Ποργιόπουλος: «Να ανεβάσουμε το Σερραϊκό μπάσκετ»

Όταν πριν από τρεις σεζόν οι Ίκαροι Σερρών έχαναν την μάχη για την παραμονή τους στην Α2 Ανδρών, ο Άρης Αθανασιάδης αποφάσισε τον εθελούσιο υποβιβασμό της στην Γ’ Εθνική, αναθέτοντας την τεχνική ηγεσία στον Στέργιο Ποργιόπουλο και αλλάζοντας εντελώς το ρόστερ, προχωρώντας σε μια εκ βαθέων ανανέωση.

Την φετινή σεζόν η ομάδα των Σερρών βρίσκεται στην δεύτερη θέση του 4ου ομίλου της Γ’ Εθνικής έχοντας ρεκόρ 7-1, και πλέον δείχνει έτοιμη να επανέρθει στην Β’ Εθνική, σε μια μάχη που αναμένεται συναρπαστική ως το φινάλε. Ο προπονητής των Ικάρων μίλησε στην αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ Σερρών για την φετινή πορεία της ομάδας του, για την άνοδο, και για το κίνητρο του ιδίου και των αθλητών του.

Ποιο είναι το μυστικό της καλής πορείας και φέτος;

«Επειδή είμαι τρίτη χρονιά στην ομάδα και ο κορμός κατά 80% είναι ίδιος, εμείς δεν αλλάξαμε τίποτα, ούτε στην προπόνηση, ούτε στον τρόπο που δουλεύουμε και αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο, είμαστε ένα κλικ καλύτεροι από πέρυσι και αυτό πιστώθηκε και σε βαθμούς, δηλαδή σε νίκες και σε ποιότητα παιχνιδιού κυρίως στην επίθεση. Έχοντας ένα πρόγραμμα πολύ δύσκολο στα εκτός έδρας παιχνίδια, παίξαμε με δύο συνδιεκδικητές, «κλέψαμε» το ένα ματς μέσα στη Χαλκηδόνα, χάσαμε 13 πόντους στον Παναθλητικό και πήραμε ένα δύσκολο «διπλό» μέσα στον ΓΑΣ Κομοτηνής και από την άλλη είχαμε εύκολα παιχνίδια στην έδρα μας με διαφορές να αγγίζουν τους σαράντα πόντους, και στις δύο κατηγορίες των παιχνιδιών δείξαμε ένα κλικ σε σχέση με πέρυσι».

Ποιο είναι το προφίλ της ομάδας  φέτος;

«Το προφίλ της ομάδας όσα χρόνια κάνουμε αυτήν την καινούργια προσπάθεια οι συνεργάτες μου μαζί με τη διοίκηση, η ομάδα έχει ένα συγκεκριμένο προφίλ, απαρτίζεται από νέους σε ηλικία αθλητές, φιλόδοξους που έχουν κίνητρο ένα και μοναδικό, να παίξουν μπάσκετ. Δεν έχουν κανένα άλλο κίνητρο και μέσα από αυτό το κίνητρο να ανεβάσουν και το Σερραϊκό μπάσκετ. Για να μην γίνονται παρεξηγήσεις, για μένα Σερραίος αθλητής είναι αυτός που βρίσκεται στις Σέρρες τουλάχιστον την τελευταία πενταετία. Θέλω να πω ότι κάποιους φοιτητές που έχουν στελεχώσει την ομάδα των Ικάρων, τους θεωρώ Σερραίους με τη λογική ότι είναι φοιτητές στο ΤΕΦΑΑ Σερρών που τους έχω εγώ και στο φοιτητές στο ΤΕΙ. Έτσι κάποιοι Σερραίοι ταλαντούχοι φεύγουν στη Θεσσαλονίκη, ανοίγουν τα φτερά τους για ομάδες μεγάλων κατηγοριών ή φεύγουν με υποτροφία και δεν τους έχουμε. Οπότε το προφίλ της ομάδας είναι συγκεκριμένο, νέοι αθλητές, πολύ δουλειά, βήμα βήμα, παιχνίδι παιχνίδι».

Ποιος είναι ο στόχος;

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος.  Όταν πέρυσι η ομάδα τερμάτισε 4η και κέρδισε το μπαράζ, το επόμενο βήμα ήταν να δούμε λίγο παραπάνω, πάντα στη ζωή πρέπει να κοιτάς παραπάνω χωρίς όμως έπαρση, χωρίς να θεωρούμε ότι είμαστε φαβορί, γιατί δεν ήμαστε φαβορί, είμαστε όμως μία από τις πέντε ομάδες που θα διεκδικήσουν τις δύο προνομιούχες θέσεις, εμείς, ο Παναθλητικός, η Χαλκηδόνα, ο Ζέφυρος και η Α.Ε. Κομοτηνής».

Σε σύγκριση με αυτές τις ομάδες ποιο είναι το πλεονέκτημα, που υπερτερούν οι Ίκαροι;

«Ξεκάθαρα στο όνομα.  Θεωρώ ότι είναι τιμή για τη Γ εθνική να έχει μια ομάδα με την ιστορία των Ικάρων.  Αυτή η ιστορία πιστώνεται μέσα στο γήπεδο, από το σεβασμό που μας δείχνουν οι διαιτητές, οι παράγοντες, οι προπονητές και οι παίκτες των άλλων ομάδων, και το δεύτερο και το πιο σημαντικό επειδή είμαστε μια ομάδα που απαρτίζεται από νέους και φιλόδοξους αθλητές κάθε μέρα γινόμαστε καλύτεροι σε αντίθεση με κάποιες ποιο έμπειρες ομάδες που έχουν μισθοφορικό προφίλ, αποκτώντας δηλαδή παίκτες που έχουν ανεβάσει στο παρελθόν κατηγορίες τις ομάδες τους.  Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στους νέους ανθρώπους κι αυτό το υποστηρίζω και μέσα στο γήπεδο κι έξω από αυτό.  Οι δύο συνεργάτες που έχω είναι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Σερρών, κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά, φέτος πήρα παίκτες έναν 19χρονο και δύο 18χρονους. Αυτό τα λέει όλα».

Έχουν τα παιδιά αυτά το μέταλλο του πρωταθλητισμού; Θα αντιδράσουν σωστά όταν θα  «καίει» η μπάλα;

«Βεβαίως, αλλά όχι στο μέτρο που θα τους κάνει να πνιγούν. Έχουμε έμπειρους παίκτες , Θολιώτης 27 ετών, Τράκας 25 ετών, Γεωργιανός 25 ετών, Γρίψιος 25 ετών.  Παίκτες που ήταν μπακ απ στην Α2, έπαιξαν ένα μπαράζ και βγήκαν νικητές σε μια νοκ άουτ διαδικασία.  Είχε πολλά χρόνια Σερραϊκή ομάδα να νικήσει σε μπαράζ αγώνα νοκ άουτ. Νομίζω ότι αυτή η χημεία, αυτή η μίξη, των νεαρών ταλαντούχων αθλητών με τους πιο έμπειρους αλλά όχι μισθοφόρους, νομίζω ότι δεν θα πνίξει αυτά τα νέα παιδιά, κι όταν έρθει η στιγμή θα το δείξουν. Να θυμίσω σε αυτούς που αγαπούν την ομάδα ότι πέρυσι στο μπαράζ ο 17χρονος Δαλαγκόζης έβαλε δύο τρίποντα, μη έχοντας μεγάλη συμμετοχή στα ¾ του πρωταθλήματος, όταν όμως ήρθε η στιγμή και η μπάλα «έκαιγε» τα έβαλε μέσα. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας κι έχουμε υπομονή. Εγώ προσωπικά έχω υπομονή γιατί νιώθω ότι η ομάδα δεν με πιέζει, δηλαδή η διοίκηση.  Δεν νιώθω ότι είμαι με το πιστόλι στο κρόταφο».

Τι θα γίνει αν δεν έρθει η άνοδος;

«Από τη φύση μου είμαι άνθρωπος που ποτέ δεν σκέφτομαι την ήττα.Δεν χαίρομαι όταν κερδίζουμε, στενοχωριέμαι πολύ όταν χάνουμε.  Δεν περνάει αυτό το σενάριο από το μυαλό μου. Σκέφτομαι μόνο το επόμενο παιχνίδι, πώς να το κερδίζω».

«Αντέχει το Σερραϊκό μπάσκετ ακόμα μια χρονιά μακριά από υψηλό επίπεδο;

«Αυτό είναι πολύ σωστό αλλά εμάς δεν μας αγχώνει. Ναι, δεν θέλουμε να είμαστε 4η χρονιά στη Γ εθνική, νομίζω ότι η άνοδος των Ικάρων στη Β εθνική θα τραβήξει και τις άλλες ομάδες. Κάποιοι αθλητές που για διάφορους λόγους δεν θα μπορέσουν να στελεχώσουν την ομάδα στη Β εθνική, θα στελεχώσουν τις άλλες ομάδες και ήρθε καιρός πάλι να συνεργαστούμε με τις άλλες ομάδες. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι μόνο με τις ενώσεις μπορούμε να πάμε μπροστά. Δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε οικονομικά κίνητρα, είναι ξεκάθαρο αυτό το καθεστώς για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια. Νομίζω δεν μας αγχώνει αυτή η κατάσταση και θα έλεγα ότι στον αθλητισμό αντίπαλος είναι ο εαυτό σου. Νομίζω ότι η ομάδα ξεκινάει πρώτα από τη διοίκηση. Μετά ακολουθεί ο προπονητής και οι παίκτες. Μέσα στο γήπεδο όμως είναι οι παίκτες»

Γιατί το Σερραϊκό μπάσκετ έχει εδώ και χρόνια ομάδες σε χαμηλές κατηγορίες;

«Νομίζω ότι ίσως την ευθύνη έχουμε κι εμείς οι προπονητές για να έχουμε πάντα δουλειά.
Το θέμα είναι να έχεις δουλειά σε πολύ χαμηλό επίπεδο; Ή να περιμένεις και να δουλέψεις σε υψηλό επίπεδο; Πιστεύω ότι από το σχίσμα που υπήρξε ανάμεσα στους Ικάρους και στον Πανσερραϊκό δεν κέρδισε καμιά από τις δύο ομάδες. Το καλό είναι ότι γίνονται προσπάθειες να υπάρξει συνεργασία.  Το καλοκαίρι έγιναν ανταλλαγές ταλαντούχων παικτών, του Φραγγούλη και του Σίμογλου κι εμένα ότι περνάει από το χέρι μου με τους αθλητές και του Πανσερραϊκού και των άλλων ομάδων, με τους οποίους έχω άριστες σχέσεις, θα το κάνω. Πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός μόνο κακό θα μας κάνει. Θέλουμε την ένωση. Προσωπικά την επιδιώκω. Δεν μιλάω με έπαρση γιατί είμαι στην πρώτη ομάδα, μπορεί να μην είμαι του χρόνου. Πιστεύω στην ένωση του Σερραϊκού μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα».

Θέαμα ή ουσία στα παιχνίδια;

«Θέλουμε και το θέαμα, δίνουμε θέαμα στα παιχνίδια μας  αλλά σε παιχνίδια που θα κρίνουν την άνοδο το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι το θέαμα.

Τι είναι για τον Σερραϊκό αθλητισμό οι Ίκαροι;

«Είναι μια μεγάλη ομάδα όπως ο Πανσερραϊκός στο ποδόσφαιρο. Είναι οι Ίκαροι στο μπάσκετ. Όπως και ο Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός στην κολύμβηση. Είναι τιμή μας που είμαστε σε αυτό το σωματείο. Είναι πολύ αγαπητή ομάδα και πλαισιώνεται από ανθρώπους που επίσης είναι αγαπητοί στη Σερραϊκή κοινωνία, οι οποίοι δεν  είναι χθεσινοί, θα είναι για πολλά χρόνια και το πιο σημαντικό δεν είναι γονείς αθλητών. Δεν έχουν ιδιοτέλεια. Το κάνουν γιατί το αγαπούν».

Ποιο είναι το όραμα του Στέργιου Ποργιόπουλου για τους Ικάρους;

«Το όραμα να πάμε φέτος στη Β εθνική με αυτά τα παιδιά, να μείνουμε εκεί για να πάμε μετά από χρόνια ακόμα ψηλότερα. Έχουμε όνειρα για αυτήν την ομάδα αλλά αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει το επόμενο παιχνίδι στο πρωτάθλημα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια