Athlenda

15 Δεκ 2016

Βασιλακόπουλος: «Η Ελληνική κοινωνία θα αναδείξει τον καταλληλότερο να με διαδεχθεί, όχι εγώ»

Αιχμές για τη λειτουργία της Euroleague και της FIBA άφησε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, μέσω συνέντευξής του, όσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν στο ευρωπαϊκο μπάσκετ και τόνισε πως δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

«Δυστυχώς, αντιλαμβάνομαι ότι τις κρίσιμες πρωτοβουλίες γύρω από αυτό το ζήτημα δεν τις παίρνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στις κορυφαίες παραγοντικές θέσεις της FIBA, αλλά οι νομικοί τους σύμβουλοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αφενός την απουσία ξεκάθαρης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος που ταλανίζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αφετέρου τις διαρκείς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς απέναντι στον ιδιωτικό συνασπισμό που διαχειρίζεται την Euroleague» είπε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Yellow Radio 92.8», και αιτιολόγησε την επιθετική στάση που κρατά: «Απορώ πώς δεν έχουν αντιληφθεί οι πάντες ότι το μπάσκετ στην Ευρώπη οδηγείται σε μαρασμό και απαξίωση! Eάν ευοδωθούν τα σχέδια του Μπερτομέου, η Euroleague, σε μια διευρυμένη μορφή θα αποτελέσει κλειστό κλαμπ - υποτίθεται στα πρότυπα του ΝΒΑ - με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο στο επίπεδο των εθνικών πρωταθλημάτων, όσο και στην ποιότητα των εθνικών ομάδων».

Εν συνεχεία, επεξήγησε τις θέσεις του, λέγοντας πως δεν μπορεί να αντιγραφεί το μοντέλο του ΝΒΑ με κατώτερης ποιότητας υλικά: «Τι κίνητρο θα υπάρχει για να επενδύσει κάποιος στο μπάσκετ, έξω από το στεγανό πλαίσιο της Euroleague; Για ποιο λόγο να βάλει χρήματα ένας επιχειρηματίας, όταν θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι οι πόρτες της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα είναι κλειστές και η ομάδα του ακόμη και ως πρωταθλήτρια δε θα έχει δικαίωμα να ανταγωνιστεί τα μεγαλύτερα κλαμπ της ηπείρου; Πώς θα μπορέσουν οι ομάδες να εφαρμόσουν ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με την ανέλιξη ταλαντούχων παικτών που θα στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες; Λυπάμαι, αλλά αν δεν κάνουμε κάτι δραστικό και άμεσο, το ευρωπαϊκό μπάσκετ θα οδηγηθεί σε μαρασμό. Ήδη, παρατηρούμε ότι επιχειρείται να “μπολιαστεί” η νοοτροπία του ΝΒΑ ακόμη και στον τρόπο παιχνιδιού. Οι ομάδες στη Euroleague περισσότερο αρχίζουν να θυμίζουν εταιρείες παραγωγής θεάματος, ενώ διαχρονικά η μεγαλύτερη αξία στο μπάσκετ είναι η παραγωγή αθλητικού αποτελέσματος μέσα από την άμιλλα. Μα δε γίνεται να αντιγράψεις το αμερικάνικο μοντέλο με κατώτερης ποιότητας υλικά».

Έπειτα, τόνισε πως η FIBA πρέπει να αλλάξει τη στάση της, για το καλό του μπάσκετ: «Νομίζω ότι τον προσεχή Γενάρη θα υπάρξει μια αποφασιστική σύσκεψη κορυφής. Με τη δική μου άποψη ταυτίζονται και οι μεγαλύτερες ομοσπονδίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η FIBA πρέπει να αλλάξει πορεία, για το καλό του μπάσκετ. Αρκετά λάθη έχουν γίνει μέχρι τώρα. Η διεθνώς αναγνωρισμένη υπερκείμενη αρχή πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Θα δώσω τη μάχη προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μου τις δυνάμεις. Αν προκύψει θετικό αποτέλεσμα, πιστεύω ότι μπορούμε ενωμένοι να δημιουργήσουμε ισχυρό δέλεαρ ώστε να επανεντάξουμε στους κόλπους της FIBA τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές ομάδες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται δέσμιες συμβολαίων δεκαετούς διάρκειας, έχοντας πάρει υποσχέσεις για έσοδα που, πιστεύω, ότι πολύ δύσκολα θα τηρηθούν».

Επίσης, ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε πως τα προβλήματα που υπάρχουνσ το ευρωπαϊκο μπάσκετ, μοιραία θα επηρεάσουν και το ελληνικό πρωτάθλημα, από το οποίο εξαίρεσε τους οπαδούς του Άρη: «Επαιξαν Παναθηναϊκός-ΑΕΚ και ο κόσμος ήταν ελάχιστος. Ο Άρης έχει μεγάλη ιστορική διαδρομή και συγκεντρώνει κόσμο στα παιχνίδια του, αλλά αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, φοβάμαι ότι και αυτοί θα απογοητευθούν».

Όσον αφορά την ελληνική διαιτησία, υποστήριξε: «Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε αυτή τη στιγμή για επαγγελματική διαιτησία, τύπου ΝΒΑ. Άλλωστε μόνο εκεί εφαρμόζεται κάτι τέτοιο. Κι όσοι φωνάζουν για αδικίες, θα πρέπει πρώτα να φροντίσουν να οργανώσουν σωστά τις ομάδες τους και να μην παρασύρονται από οπαδισμό ή από κακούς συμβούλους».

Σχετικά με το θέμα προπονητή στην Εθνική Ομάδα, ανέφερε: «Δε θα υποχωρήσουμε σε πιέσεις που δείχνουν προς συγκεκριμένα πρόσωπα και επιλογές. Θα πράξουμε το καλύτερο για την Εθνική όταν έρθει η ώρα. Και η ώρα αυτή θα έρθει γύρω στην άνοιξη. Το ιδανικό για την Εθνική θα ήταν να έχουμε προπονητή με αποκλειστική σχέση εργασίας. Όμως, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, για δύο λόγους: Πρώτο, δεν έχουμε τη δυνατότητα να του καλύψουμε το απαιτούμενο ετήσιο συμβόλαιο σε περίπτωση αποκλειστικότητας και, δεύτερο, δεν μπορούμε να εμποδίσουμε έναν προπονητή που επιθυμεί να εργαστεί παράλληλα σε σύλλογο και να επωμιστεί το ρίσκο της επιπλέον κούρασης και φόρτισης».

Τέλος, είπε για τη θητεία του στην ΕΟΚ: «Βρίσκομαι για τρεις δεκαετίες εδώ που βρίσκομαι. Δεν το εκβιάζω, δεν το απαιτώ. Πρόσφατα εκλέχθηκα για μια φορά ακόμη. Αναπόφευκτα ακούγονται και λέγονται διάφορα για τη διαδοχή μου στην προεδρία της ομοσπονδίας. Η ίδια η ελληνική κοινωνία θα αναδείξει τον κατάλληλο. Ασφαλώς, ένας άνθρωπος που έχει αναλώσει χρόνια από τη ζωή του στο μπάσκετ και διαθέτει αναγνωρισιμότητα από τον κόσμο, ξεκινάει την κούρσα της διαδοχής με πλεονεκτήματα έναντι ενός τεχνοκράτη. Επαναλαμβάνω, όμως, η ίδια η κοινωνία, η ζωή - αν θέλετε - θα αναδείξει τον καταλληλότερο. Όχι εγώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :