηγορία, ενώ στην Α2 κατηγορία (εκτός της ΑΕΚ) έχουν αγωνιστεί ακόμα η Άμιλλα, οι Δρομείς, η Καλαμάτα 80, ο Άρις Μεσσήνης. Σε επίπεδο παικτών επίσης η περιοχή μας έχει αναδείξει σημαντικούς παίκτες με κορυφαία αυτά των Χατζή, Παπανικολόπουλου, Γιαννακόπουλου, Αβδάλα, στους άνδρες και των αδερφών Τασουλή, Δασκαλοπούλου, Βλάχου, Μάλαμα στις γυναίκες.

Το γηπεδικό είναι κάτι που μας απασχολεί όλους τους ανθρώπους του μπάσκετ σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στην περιοχή μας. Εμείς έχουμε κάποιες σκέψεις και προτάσεις που θέλουμε να τις παρουσιάσουμε στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, γιατί πιστεύουμε πώς η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, φέρνει και την καλύτερη ανάπτυξη του αθλήματος. Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και δεν σας κρύβω πώς ήδη ετοιμάζουμε κάποιες προτάσεις, που κατά την γνώμη μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση των αθλητικών υποδομών.

Εν τέλει, τι θα επιθυμούσατε να καταφέρει το μπάσκετ της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ στη διάρκεια της δικής σας θητείας;


Αν καταφέρουμε να φέρουμε περισσότερα παιδιά στα γήπεδα του μπάσκετ, τότε όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι μαζί θα έχουμε κάνει όλοι το καθήκον μας. Αν η παρουσία μας στον χώρο συνοδευτεί από επιτυχίες των ομάδων μας σε εθνικές κατηγορίες ή σε πανελλήνιο επίπεδο και παράλληλα βάλουμε το μικρό μας λιθαράκι στο να δημιουργηθούν νέες αθλητικές υποδομές στην περιοχή μας, τότε θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι πώς «κάτι κάναμε και εμείς» για τις επόμενες γενιές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια