Εξώδικο από 13 σωματεία στην ΕΚΑΣΘ για τους πέντε 32αρηδες-Τι αναφέρει

Εξώδικη διαμαρτυρία απέδωσαν 13 σωματεία στην ΕΚΑΣΘ για το θέμα που προέκυψε με τους πέντε 32αρηδες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε ομάδα από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Σε κάθε Αρμόδιο Δικαστήριο και Αρχή

ΕΞΩΔΙΚΗ
Διαμαρτυρία – Δήλωση - Πρόσκληση

1. Του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ: ΑΣΤΕΡΙΑ», που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, επί της οδού Μητροπόλεως 16 και εκπροσωπείται νόμιμα.
2. Του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «ΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ», που εδρεύει στη  Θεσσαλονίκης και εκπροσωπείται νόμιμα.
3. Του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «ΟΡΦΕΑΣ ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ», που εδρεύει στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης και εκπροσωπείται νόμιμα.
4. Του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΟΥΚΛΟΥΤΖΑ », και εκπροσωπείται νόμιμα.
5. Του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «Α.Ε.Σ. ΠΥΡΡΟΣ», και εκπροσωπείται νόμιμα.
6. Του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «ΜΑΚΕΔΩΝ ΑΕΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και εκπροσωπείται νόμιμα.
7. Του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «ΛΑΧΑΝΑ Ε.Δ.», και εκπροσωπείται νόμιμα.
8. Του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟΥ», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκης και εκπροσωπείται νόμιμα .
9.  Του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «Α.Κ. ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ », και εκπροσωπείται νόμιμα,
10.  Του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ», που εδρεύει στη   Θεσσαλονίκη και εκπροσωπείται νόμιμα,
11.  Του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «ΑΟΚ ΕΛΒΕΤΙΑ 2005», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και εκπροσωπείται νόμιμα
12. Του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «ΜΑΥΡΑ ΠΡΟΒΑΤΑ», και εκπροσωπείται νόμιμα.

 13. Του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «Α.Ο. ΕΛΠΙΔΕΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκης και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΚΑΤΑ

Της ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ε.ΚΑ.Σ.Θ.), που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, εντός του Καυταντζόγλειου Σταδίου, και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο της, κο Σάββα Λόρτο.

Κοινοποιούμενη

Στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, (Ε.Ο.Κ.), που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Κηφισίας 37 – Ο.Α.Κ.Α., Μαρούσι και εκπροσωπείται νόμιμα.

Θεσσαλονίκη, 23/05/2017

Με ιδιαίτερη λύπη, οργή και ιδιαίτερο προβληματισμό λάβαμε γνώση της σχετικής ανάρτησης της Ενώσεώς σας στο διαδίκτυο, με την οποία υπενθυμίζατε στα Σωματεία, ώστε να συμβάλλετε στον προγραμματισμό της μεταγραφικής περιόδου 2017-2018, ότι σύμφωνα με το άρθρο 12 της γενικής προκήρυξης της περασμένης χρονιάς, η κάθε ομάδα θα μπορεί να δηλώνει σε κάθε φύλλο αγώνα μέχρι 5 αθλητές ηλικίας από 32 ετών και μεγαλύτερους (1985+)!


Δια της παρούσης εξωδίκου, διαμαρτυρόμεθα εντονότατα για την επανειλημμένη και περίεργη εμμονή της ενώσεως –ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΣΑΙΖΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΠΕΡΙ ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΑΤΥΧΟΥΣ ΟΔΗΓΙΑΣ- να εφαρμόσει μία τόσο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ, ΑΚΡΩΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΩΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ διάταξη – περιορισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην άθληση, η οποία ουσιαστικά αποκλείει από την ενασχόληση με το άθλημα συγκεκριμένης στοχοποιημένα μερίδας ανθρώπων, με μοναδικό κριτήριο την ηλικία τους, παραβιάζοντας κατάφορα την θεμελιώδη και βασική αρχή του Συντάγματος (άρθρο 4) το οποίο επιτάσσει ότι ΑΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.

ΕΙΔΙΚΌΤΕΡΑ: 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας (Ε.Ο.Κ.), ως και η Ένωσή σας, με την ανωτέρω ρύθμιση, και σε μία προσπάθεια που υποτίθεται ότι δικαιολογείται» υπό τον εύηχο σκοπό της …γενικότερης «προόδου του αθλήματος», θέτουν σημαντικούς και έντονους περιορισμούς – προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των Σωματείων στα πρωταθλήματα των τοπικών κατηγοριών, οι οποίοι είναι εντελώς καταχρηστικοί και αντισυνταγματικοί και – μετά βεβαιότητας – θα οδηγήσουν αρκετές αξιοπρεπείς και ιστορικές ομάδες, οι οποίες χρόνια στηρίζουν οικονομικά και εν γένει παντοιοτρόπως την Ένωση, στη διάλυση και θα δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες έριδες (υπό μορφήν «ενστάσεων κακής συμμετοχής» χωρίς να έχει προδιαγραφεί ένα σαφές πλαίσιο κανόνων για την εκδίκασή τους) μεταξύ των Σωματείων.

Ο ανωτέρω σοβαρότατος περιορισμός και η σχετική υποχρέωση προς εύρεση ατόμων με συγκεκριμένη ηλικία (τουλάχιστον 7 κάτω των 32 ετών), -πέραν του γεγονότος ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί από όλα τα Σωματεία, με τα διαθέσιμα άτομα αυτών των ηλικιών που επιθυμούν να ασχοληθούν με το άθλημα, σε συνδυασμό με το ότι τα περισσότερα σωματεία δεν έχουν την «τύχη» ούτε να διαθέτουν ιδιόκτητο Γήπεδο ή να φιλοξενούνται «ανέξοδα» σε Γήπεδο του οικείου (περιφερειακού) Δήμου ή της Γ.Γ.Α., ούτε, κυρίως, να έχουν «όνομα» τέτοιο που να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των γονέων για την εκμάθηση του αθλήματος στα νεαρά τέκνα τους- είναι υπέρμετρα αυστηρός και αντισυνταγματικός, αναίτια εξοντωτικός και μετά βεβαιότητας σκόπιμα καταστροφικός για πολλά Σωματεία της Πόλης, που διαθέτουν ιδιαίτερα αξιόμαχες και ανταγωνιστικές Ομάδες. Να σας θυμίσουμε μάλιστα, επειδή είστε άπαντες άνθρωποι του αθλήματος και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να σκέφτεστε, ότι ο αθλητής του Ολυμπιακού, Σπανούλης, που προ ολίγων ημερών αγωνίστηκε στο ύψιστο ευρωπαϊκό επίπεδο του αθλήματος, είναι ηλικίας 35 ετών και θεωρείται κορυφαίος αθλητής! Το πώς και με ποια κριτήρια, εσείς θέλετε να θεωρείτε τους ηλικίας 32+ μεγάλους ηλικιακά για να παίξουν μπάσκετ και ανεπιθύμητους στα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΘ, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε!

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους που η ένωση προσπαθεί να εφαρμόσει μία τόσο πρόδηλα ρατσιστική υποχρέωση στα σωματεία –ιδιαίτερα σήμερα που ζούμε σε μία εποχή αυξημένου ρατσισμού και έντονων διακρίσεων μεταξύ των ανθρώπων- αλλά από φήμες που έχουν «φτάσει στα αυτιά μας», ο σκοπός δεν είναι η προάσπιση του αθλήματος –ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟΣ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ, ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ 32+ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΜΕΓΑΛΟΙ!!!- ΑΛΛΑ Η ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΟΜΑΔΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ! Αν οι φήμες που έχουν φτάσει στα αυτιά μας είναι αληθείς, τότε σας δηλώνουμε ότι θα κυνηγήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτούς τους ανθρώπους που το μοναδικό που δεν πράττουν με τέτοιες ρατσιστικές και κατάφορα αντισυνταγματικές αποφάσεις, είναι να προασπίζουν την πρόοδο του αθλήματος
Θα σας υπενθυμίσουμε το εξής πολύ σημαντικό, διότι εν προκειμένω μάλλον υπάρχει μία σύγχυση και μάλλον ο ρόλος της Ενώσεως έχει παρεξηγηθεί και μάλλον υπερεκτιμηθεί:
Άπαντα τα σωματεία, εδώ και πολλά έτη, καταβάλλουν τα εξής (σε οικονομικά κριτήρια), χωρίς ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ:

1. Έξοδα γηπέδου, προπονήσεων, αγώνων,
2. Έξοδα αιτήσεων μεταγραφών, αποδεσμεύσεων, υποσχετικών.
3. Έξοδα δια την αγορά φύλλων αγώνων (απαραίτητων για την διεξαγωγή του παιχνιδιού),
4. Έξοδα αποστολής καταστάσεων αθλητών, δελτίων κλπ.
5. Έξοδα συμμετοχής στο πρωτάθλημα,
6. Έξοδα συμμετοχής στο κύπελλο,
7. Έξοδα αγώνος (διαιτητές, γραμματεία)
8. Πάσης φύσεως δαπάνες που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Σωματείου.

Η μοναδική αντιπαροχή (;) που έχουμε από την Ένωση, είναι οι δύο μπάλες (χορηγίας πάντοτε), ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΑΣ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ, και ασφαλώς ο συντονισμός των πρωταθλημάτων (διεξαγωγή κληρώσεων, προγραμμάτων κλπ.). ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ, ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΔΑΠΑΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΛΟΥΜΕΘΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ –άγνωστο για ποιους λόγους και με ποια κίνητρα- ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΩΤΩΜΕΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ!!!

Αν μη τι άλλο, έχοντας εδώ και χρόνια επωμιστεί άπασες τις δαπάνες που έχουν να κάνουν με την συμμετοχή των ομάδων μας στο πρωτάθλημα της ενώσεως, με τις ελάχιστες, έως αστείες αντιπαροχές σας, μας δίνει το αναφαίρετο δικαίωμα να ερωτώμεθα πριν από κάθε τόσο σημαντική απόφαση, η οποία θέτει καταρχήν σε απραξία πάρα πολλούς και ιδιαίτερα ποιοτικούς αθλητές που κοσμούν το άθλημα με την παρουσία τους και ασφαλώς είναι άνω των 32 ετών (!!!) και από την άλλη θέτει σε άμεσο κίνδυνο την συμμετοχή πολλών ομάδων στο επόμενο πρωτάθλημα. Δυστυχώς οι αθλητές κάτω των 32 ετών στη σύγχρονη εποχή είναι πολύ λίγοι, δεν φτάνουν επ’ ουδενί για να καλύψουν όλες τις ομάδες και σε κάθε περίπτωση είναι συνταγματικά απαράδεκτο να στοχοποιούνται ηλικιακά συγκεκριμένοι αθλητές και να τους απαγορεύεται να αθληθούν και να ασχοληθούν με ένα άθλημα που στηρίζουν και υπηρετούν χρόνια ολόκληρα, με αξιοπρέπεια, σεβασμό και προσήλωση. Η θέσπιση μίας τέτοιας ρατσιστικής οδηγίας, θα οδηγήσει σε ανισότητες μεταξύ των ομάδων, αφού πολλές ομάδες δε θα είναι σε θέση να συμπληρώσουν το ρόστερ τους και θα υποχρεωθούν να εμφανιστούν στο εκάστοτε πρωτάθλημα μειονεκτώντας έναντι των άλλων, ενώ άλλες δε θα καταφέρουν καν να δηλώσουν συμμετοχή!

Σε κάθε περίπτωση, Η ΕΝΩΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ.
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣΙΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΘΕΣΟΥΜΕ ΠΡΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΑΣ:

Στην παράγραφο 9 του άρθρου 16 του ισχύοντος Συντάγματος ορίζεται ότι : "Ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους . . .". Εξάλλου, κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του Συντάγματος: «οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου".

Τέλος, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του Συντάγματος, "καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη..

Ο αθλητισμός ως συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο ατομικής και συλλογικής δράσης μέσα στον κόσμο της εις κράτος οργανωμένης κοινωνίας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αποτελεί κοινή συνείδηση  ότι ο Αθλητισμός, είτε υπό τη στενή είτε υπό την ευρεία έννοια, ως φυσική Αγωγή συμβάλλει στην εμφύτευση των θεμελιωδών ανθρωπίνων αξιών, αλλά και στην πλήρη εξέλιξη των ανθρώπων. Είναι αναμφισβήτητο, επίσης, ότι ο αθλητισμός και η συμμετοχή στην αθλητική δραστηριότητα  αποτελούν θεμελιώδες δικαίωμα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου, στην ελευθερία κάθε ανθρώπου για δημιουργία και στη διατήρηση φυσικών, πνευματικών και ηθικών δυνάμεων ως μία βασική προϋπόθεση για την επιτυχή άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δικαίωμα της ελεύθερης συμμετοχής στην αθλητική δράση εξυπηρετεί το σκοπό της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, ενώ με τη συμμετοχή στην αθλητική δραστηριότητα επιτυγχάνεται η ειδική συμβολή στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή μιας χώρας (άρθρο - μελέτη του καθηγητή Αθλητικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Παναγιωτόπουλου ΔιΔικ 1994, 541, Ελ. Βενιζέλος, «Η συνταγματική Υποδοχή του Αθλητισμού», in : Proceedings of International Congress : The Institution of Olympic Games , a Multidisciplinary Apprοach, Olympia 3-7 Sept. 1991, H.C.R.S.L.: Athens,pp 269-271,ibid, «Αθλητισμός και Κράτος Δικαίου- Τα όρια της νομικής απορρύθμισης και η επιστροφή στο Σύνταγμα», in :Proceedings 1st International Congress on Sports Law, op. cit.. , pp125-130, επ. Βλ.  Α. Λοβέρδος «Η προστασία του Αθλητισμού ως Ατομικό και Κοινωνικό Δικαίωμα», in Proceedings 1st Int.Congress οn Sp.Law ,op. cit. pp.171-175 ).

 Οι  ανωτέρω αναφερθείσες συνταγματικές διατάξεις, οι οποίες δεν μπορούν να παραγκωνισθούν, εφαρμόζονται παγίως και νομολογιακά προκειμένου να προστατευθεί ο αθλητισμός και εμμέσως και η σωστή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Αναγνωρίζεται, δηλαδή, ο αθλητισμός ως συνταγματικό ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα (ΣτΕ 3699/1998, ΣΤ΄ Τμήμα, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική υπουργική απόφαση που απέκλειε από τους Πανελλήνιους Αγώνες Ενόργανης Γυμναστικής μαθητών και μαθητριών τους μαθητές του Γυμνασίου  για την ανάδειξη της εθνικής αντιπροσωπευτικής μας ομάδας  στους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες, μη συντρέχοντος λόγου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος δικαιολογούντος τον αποκλεισμό τους).Τίθεται, συνεπώς, ο ίδιος προβληματισμός καθώς και στη συγκεκριμένη περίπτωση προβλέπεται ο αποκλεισμός κάποιας συγκεκριμένης ομάδας, ήτοι των Ανδρικών Τμημάτων Καλαθόσφαιρας, σε περίπτωση κατά την οποία το Σωματείο δεν θα μπορέσει – για οποιοδήποτε λόγο – να δημιουργήσει αξιόμαχο ΑΝΔΡΙΚΌ Τμήμα, με 7 τουλάχιστον άτομα ηλικίας μικρότερης των 32 ετών και ταυτόχρονα αποκλείονται οι αθλητές με ηλικία από 32+, εφόσον συμμετέχουν σε σωματείο που έχει περισσότερους από 5 και μάλιστα χωρίς κάποιο δημόσιο ή κοινωνικό συμφέρον να το δικαιολογεί. Δεν είναι δυνατό, όμως, να αποκλείεται έτσι η άσκηση ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος, και ειδικότερα αυτό της συμμετοχής στον αθλητισμό.

Τις συνταγματικές διατάξεις που προβλέπουν την  ελευθερία της προσωπικότητας σε όλες τις εκφάνσεις της και ανάμεσά τους και το δικαίωμα στον αθλητισμό, ως ατομικό δικαίωμα, επικαλείται και η με αριθμό  4914/1988 του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ η οποία αναγνώρισε το δικαίωμα των αθλητών να επιλέγουν το αθλητικό σωματείο στο οποίο θα μεταγράφονταν. 

Από τα παραπάνω συνταγματικά, νομολογιακά όσο και θεωρητικά αναφερόμενα, προκύπτει ότι κάθε Έλληνας Πολίτης έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει την προσωπικότητά του σε όλες τις εκφάνσεις της. Συνεπώς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ατόμου ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, επαγγέλματος κ.λ.π. να ασχολείται με τον αθλητισμό τόσο σε επαγγελματικό όσο και ερασιτεχνικό επίπεδο  καλλιεργώντας  τις φυσικές και σωματικές του δυνάμεις. Στο δικαίωμα αυτό εντάσσεται και η δυνατότητα του καθενός  να επιλέγει το άθλημα που τον ενδιαφέρει, την ομάδα στην οποία θα ενσωματωθεί  καθώς και το χρονικό διάστημα για το οποίο θα παραμείνει αθλητής είτε σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Η απόφαση που προσπαθείτε να εφαρμόσετε, είναι απόλυτα αντισυνταγματική διότι με τις προβλέψεις της στερεί αφενός μεν το δικαίωμα πολλών Σωματείων, απαρτιζομένων από ερασιτέχνες αθλητές, να συμμετάσχουν ελεύθερα στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα που δικαιούνται, παρά μόνο στην περίπτωση που θα καταφέρει να έχει στις τάξεις της άτομα από συγκεκριμένες ηλικιακά ομάδες.

Βέβαια, όπως κάθε συνταγματικό δικαίωμα έτσι και αυτό της συμμετοχής στον αθλητισμό δεν είναι απεριόριστο. Υπόκειται σε περιορισμούς ώστε να προστατεύονται παράλληλα και τα δικαιώματα των άλλων και να μην παραβιάζεται το Σύνταγμα και τα χρηστά ήθη. Οι περιορισμοί αυτοί στο δικαίωμα  της συμμετοχής στον αθλητισμό, ως ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα, που προστατεύεται από το πλέγμα των προαναφερθεισών συνταγματικών διατάξεων είναι επιτρεπτοί στο μέτρο που κρίνονται απαραίτητοι για την προστασία του ίδιου του δικαιώματος όσο και για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η επιβολή, όμως, του περιορισμού αυτού απαγορεύεται, σε κάθε περίπτωση, να αναιρεί τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος στον αθλητισμό όπως άλλωστε συμβαίνει με οποιοδήποτε περιορισμό που επιβάλλεται σε δικαίωμα που προβλέπεται από το σύνταγμα.

Αναλογικά πρέπει να παρατηρήσουμε ότι είναι νομολογιακά παγιωμένο ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που τάσσονται από τον κοινό νομοθέτη - πόσο μάλλον από διοικητικά όργανα - για την επιλογή και την άσκηση του επαγγέλματος είναι συνταγματικά επιτρεπτοί όταν ορίζονται γενικά και κατά τρόπο αντικειμενικό και δικαιολογούνται από αποχρώντες λόγους δημοσίου συμφέροντος (Ολ ΣτΕ 413/1993,ΤοΣ1994,143 , ΣτΕ676/1999,ΕΔΔΔΔ99, 831,  ΣτΕ1368/1999 ΤοΣ 1999,608). Όλες, συνεπώς, οι εκφάνσεις της προσωπικότητας, όπως η επαγγελματική ελευθερία, η θρησκευτική ελευθερία  και ο αθλητισμός καλύπτονται από ένα ισχυρό πλέγμα προστατευτικών διατάξεων που υποχωρούν μόνο με σκοπό την προστασία του δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος.  Οι περιορισμοί αυτοί μπορούν να τίθενται μόνο όταν κρίνονται απολύτως αναγκαίοι και μόνο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αναιρείται ο πυρήνας των συνταγματικών αυτών δικαιωμάτων, αλλά αντίθετα,  να επιτυγχάνεται άμεσα ο σκοπός για τον οποίο τέθηκαν παράλληλα με  το δημόσιο  σκοπό τον οποίο υπηρετεί η άθληση.

Στην περίπτωση του αθλητισμού οι περιορισμοί που τίθενται από το νομοθέτη πρέπει να αποσκοπούν στη διασφάλιση της ελεύθερης συμμετοχής στην αθλητική δραστηριότητα και στην προστασία του αθλητικού θεσμού και πιο συγκεκριμένα :
 -στην ελευθερία γνώμης κυρίως για να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις, τα διάφορα έκτροπα τα επεισόδια και η βία στους αθλητικούς χώρους.
-στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι στον αθλητισμό που τίθεται προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι λεγόμενοι «χούλιγκανς»
-στο δικαίωμα της ελευθερίας στην οικονομική δραστηριότητα στον αθλητισμό για να τον προστατέψει ως θεσμό αλλά και για την προστασία της εθνικής οικονομίας.

Όπως προκύπτει από όλα τα προαναφερθέντα ο περιορισμός που προσπαθείτε να εφαρμόσετε είναι πρόδηλα αντισυνταγματικός και ρατσιστικός διότι προσβάλλει, ως προείπαμε, το συνταγματικό δικαίωμα των ατόμων άνω των 32 ετών στην ελεύθερη άθληση, καθώς αυτόματα αποκλείονται οι πλεονάζοντες.
Είναι αδικαιολόγητη μία τέτοια πρόβλεψη με ηλιακά ή άλλα κριτήρια, καθώς η ηλικία δεν συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για την ερασιτεχνική απασχόληση με την καλαθόσφαιρα, δεδομένου ότι δεν συνεπάγεται απαραίτητα μείωση των σωματικών δυνάμεων και της αντοχής  και, παράλληλα, δεν ευσταθεί τυχόν ισχυρισμός ότι πρέπει να ενισχυθεί η ηλικία κάτω των 32 ετών καθώς αυτός αποτελεί παράβαση της αρχής της ισότητας χωρίς κάποιο συγκεκριμένο δημόσιο σκοπό ή συμφέρον. Σε αρκετές άλλωστε αποφάσεις του ΣτΕ, όπως ήδη αναφέρθηκε, έχει κριθεί ως αντισυνταγματική η διαφοροποίηση  των ατόμων με βάση  το κριτήριο της ηλικίας. Στην κρινόμενη περίπτωση πρόκειται για Σωματεία τα οποία δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά αλλά και σε επιστήμονες ή επαγγελματίες που έχουν επιθυμία να συμμετέχουν στα  ερασιτεχνικά πρωταθλήματα σε τοπικό επίπεδο και μπορεί να αποτελούνται εξ ολοκλήρου από άτομα άνω των 32 ετών. Συνεπώς,  ο περιορισμός αυτός τιθέμενος με αυτόν τον τρόπο από την Ε.Ο.Κ. και την Ε.ΚΑ.Σ.Θ., χωρίς να εξυπηρετεί κανένα θεμιτό κοινωνικό ή άλλου είδους σκοπό, αναιρεί ολοσχερώς το δικαίωμα των περισσότερων μελών των περισσοτέρων Σωματείων για συμμετοχή στην ανδρική ομάδα, προσβάλλοντας απόλυτα το δικαίωμα τους για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους  και  απειλούν την συνέχεια των  Σωματείων μας των οποίων η ίδρυση και η χρόνια λειτουργία αποτελεί αναφαίρετο και θεμελιώδες συνταγματικό Δικαίωμα (άρθρο 12 παρ.1.), όπως και των υπόλοιπων με την ίδια σύνθεση και φιλαθλητικό πνεύμα  σωματείων.

Επειδή η ανωτέρω απόφασή σας είναι αντισυνταγματική και πρόδηλα ρατσιστική καθώς προσβάλλει την ελευθερία της προσωπικότητας των μελών μας και πιο συγκεκριμένα το δικαίωμα τους στον αθλητισμό αντικείμενη  στα άρθρα 16 παρ.9 , 4 και 1, 12 παρ. 1 και 5 παρ.1 του Συντάγματος.

Επειδή δια της παρούσης σας θέτουμε προ των τεράστιων ευθυνών σας και σας ενημερώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διακόψει την λειτουργία των σωματείων μας και να απαγορεύσει σε συγκεκριμένους αθλητές να ασχοληθούν με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Επειδή σε μία ύστατη προσπάθεια εξευρέσεως εξωδικαστικά λύσης στο συγκεκριμένο άνευ λόγου πρόβλημα που προσπαθείτε να δημιουργήσετε, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ 10 ΗΜΕΡΩΝ, ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΑΝΩΤΈΡΩ, ΉΤΟΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ή ΜΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΈΡΩ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ. ΠΟΥ ΜΕ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ, ακόμα και στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΝΑ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΝΩΤΈΡΩ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ Ή ΟΧΙ.

Σε διαφορετική περίπτωση, που μας αγνοήσετε, σας ενημερώνουμε ότι θα αποταθούμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, προκειμένου να αναζητήσουμε ευθύνες από αυτούς που ευθύνονται και να δικαιωθούμε δικαστικά δια το απόλυτα νόμιμο και δίκαιο αίτημά μας.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τον Πρόεδρο της Ενώσεως Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, για να λάβει γνώση και να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεως.

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΤΑΓΑΡΑΚΗΣ Ε. ΧΡΗΣΤΟΣ
(Α.Μ.Δ.Σ.Θ. 6632)
Μητροπόλεως 16

Θες/νίκη - 2310226688

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια