Μέξας: «Το μπάσκετ είναι άθλημα συνεργασίας»

Στις 16 και 17 Ιουνίου θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Σεμινάριο Ατομικής Βελτίωσης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης και ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Μεταξύ των ομιλητών είναι και ο κόουτς Κώστας Μέξας, ο οποίος μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τα δύο θέματα που θα αναλύσει αλλά και για τη σημασία της επιμόρφωσης στο επάγγελμα του προπονητή. Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την παρθενική του παρουσία ως ομιλητής σε ένα διεθνές Σεμινάριο στην Ελλάδα

«Είχα την τύχη να μιλήσω σε Διεθνές Σεμινάριο και πέρσι στην Κύπρο, όμως είναι η πρώτη φορά που θα το κάνω στην Ελλάδα. Είναι εξαιρετικά τιμητικό ότι οι άνθρωποι του Συνδέσμου με επέλεξαν να μιλήσω σε ένα Σεμινάριο και ειδικά σε ένα Σεμινάριο που αναφέρεται σε αναπτυξιακές ηλικίες, καθώς θεωρώ ότι είναι ένα εξόχως σημαντικό κομμάτι του μπάσκετ που θα πρέπει όλοι να δίνουμε τεράστια έμφαση.
Όλοι οι ομιλητές θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες κατευθύνσεις ειδικά στους νεότερους που ασχολούνται με τα νέα παιδιά και τους δίνουν τα πρώτα αγωνιστικά ερεθίσματα σε αγωνιστικό και πνευματικό επίπεδο. Είναι σίγουρο ότι θα μοιραστούμε όσες εμπειρίες έχουμε αποκτήσει δουλεύοντας σε υψηλό επίπεδο για να τους βοηθούσαμε».

Για τα θέματα που θα αναλύσει και αφορούν την «αμυντική και επιθετική συνεργασία δύο - τριών παικτών»

«Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα συνεργασίας σε πολλά επίπεδα. Θα πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά πως να συνεργάζονται μέσα στο γήπεδο αρμονικά. Στις δύο ομιλίες μου θα προσπαθήσω μέσα από ασκήσεις να δείξω κάποιες κατευθύνσεις κυρίως στο παιχνίδι μακριά από την μπάλα κι όχι τόσο στο pick 'n' roll. Γενικότερα θεωρώ ότι το ελληνικό μπάσκετ στο παιχνίδι μακριά από το pick 'n' roll είναι λίγο πίσω σε σχέση με άλλες σχολές».

Για τη σημασία της επιμόρφωση στους προπονητές


«Από πολύ μικρός τότε που ακόμα ήμουν φοιτητής πάω σε Σεμινάρια. Το θεωρώ πολύ σημαντικό κομμάτι στη δουλειά μας και όλοι οι προπονητές πρέπει να το έχουν την επιμόρφωση στο μυαλό τους και να την κυνηγούν. Πλέον, με τη βοήθεια του ίντερνετ τα μέσα που έχει ένας coach στα χέρια του είναι περισσότερα σε σχέση με αυτά που υπήρχαν παλιά και δεν θα πρέπει να τα αφήνουμε ανεκμετάλλευτα. Στα Σεμινάρια θα πρέπει να πηγαίνουμε με ανοικτό μυαλό κι όχι με διάθεση μόνο για κριτική. Οτιδήποτε κερδίζει κάποιος από ένα Σεμινάριο είναι σημαντικό και θα πρέπει ό,τι ακούμε κι ό,τι βλέπουμε να το αξιοποιούμε και να το προσαρμόζουμε πάνω στη φιλοσοφία μας. Η στείρα αντιγραφή δεν θα πετύχει γι αυτό πρέπει τα πάντα να τα βάζουμε πάνω στα δικά μας μέτρα και σταθμά».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια