Ναυσικά Σταυρίδου: «Μια διδάκτωρ του Πολυτεχνείου στα παρκέ της Α1 γυναικών»

Ένα φοβερό άρθρο της Έλενας Τσαλκατίδου για την ακαδημαϊκή καριέρα της Ναυσικάς Σταυρίδου αναδημοσιεύουμε από το http://www.karfitsa.gr :

H Ναυσικά Σταυρίδου ξεχωρίζει όχι μόνο για τις αθλητικές της επιδόσεις στο παρκέ, αγωνιζόμενη εδώ και χρόνια σε υψηλό επίπεδο, αλλά αντίστοιχα και για τις σπουδές της υψηλού επιπέδου, προκαλώντας τον θαυμασμό όλων!

Ατέλειωτες ώρες προπονήσεων, ατέλειωτες ώρες διαβάσματος, ωστόσο, η διεθνής μπασκεμπολίστρια του Παναθλητικού Συκεών δεν το βάζει κάτω: έτσι έχει μάθει, άλλωστε, να κάνει όλη της τη ζωή. Από τότε, που ήταν μικρή και έβλεπε τις ώρες των προπονήσεων ως «το διάλειμμα από το διάβασμα» μέχρι σήμερα, που δηλώνει με σιγουριά ότι ποτέ της δεν σκέφτηκε ν’ αφήσει κάτι από τα δύο! Βέβαια, οι «θυσίες» – κυρίως προσωπικού χρόνου και διασκέδασης – είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά και τι στη ζωή γίνεται χωρίς αυτές;

Αν και πρώτη της προτεραιότητα ήταν οι σπουδές και μετέπειτα η δουλειά, η Ναυσικά πάντα έβρισκε τον τρόπο να προπονείται κανονικά και ν’ αγωνίζεται σε ομάδες της Α1. Διανύοντας, μάλιστα, κάποιες φορές πολλά χιλιόμετρα, προκειμένου να κάνει το δρομολόγιο Πτολεμαΐδα-Θεσσαλονίκη, ή περνώντας αρκετές ώρες στα αεροδρόμια, όταν εργάζονταν στην Ιταλία και έπαιζε σε ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Η 31χρονη μπασκεμπολίστρια ξεκίνησε ν’ ασχολείται με το μπάσκετ σε ηλικία 10 ετών στην ομάδα της ΜΕΝΤ, ακολουθώντας τα χνάρια της μητέρας της, στην οποία και ήθελε να μοιάσει! Αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες (Siemens, Απόλλων Πτολεμαΐδας, ΠΑΟΚ, Άρης, σουηδική Λούλεα, Αναγέννηση Νέου Ρυσίου και φέτος ο σύλλογος των Συκεών), ενώ στο παλμαρέ της μετρά και πολλές συμμετοχές σε όλα τα ηλικιακά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας μας, ήδη από το 2000!

Μπορεί η Ναυσικά να μεγάλωσε κυριολεκτικά με την πορτοκαλί μπάλα στα χέρια, ωστόσο, όταν κλήθηκε ν’ αποφασίσει για το επαγγελματικό της μέλλον, θέλησε να σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός! Έτσι, μπήκε στο Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2004 και κατάφερε να πάρει πτυχίο ακριβώς στα πέντε έτη φοίτησης με άριστα! Ακολούθησε η μετεκπαίδευσή της στο Μεταπτυχιακό, η πρακτική της άσκηση στο Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Joint Research Center» για έναν χρόνο, ενώ τον Οκτώβρη 2016 ολοκλήρωσε την εκπόνηση του Διδακτορικού της στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Οι σπουδές της, όμως, δεν σταματούν εδώ, αφού παράλληλα με το Πολυτεχνείο, φοίτησε και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2009-΄14), αποφοιτώντας από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Όσον αφορά σ την επιλογή του συγκεκριμένου κλάδου; Η ίδια παραδέχεται ότι δεν ήταν τυχαία, αφού από μικρή είχε δείξει την κλίση της στα τεχνικά επαγγέλματα!

Από την πλευρά του, τον αθλητισμό τον είχε πάντα συνδυασμένο με τη διασκέδαση, αφού ένιωθε ότι, παίζοντας μπάσκετ, μπορούσε να ξεσκάσει! Όνειρό της; Να κληθεί κάποια στιγμή να κατασκευάσει ένα στάδιο, οπότε και θα μπορούσε να συνδυάσει τους δύο επαγγελματικούς της τομείς!

Όσο για το μέλλον της; Σκέφτεται να ετοιμάσει εκ νέου τις βαλίτσες της για το εξωτερικό, αφού για του χρόνου έχει λάβει υποτροφία για μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμπινγκχαμ στην Αγγλία, όπου ίσως για πρώτη φορά στη ζωή της αναγκαστεί να βάλει σε… δεύτερη μοίρα το μπάσκετ!


Τέλος, στο ερώτημα για το πώς καταφέρνει τόσα χρόνια να συνδυάζει σπουδές και αθλητισμό, η απάντηση είναι απλή: «Η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές επιλέγεις πράγματα στη ζωή και άλλες φορές σε επιλέγουν αυτά!», δηλώνει η ίδια, ενώ στέλνει το μήνυμα πως «αν υπάρχει υγεία και θέληση κανείς δεν μπορεί να σε αποτρέψει να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις, ακόμα και αν μετράς τις ώρες της μέρας και νομίζεις ότι μόνο 24 δεν σου φτάνουν!».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια