Χατζηκυριακίδης: «Να μάθει ένα παιδί το παιχνίδι»

Στις 16 και 17 Ιουνίου θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Σεμινάριο Ατομικής Βελτίωσης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης και ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Μεταξύ των ομιλητών είναι και ο κόουτς Λευτέρης Χατζηκυριακίδης, ο οποίος μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για το θέμα που θα αναλύσει αλλά και για τη σημασία της επιμόρφωσης στο επάγγελμα του προπονητή. Αναλυτικά όσα δήλωσε

Για την παρθενική του παρουσία ως ομιλητής σε ένα διεθνές Σεμινάριο

«Θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμένα. Δεν περίμενα ότι θα έχω μία τέτοια ευκαιρία παρότι είχα μιλήσει στο παρελθόν στο τοπικό Σεμινάριο που είχε γίνει στη Φλώρινα. Είναι τιμή μου η πρόσκληση από το ΣΕΠΚ και το βλέπω ως μία μικρή δικαίωση για τους κόπους τόσων χρόνων. Πιστεύω έχω τη δυνατότητα να ανταποκριθώ και να δώσω κάποιες ιδέες, τις οποίες έχτισε μέσα από πολλά χρόνια που δουλεύω σε τμήματα υποδομής και σε επίπεδο αντρών. Θα παρουσιάσω κάποιες ιδέες και όσοι κρίνουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποια από αυτά που θα δουν ίσως τους φανούν χρήσιμα».

Για το θέμα που θα αναλύσει και αφορά το «motion 4 έξω – 1 μέσα»

«Για τις ηλικίες τις αναπτυξιακές το motion είναι μία μορφή επίθεσης, στην οποία δεν μαθαίνουμε στους παίκτες συστήματα αλλά τους μαθαίνουμε πως να παίζουν, να κινηθούν, να διαβάσουν και να αντιδράσουν. Προσωπικά τη θεωρώ ακρογωνιαίο λίθο για να μάθει ένα παιδί το παιχνίδι. Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι γιατί κάποια παιδιά είναι πιο δυναμικοί χαρακτήρες και μπορεί να παρεξηγήσουν την επίθεση, όμως εκεί βρίσκεται ο προπονητής για να δείξει τον σωστό τρόπο. Είναι σημαντικό ότι δεν μαθαίνεις ένα σύστημα αλλά τον τρόπο για να παίξουν σωστά το παιχνίδι. Πολλές φορές στην πορεία μου είδα παιδιά που ξέρουν να κάνουν σωστά pick 'n' roll κι άλλα επιμέρους πράγματα, όμως δεν γνώριζαν πως να παίξουν ορθά το παιχνίδι. Εγώ την επίθεση motion την είχα μέχρι και φέτος στην Α2».

Για τη σημασία της επιμόρφωση στους προπονητές


«"Από τότε που ξεκίνησα είναι λίγα τα Σεμινάρια που δεν μπόρεσα να πάω. Σε κάθε Σεμινάριο έχεις να κερδίσεις κάτι. Όπως οι περισσότεροι στην αρχή έβλεπα το ασκησιολόγιο, τα συστήματα, όμως από ένα σημείο κι έπειτα κατάλαβα ότι το σημαντικό είναι να καταλάβεις τη σκέψη του προπονητή. Πρέπει να επιμορφώνεσαι και να καταλαβαίνεις τη σκέψη που οδηγεί κάθε προπονητή γιατί τις ασκήσεις, πλέον, είναι εύκολο να τις βρεις από παντού. Αυτό που αξίζει είναι το πλάνο, η φιλοσοφία και να βρεις τι ταιριάζει σε εσένα για να το κρατήσεις. Η επιμόρφωση στο επάγγελμα του προπονητή είναι εξαιρετικά σημαντική και του δίνει τη δυνατότητα να δομήσει άρτια τη φιλοσοφία του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν είχαμε πάει στην Αμερική μαζί με τον coach Ροδόπουλο κι είχαμε βγει για καφέ με τον συγχωρεμένο, Johnny Bach, που είχε κατακτήσει 6 πρωταθλήματα ΝΒΑ με τους Bulls. Καθίσαμε 4 ώρες μαζί και δεν μας έδειξε ούτε μία άσκηση, όμως μας είπε τόσα πολλά πράγματα για το μπάσκετ, τη φιλοσοφία, τη σκέψη και τότε κατάλαβα ότι έβλεπα το μπάσκετ στενά».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια