Από την ΕΚΑΣΘ στο… NBA, ο ορθοπαιδικός και παλαίμαχος αθλητής της ΕΚΑΣΘ, Dr. Τρύφων Τότλης, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον ιατρό των Chicago Bulls

Ο παλαίμαχος αθλητής της ΕΚΑΣΘ Τρύφων Τότλης που είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός στην Θεσσαλονίκη, είχε την τιμή να έχει δίπλα του κατά την μετεκπαίδευσή του στο Midwest Orthopaedics at Rush τον Dr. Brian Cole, που είναι Αναπληρωτής Διευθυντής και Καθηγητής στην Ορθοπαιδική, καθώς και ο ιατρός των Chicago Bulls και των Chicago White Sox, από τον οποίο πήρε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη την οποία μοιράζεται με τους αναγνώστες του μπλογκ:


Dr. Cole, θα ήθελα να μοιραστώ ορισμένες από τις γνώσεις που απέκτησα δίπλα σας με την ελληνική κοινότητα (σ.σ. του Σικάγο). Ασχολείστε κυρίως με αθλητικές κακώσεις, αλλά αντιμετωπίζετε επίσης και ασθενείς που δεν είναι αθλητές. Υπάρχει κάποια διαφορά στον τρόπο προσέγγισης σας ανάμεσα σε επαγγελματίες αθλητές, ερασιτέχνες αθλητές και μη αθλητές;

«Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση. Θα έλεγα απλά ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε επαγγελματίες αθλητές και σε μη αθλητές, εφόσον έχουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, είναι ότι οι επαγγελματίες αθλητές έχουν ένα χρονοδιάγραμμα και πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ολόκληρο το σύστημα που κινείται γύρω από αυτούς. Έτσι, μπορεί να είναι το ίδιο πρόβλημα στο γόνατο για όλους τους ανθρώπους, αλλά ένας επαγγελματίας αθλητής έχει μεγάλη πίεση χρόνου, έχει μάνατζερ, προπονητές, συμπαίκτες καθώς και πολλούς άλλους ανθρώπους που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων, και αυτό είναι που τους διαφοροποιεί από τη συνήθη λήψη αποφάσεων στους υπόλοιπους ασθενείς με το ίδιο πρόβλημα.

Εδώ μπορώ να πω όμως, ότι η υποχρέωση μας απέναντι σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές είναι ακριβώς η ίδια, να τους κάνουμε καλύτερα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ίσως να υπάρχει μία διαφορά μόνο στον οικονομικό παράγοντα, καθώς σε επαγγελματίες αθλητές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πιο σύγχρονες υψηλού κόστους θεραπείες παρόλο που ακόμα δεν έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα αλλά είναι ακίνδυνες, όπως είναι για παράδειγμα τα βλαστοκύτταρα (stem cells) κ.α. Γενικά, όμως, οι φιλοσοφίες είναι κατά πολύ ίδιες, με τη διαφορά της πολυπλοκότητας του συστήματος που υπάρχει γύρω από τους επαγγελματίες αθλητές σε αντίθεση με τους μη επαγγελματίες».


Ο αθλητισμός και γενικότερα η φυσική δραστηριότητα είναι ευεργετικά για την υγεία. Παρόλα αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος για την εμφάνιση οξέων κακώσεων αλλά και χρόνιων συμπτωμάτων που μπορεί να οδηγήσουν μελλοντικά σε εκφύλιση των αρθρώσεων. Μπορείτε να μας πείτε μερικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ισορροπία προς τα ευεργετικά αποτελέσματα των αθλητικών δραστηριοτήτων;

«Αυτή είναι μία πολύ συχνή ερώτηση. Αυτό που θέλουν να γνωρίζουν οι ασθενείς είναι: «Αν συνεχίσω τις δραστηριότητές μου, θα επιδεινωθεί η πάθησή μου;». Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότερες παθήσεις δε χειροτερεύουν με την άσκηση, απλά μπορεί να γίνουν πιο συμπτωματικές. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς μπορεί να έχουν περισσότερα ή πιο έντονα συμπτώματα, αλλά αυτό δεν οδηγεί απαραίτητα σε επιδείνωση της πάθησης. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Αν έπρεπε να συγκρίνω ανάμεσα στα μειονεκτήματα του να μην αθλείσαι, όπως είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και ούτω καθεξής, και στα πλεονεκτήματα του να αθλείσαι, θα επέλεγα το να αθλείσαι όλη μέρα. Η δουλεία μας, λοιπόν, ως ορθοπαιδικοί χειρουργοί είναι να βρούμε τρόπους να διατηρούμε τους ανθρώπους δραστήριους, με τα ελάχιστα δυνατά ενοχλήματα και τη μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα».


Έχω δει αρκετούς ασθενείς να σας επισκέπτονται για να πάρουν μία δεύτερη ή ακόμα και τρίτη γνώμη, ενώ μερικοί από αυτούς έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν επέμβαση λόγω ενός παθολογικού ευρήματος στη μαγνητική τομογραφία ή λόγω επίμονων συμπτωμάτων. Παρόλα αυτά, εσείς πριν τους οδηγήσετε στο χειρουργείο συνεχίζετε να διερευνάτε μαζί με τους ασθενείς για το αν η επέμβαση θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα ή προτείνετε και άλλες διεξόδους. Ποια είναι η λογική σας γύρω από αυτήν την προσέγγιση;

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να αποβάλουμε τη νοοτροπία της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας. Ένα από τα πράγματα που λέμε συχνά είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα τόσο σοβαρό, ώστε να μη μπορεί να χειροτερεύσει από μία εγχείρηση. Έτσι το βασικό ερώτημα είναι ένα: χρειάζεται ο ασθενής να υποβληθεί σε κάποια θεραπεία; Ένας ασθενής χρειάζεται θεραπεία όταν έχει πόνο και απώλεια λειτουργικότητας σε βαθμό που δεν είναι αποδεκτό. Αλλά η θεραπεία δεν είναι συνώνυμη με την επέμβαση. Η θεραπεία χωρίζεται σε χειρουργική και συντηρητική. Οι περισσότερες περιπτώσεις που εσύ και εγώ αντιμετωπίζουμε, επιδέχονται συντηρητικής θεραπείας. Συγκεκριμένα, οι ρήξεις τενόντων, τα κατάγματα οστών και οι κακώσεις τέτοιας φύσεως συνήθως απαιτούν εγχείρηση, αλλά οι χρόνιες κακώσεις υπέρχρησης και ορισμένες ρήξεις μπορούν να θεραπευτούν και χωρίς επέμβαση με καλή φυσιοθεραπεία, ενέσεις, καθησυχασμό των ανησυχιών του ασθενούς κτλ.

Ως ιατροί πρέπει να γνωρίζουμε την φυσική πορεία της πάθησης αρκετά καλά, έτσι ώστε να εξηγήσουμε στον ασθενή ότι τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να μη σχετίζονται με το πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή. Η μαγνητική τομογραφία είναι μία πολύ ευαίσθητη εξέταση. Γενικώς, όσο περισσότερο ψάχνουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να βρούμε κάτι. Η δουλειά μας είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι αυτά τα ευρήματα και να προσδιορίσουμε εάν σχετίζονται με το πραγματικό πρόβλημα που εμφανίζει κλινικά ο ασθενής την παρούσα στιγμή».



Όταν υπάρχει διάχυτη καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και έλλειψη μηνίσκου στο γόνατο, μπορεί να καταλήξει σε αυτό που λέμε επαφή «οστού με οστό». Αυτή είναι μία πολύ συχνή παθολογική οντότητα γνωστή ως Οστεοαρθρίτιδα και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό άλγος στο γόνατο και ανικανότητα του ασθενούς για δραστηριότητες. Για κάποιες νέες ενέσιμες θεραπείες, όπως τα PRP (Platelet Rich Plasma - πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια), τα βλαστοκύτταρα (stem cells) και τα βλαστoκύτταρα του αμνιακού υγρού (amniotic stem cells) υπάρχουν ορισμένες πολλά υποσχόμενες αναφορές στο διαδίκτυο σχετικά με την οστεοαρθρίτιδα. Θα ήθελα να ακούσω τα δικά σας τεκμηριωμένα σχόλια για αυτές τις θεραπείες.

«Θεωρώ πως οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι καμία ένεση στην εποχή μας (βλαστοκύτταρα, PRP, αμνιακός ιστός) δε θα μπορέσει ποτέ να επαναφέρει την άρθρωση στη φυσιολογική της μορφή. Αυτές οι θεραπείες αποτελούν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας. Πρόκειται για παράγοντες με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, που μπορεί να ελαττώσουν το άλγος, αλλά δε διαρκούν για πάντα και δεν πρόκειται να αποκαταστήσουν την άρθρωση. Συνεπώς, εφόσον οι ασθενείς καταλάβουν ότι αποτελούν εναλλακτικές λύσεις επί του ιδίου στόχου, τότε πιστεύω ότι είναι μια αξιόλογη θεραπευτική επιλογή.

Το πρόβλημα είναι ότι τουλάχιστον στις Η.Π.Α. ο τρόπος παρασκευής αυτών των εγχύσεων δεν απαιτεί τη διαδικασία που χρειάζονται τα φαρμακευτικά σκευάσματα, με αποτέλεσμα να μην τις καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και πολλά άλλα που προσφέρουμε στους ασθενείς μας. Έτσι, οι ασθενείς έχουν οικονομική επιβάρυνση για αυτές τις θεραπείες. Στην πραγματικότητα, επειδή η παρασκευή των εγχύσεων δεν απαιτεί τις διαδικασίες των φαρμάκων, η εφαρμογή τους στην κλινική πράξη υπερβαίνει κατά πολύ τις πραγματικές ενδείξεις χρήσης τους με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα.

Έχοντας αυτά υπόψιν, πιστεύω ότι για μερικούς τύπους PRP (Platelet Rich Plasma - πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) υπάρχουν αρκετά αξιόλογα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι αποτελούν μια καλή εναλλακτική σε ενέσιμες θεραπείες όπως το υαλουρονικό οξύ και η κορτιζόνη. Για τα βλαστικοκύτταρα (stem cells) υπάρχουν στη βιβλιογραφία λιγότερα στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα τους, τα όποια πρέπει να συνεχίσουμε να τα παρακολουθούμε και να τα συγκεντρώνουμε. Ο αμνιακός ιστός (amniotic stem cells) αποτελεί τη λιγότερο τεκμηριωμένη ενέσιμη θεραπεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικός, απλώς δεν έχουμε αρκετές ενδείξεις που να υποστηρίζουν τη χρήση του τη δεδομένη στιγμή». 



Έχετε επισκεφτεί την Ελλάδα;  Θα ήταν τιμή μας να σας φιλοξενήσουμε στη χώρα μας όπου μπορείτε να συνδυάσετε ένα επαγγελματικό ταξίδι με διακοπές.

«Θα το ήθελα πολύ».

Σας ευχαριστώ πολύ.



Τρύφων Τότλης, MD, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, totlis@med.auth.gr
- Visiting Physician, Division of Sports Medicine, Midwest Orthopaedics at Rush, Chicago, IL, USA
- Συνεργάτης Κλινικής «Αγιος Λουκάς» & “TheMIS” Orthopaedic Center, Θεσσαλονίκη

Για να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη μεταβείτε στο Χρονολόγιο του “Hellenic Heartbeat


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια