Καράγκουτης: «Στις τοπ ακαδημίες της Βορείου Ελλάδος, αυτή του Ορφέα Νέου Σκοπού»

Γεύτηκε μεγάλες χαρές ως καλαθοσφαιριστής. Χρυσά μετάλλια με τις εθνικές ομάδες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, πρωταθλητής Ευρώπης και Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό, μέλος της φανταστικής ομάδας του Πανιωνίου τη δεκαετία του '90, αλλά και της τρομερής ομάδας του Αμαρουσίου στις αρχές του 21ου αιώνα. Παίκτης-«πολυεργαλείο» με μεγάλη έφεση στα ριμπάουντ.

Εδώ και 4 χρόνια ο Γιώργος Καράγκουτης είναι κάτοικος του νομού Σερρών απολαμβάνοντας την οικογενειακή ζωή μακριά από τη πολύβουη Αθήνα, προσφέροντας παράλληλα τις πλούσιες γνώσεις του στην ακαδημία του Ορφέα Νέου Σκοπού.

Ο Γιώργος Καράγκουτης παραχώρησε μία αποκλειστική συνέντευξη στο SerresBasket μιλώντας για όλους και για όλα.

- Κόουτς ας ξεκινήσουμε με το πρόσφατο και ευχάριστο νέο για την ακαδημία του Ορφέα με τη συμμετοχή της στο μεγάλο χριστουγεννιάτικο τουρνουά του Παναθηναϊκου στο Λουτράκι. Πως νιώθετε εσείς ως προπονητής με τη παρουσία του Ορφέα σε αυτή τη διοργάνωση;

«Καταρχάς σε ευχαριστώ που είσαι εδώ και κάνουμε μια ανάλυση για τα πεπραγμένα της ακαδημίας του Ορφέα Νέου Σκοπού. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε τη χαρά στα παιδιά που μοχθούν εδώ και 2-3 χρόνια βάσει ενός εξαντλητικού προπονητικού προγράμματος να πάρουν μέρος σε ένα κορυφαίο τουρνουά, μιας κορυφαίας ομάδας.

Το όνομα του Παναθηναϊκού είναι εγγύηση και θεωρώ ότι μαζί με τον Ολυμπιακό είναι οι δύο σύλλογοι που μαγνητίζουν όλα τα βλέμματα. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να βλέπω τα παιδιά να χαίρονται. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση και έκπληξη ότι υπάρχει καθολική συμμετοχή του τμήματος που απαρτίζεται από 15 αθλητές.

Δεν το περίμενα αυτό για να είμαι ειλικρινής επειδή και το ταξίδι είναι μακρινό και οι εποχές είναι δύσκολες όσο αφορά το κόστος, αλλά φαντάσου πόση όρεξη έχουν αυτά τα παιδιά για ταξιδέψουν τόσο μακριά, να παίξουν και να δουν την ακαδημία του Παναθηναϊκού.

Όλο αυτό με γέμισε χαρά και με έκανε να ξεχάσω την επίπονη προετοιμασία για αυτή την αποστολή κάτι που το ξέρω τόσο εγώ, όσο και ο πρόεδρος και πλέον δεν το λαμβάνω υπόψιν».

- Τα τελευταία χρόνια ο Ορφέας κάνει βήματα μπροστά έχοντας ξεφύγει από τα στενά όρια του νομού Σερρών με παρουσία σε τουρνουά και αγώνες στο Αλεξάνδρειο, στο γήπεδο του ΠΑΟΚ στη Πυλαία, στο Ιβανώφειο σε συνδυασμό με επισκέψεις σε αξιοθέατα, π.χ.  στο θεματικό πάρκο του Ευγένιου Τριβιζά. Δεν είναι μόνο μπάσκετ ο Ορφέας σωστά;

«Φιλοσοφία μας είναι ότι τα παιδιά πρέπει να δώσουν βάση στο σχολείο. Από εκεί ξεκινάει ολόκληρη η προσπάθειά μας. Ανά τρίμηνο ελέγχουμε τους βαθμούς των αθλητών και έχουμε επαφές με τους γονείς για τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αντιμετωπίζουμε -παράλληλα με τους γονείς- όλες τις μαθησιακές δυσκολίες, τις οποίες μπορεί να έχει ένα παιδί, τη συμπεριφορά του στη τάξη, το ότι δεν διαβάζει. Μέσα από ένα προπονητικό σχέδιο προσπαθούμε να βοηθήσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση, την απόκτηση πειθαρχίας, συγκέντρωσης για να μπορεί να ανταπεξέλθει το παιδί και στο σχολείο.

Αυτό το μήνυμα προσπαθώ να περάσω στους δικούς μου παίκτες. Πρώτα το σχολείο, μετά ο αθλητισμός. Ο αθλητισμός μόνο οφέλη μπορεί να έχει σε αυτό το θέμα. Βλέπουμε παιδιά που είχαν προβλήματα συγκέντρωσης να παρουσιάζουν τώρα πολύ μεγάλη βελτίωση.

Εκτός από τις δράσεις εντός παρκέ, έχουμε αναπτύξει και δράσεις εκτός παρκέ, όπως είναι η πρόσφατη επίσκεψή μας στο θεματικό πάρκο του Ευγένιου Τριβιζά στη Θεσσαλονίκη στο οποίο τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν βλέποντας σε εικόνα όλα όσα διαβάζουν στα παραμύθια του συγγραφέα.

Επίσης, πήγαμε στο μουσείο της ΧΑΝΘ, μια πολύ σπουδαία επίσκεψη διότι η ΧΑΝΘ έφερε το μπάσκετ στην Ελλάδα.

Έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε και δυο ημερίδες στο επόμενο διάστημα. Η μία θα έχει να κάνει με τις υποτροφίες αθλητών για σπουδές στην Αμερική.

Ο παλιός μου φίλος και υπεύθυνος στον Ηρακλή Τάκης Καρατζουλίδης τον Φεβρουάριο θα μας παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για το πως μπορεί ένα παιδί από την ηλικία κιόλας του δημοτικού να φτάσει να πάρει μια υποτροφία για την Αμερική με τη σωστή καθοδήγηση των ανθρώπων του γραφείου του για να φοιτήσει σε κάποιο πανεπιστήμιο ή κολέγιο των ΗΠΑ.

Πιστεύω ότι αυτή η ημερίδα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον διότι αρκετοί γονείς μπορεί να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και να ονειρεύονται κάποιο από τα παιδιά τους να σπουδάσει στην Αμερική είτε σε συνδυασμό με το μπάσκετ, είτε χωρίς αυτό.

Ήδη από πέρυσι ανοίξαμε τον κύκλο με τις ημερίδες με τη ενημέρωση γονέων και παιδιών για τη σωστή διατροφή και τη ψυχολογία των παιδιών και τη προετοιμασία του αθλητή πριν από ένα παιχνίδι ή τη προετοιμασία του μαθητή για μια δοκιμασία στο σχολείο».

- Πόσα χρόνια είστε κάτοικος του νομού Σερρών;

«Αυτή τη στιγμή κλείνω τέσσερα χρόνια»

- Είστε ικανοποιημένος με τη ποιότητας ζωής εδώ σε σύγκριση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;

«Εγώ είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί βασικά έχω εκμηδενίσει το άγχος μου, το άγχος της μετακίνησης. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν μπορούσα να μείνω στην Αθήνα. Εδώ μέσα σε 10 λεπτά φτάνω στο γήπεδο από το σπίτι μου και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πηγαίνω σε κάποια δουλειά. Αυτό από μόνο του σου εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με όταν χρειάζεσαι μία ώρα για να πας στο γραφείο σου, για να πας στη προπόνηση, σε ένα ραντεβού και ανησυχείς μήπως αργήσεις.

Επίσης θα ήθελα να πω ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στις Σέρρες έχω πολλή όρεξη για δουλειά μέσα από τη καθημερινότητά μου. Γιατί όταν δεν είσαι ευχαριστημένος με την ποιότητα της ζωής σου τότε δεν έχεις και διάθεση να δουλέψεις. Αυτό έχει εξαλειφθεί και φαίνεται και από την πρόοδο της Ακαδημίας.

Η δουλειά που βάζουμε αυτή τη στιγμή, πέρα από τη δουλειά που γίνεται στο παρκέ, επεκτείνεται κι αλλού και διαρκεί πάρα πολλές ώρες. Για παράδειγμα το να κλείσουμε και να πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι, να έρθουμε σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους, να πάρουμε τις συμμετοχές, να μαζέψουμε τα χρήματα και να φτάσουμε στο τέλος να παίξουμε».

- Στόχος της Ακαδημίας του Ορφέα είναι ο αθλητισμός, ο πρωταθλητισμός ή το να βγουν παίκτες για να φύγουν στις μεγάλες ομάδες;

«Σε μια ακαδημία το ποσοστό που αναλογεί όσο αφορά τον πρωταθλητή με αυτόν που κάνει αθλητισμό είναι συνήθως 2 στους 10 ή 2 στους 15 ανάλογα το τμήμα. Προς το παρόν έχουμε υπόψιν μας και έχουμε εντοπίσει παιδιά από κάθε τμήμα που είναι σε θέση να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Μεγάλη επιτυχία είναι η πρόσφατη κλήση δύο αθλητών μας  από το τμήμα των 2003 στο κλιμάκιο της Εθνικής Παμπαίδων. Ο Δρουμαλιάς μετά από δύο συνεχόμενες προπονήσεις επιλέχθηκε να κάνει και τρίτη προπόνηση. Στον Γεωργόπουλο δόθηκε η δυνατότητα να προπονηθεί με τους καλύτερους, να δει και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Παρακολούθησα τις προπονήσεις και τα πήγε πολύ καλά. Απλά ίσως του λείπει κάτι, το οποίο θα προσθέσουμε στο μέλλον».

- Είστε αισιόδοξος ότι μελλοντικά μπορούμε να δούμε αθλητές του Ορφέα στην Εθνική Παίδων ή σε αυτή των Εφήβων;

«Θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η ακαδημία του Ορφέα έχει γίνει αναγνωρίσιμη πανελληνίως. Συγκαταλεγόμαστε στις τοπ ακαδημίες της Βορείου Ελλάδος. Λαμβάνουμε διαρκώς προσκλήσεις για να συμμετέχουμε σε τουρνουά και σε φιλικούς αγώνες και μακάρι να είχαμε χρόνο να πηγαίναμε σε όλα.

Θα ήθελα επίσημα να σας ανακοινώσω ότι ο Ορφέας θα δώσει το «παρών» και σε μια πολύ σπουδαία διοργάνωση του Αστέρα Σίνδου για το ίδρυμα του Γιώργου Μπαλογιάννη «Οι φίλοι του Πέτρου», όπου θα γίνει και μια παράλληλη δράση και ενημέρωση για τις κετογονικές θεραπείες. 8 ομάδες θα λάβουν μέρος στο τουρνουά, 4 από Θεσσαλονίκη, 1 από Βέροια, 1 από Κατερίνη, 1 από Κιλκίς και εμείς. Θα είναι ένα πολύ δυνατό και ενδιαφέρον τουρνουά.

Δικός μας στόχος είναι τα παιδιά εκτός από αθλητισμό να κάνουν και πρωταθλητισμό δίχως όμως να ξεπερνούν τα όριά τους. Σύμφωνα με την ηλικία ορίζουμε εμείς τα στάνταρ και πιέζουμε ανάλογα στις προπονήσεις προκειμένου να μη τους φορτώσουμε υπερβολικά ούτε με κούραση, ούτε με άγχος.

Ταλέντα έχουμε σε όλες τις ηλικίες. Δόξα τω Θεώ το πενταετές πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει σε συνεργασία όλοι οι προπονητές, μαζί με τον Πρόεδρο και τη διοίκηση εξελίσσεται πολύ καλά. Θεωρώ ότι σε 2 χρόνια που θα κλείσει η πενταετία, θα κάνουμε ταμείο και το πρόσημο θα είναι θετικό».

- Αρκετοί είναι οι γονείς στην Ελλάδα αυτοί που πιστεύουν ότι το παιδιά τους είναι ο επόμενος Σπανούλης, ο επόμενος Αντετοκούνμπο και ονειρεύονται «χρυσά» συμβόλαια. Υπάρχει πίεση από τη πλευρά των γονέων προς εσάς;

«Είναι σωστό και λογικό κάθε γονέας να τρέφει όνειρα για το παιδί του. Κι εγώ γονέας είμαι και καταλαβαίνω. Στη δική μας ακαδημία δεν έχουμε δεχθεί πίεση. Προσωπικά προσπαθώ να κρατώ μια φιλική στάση υπέρ του δέοντος προς όλους τους γονείς. Δεν έχω κλείσει τη πόρτα σε κανέναν.

Μέχρι τώρα με εμπιστεύονται απόλυτα. Διαχειρίζομαι εγώ 100% τους αθλητές μαζί με τον Κώστα και τον Χρήστο χωρίς να υπάρχει ανάμιξη γονέα. Και όταν μας ζητηθεί να εκφράσουμε την άποψή μας για κάποιο παιδί τη λέμε ελεύθερα».

- Τι γνώμη έχετε για το σερραϊκό μπάσκετ; (βάσει εγκαταστάσεων, βάσει συνεργασιών μεταξύ των συλλόγων);

« Γίνονται βήματα βελτίωσης τόσο στο κομμάτι των σχέσεων, όσο και στο κομμάτι της συνεργασίας ανάμεσα στις ομάδες. Δεν σου κρύβω ότι όταν πρωτοήρθα στις Σέρρες είχα αρχίσει να μαθαίνω τα κατατόπια, να δω πως λειτουργούν οι σύλλογοι, πως συμπεριφέρονται. 

Πλέον έχω σχηματίσει πλήρη άποψη και πιστεύω ότι αν υπήρχε λίγο καλύτερη συνεννόηση ανάμεσα στους προπονητές ανεξαρτήτου τμήματος και ηλικίας θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα αναφορικά με το να βγάλουμε ταλέντα μέσα από τον νομό Σερρών.

Εμείς έχουμε δώσει φιλικούς αγώνες και κατά καιρούς έχουμε φιλοξενήσει στο γήπεδό μας τους Ικάρους, τον Πανσερραϊκό, τον Α.Ο.Σ., τη Νιγρίτα. Η συνεργασία μας είναι άψογη.

Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι οι σερραϊκές ομάδες θα μπορούσαν να τα είχαν πάει καλύτερα. Είναι καλό που έχουμε δύο ομάδες στη Γ' Εθνική. Μακάρι να ήταν φέτος στην ίδια κατηγορία και ο Πανσερραϊκός που προσπάθησε πέρυσι και γιατί όχι να μη δούμε κι έναν σύλλογο στη Β' Εθνική. Πιστεύω ότι οι Ίκαροι έχουν τα φόντα για να ανέβουν, έχουν δείξει μια σταθερότητα στο πρωτάθλημα και τους εύχομαι να τα καταφέρουν για το καλό του σερραϊκού μπάσκετ».

- Σας λείπει η ζωή του αθλητή;

«Αρκετά. Γι' αυτό και με βλέπεις εδώ να γυμνάζομαι. Έχω δεχθεί πολλές προτάσεις κι έχουν γίνει συστηματικές προσπάθειες για να αγωνισθώ και στο πρωτάθλημα των εργαζομένων, αλλά και στον Ορφέα, αλλά αρνούμαι κατηγορηματικά τη συμμετοχή μου. Με ενδιαφέρει να αγωνίζομαι μόνο σε παιχνίδια με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο οργανώσαμε πέρυσι με τον σύλλογο μου και στο μέλλον πάλι κάτι θα κάνουμε».

- Σε μια συνέντευξη που είχατε δώσει στα «ΝΕΑ» το 1998 όταν ερωτηθήκατε για το ποιο ήταν το όνειρο σας είχατε δηλώσει: «Να πάω στην Αμερική». Στο κλείσιμο του 2016 και με τον ερχομό του 2017 τι όνειρο έχει ο Γιώργος Καράγκουτης;

«Το είχα δηλώσει αυτό τότε επειδή ήθελα να πάω στην Αμερική ως καλαθοσφαιριστής. Το δικό μου όνειρο, όπως το λες εσύ, τώρα και η δική μου ευχαρίστηση είναι να δω κάποια δικά μου παιδιά να φτάσουν ψηλά. Παιδιά με τα οποία περνάμε ατελείωτες ώρες μαζί καθημερινώς.

Το πρώτο βήμα έγινε με τις προπονήσεις στο κλιμάκιο. Έρχονται κι άλλοι αθλητές από πίσω. Ακόμη κι αν δεν κατορθώσουν να αγωνισθούν σε πολύ υψηλό επίπεδο - κάτι που εύχομαι να το πετύχουν- τότε και η παρουσία τους στη Γ' Εθνική με τον Ορφέα θα είναι ό,τι καλύτερο».

- Ποια είναι η άποψη σας για το ελληνικό μπάσκετ, για την εθνική ομάδα, για τους συλλόγους μας;

«Πριν από μικρό χρονικό διάστημα στη προπόνηση του κλιμακίου είδα μετά από πάρα πολλά χρόνια τον παλιό μου προπονητή τον κ. Προεστό. Συζητώντας μαζί του για το ελληνικό μπάσκετ και τις ελληνικές ομάδες το παράπονό του ήταν ότι δεν υπάρχει μέλλον στην εθνική ομάδα στις μικρές κατηγορίες.

Παλιότερα πηγαίναμε σε όλες τις διοργανώσεις με στόχο το μετάλλιο. Τώρα παλεύουμε σχεδόν σε όλες τις διοργανώσεις για να μην υποβιβασθούμε. Αυτό είναι πολύ λυπηρό. Εγώ είχα συνηθίσει στις εθνικές ομάδες να κάνουμε πρωταθλητισμό και να παίρνουμε τα χρυσά μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις. Ό,τι χρυσό υπάρχει σε επίπεδο παίδων και εφήβων το έχω κατακτήσει.

Όταν ακούς αυτά τα λόγια από έναν προπονητή με παγκόσμιο τίτλο καταλαβαίνεις θεωρείς ότι κάτι δεν γίνεται καλά ή κάτι δεν πάει καλά όσο αφορά τα τμήματα παίδων, εφήβων και νέων. Είχαμε μια πρόσφατη επιτυχία στο Βόλο με την Εθνική Νέων, αλλά από εκεί πέρα πρέπει να υπάρχει συνέχεια διότι διαφορετικά θα μας προβληματίσει όλους.

Επίσης ο κόουτς μου είπε ότι οι ομάδες δεν επιτρέπουν στους παίκτες τους να λάβουν μέρος στο Πανευρωπαϊκό τουρνουά των παίδων που θα διεξαχθεί τα Χριστούγεννα στη Τουρκία. Αν και τα σωματεία δεν βοηθήσουν την εθνική ομάδα τότε πως αυτά τα παιδιά αργότερα θα μπορέσουν να παίξουν στις ομάδες τους, αν δεν φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο, αν δεν αποκομίσουν εμπειρίες, παραστάσεις, αν δεν λάβουν μέρος σε σημαντική διοργάνωση που θα τους δώσει ώθηση, φτερά, κίνητρο για το μέλλον;

Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι όλοι οι προπονητές, νέοι και παλιοί πρέπει να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι η εθνική ομάδα είναι ο καθρέφτης του ελληνικού μπάσκετ. Καλές είναι οι ακαδημίες, καλά είναι τα πρωταθλήματα παίδων και εφήβων, αλλά άμα η εθνική ομάδα δεν πάει καλά μετά όλο το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει καλή εικόνα».

- Ο «ντόρος» που γίνεται για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι δικαιολογημένος; Είναι όντως ένας τόσο εξαιρετικός παίκτης;

«Ο Γιάννης είναι πολύ εξαιρετικός αθλητής. Είχα την τιμή να τον γνωρίσω όταν έπαιζε στην Α2 Εθνική με τον Φιλαθλητικό. Από τότε είχε πάρα πολλά στοιχεία και καλού παιδιού και καλού παίκτη. Θεωρώ ότι το συμβόλαιο που υπέγραψε τώρα αποτελεί ανταμοιβή για όλα τα δύσκολα χρόνια που είχε περάσει μικρός.

Μακάρι παραμείνει έτσι προσγειωμένος. Θεωρώ ότι ακόμη δεν έχει προσφέρει το 100%  από αυτό που μπορεί κι έχει κι άλλα περιθώρια βελτίωσης. Ξεκίνησε τη φετινή χρονιά πολύ καλά και μακάρι να συνεχίσει έτσι και να κάνει περήφανους την Ελλάδα και τους Έλληνες».

- Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλές Γιορτές να έχετε με υγεία.

«Εύχομαι ολόψυχα καλές γιορτές υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο με πολλές μπασκετικές επιτυχίες τόσο για τον νομό Σερρών, όσο και για όλο το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα».

* Όταν έκλεισα τη συσκευή ψηφιακής εγγραφής ο Γιώργος Καράγκουτης μου είπε το εξής:


«Ξέρεις... αυτό που θέλω είναι τα παιδιά να επισκεφτούν όλα τα γήπεδα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια