Πανηγυρική εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΕΚΑΣΘ- Λόρτος: «Μεγάλη η συνεισφορά της Ενωσης στο καλαθοσφαιρικό και κοινωνικό στερέωμα»-Ποιοι βραβεύτηκαν και ποιοι έδωσαν το παρών-Οι πρώτες φωτογραφίες και το τρέιλερ της βραδιάς

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και παρουσία της αθλητικής και πολιτικής ηγεσίας της πόλης και όχι μόνο, αλλά και πλήθους εκπροσώπων σωματείων, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εκδήλωση του εορτασμού 40 χρόνων από την ίδρυση της ΕΚΑΣΘ.

Λόρτος: «Μεγάλη η συνεισφορά της Ενωσης στο καλαθοσφαιρικό και κοινωνικό στερέωμα»

Ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ, Σάββας Λόρτος, ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:

«Σας καλωσορίζω εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης, αλλά και προσωπικά, στην σημερινή μας εκδήλωση για να γιορτάσουμε, έτσι απλά, μαζί, τα τεσσαρακοστά γενέθλια της πρώτης Ένωσης που συστήθηκε στην χώρα μας, και μάλιστα σε ένα χώρο που συνδυάζει όλα τα στοιχεία για ένα τέτοιο εορτασμό, όπως είναι το Ολυμπιακό Μουσείο Αθλητισμού, που κοσμεί την πόλη μας.

Προσωπικά, αλλά και ορισμένοι από τους συνεργάτες μου, είχαμε την ευτυχία και την τιμή να γιορτάσουμε σε αυτό, τον ίδιο χώρο, πριν από 10 χρόνια, τα 30 χρόνια λειτουργίας και δημιουργικότητας της ΕΚΑΣΘ, όπου σε μια κατά κοινή ομολογία ζεστή τελετή τιμήσαμε όλους τους ανθρώπους που σύστησαν και λειτούργησαν την Ένωση μέχρι εκείνη την ημέρα.

Σήμερα, είναι ακόμη μια ευκαιρία συνάντησης, μια ευκαιρία για να κάνουμε ξανά, μαζί μια ιστορική αναδρομή, να θυμηθούμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της πορείας των 40 χρόνων της Ένωσης και να εκτιμήσουμε τόσο το δημιουργικό παρελθόν της, όσο και την συνεισφορά της στο καλαθοσφαιρικό και κοινωνικό στερέωμα της Πόλης μας, του Νομού μας και της Βορείου Ελλάδας. Γιατί πράγματι είναι σωστό, όσο τετριμμένο και αν ακούγεται, αυτό που πάντα έλεγαν οι παλαιότεροι, ότι αν δεν γνωρίζεις την Ιστορία του χώρου σου, δεν μπορείς να πορευτείς στο μέλλον.

Και η Ιστορία λέει, ότι εμείς οι νεότεροι καυχόμαστε για τις ανεπανάληπτες και μεγαλειώδεις διακρίσεις που κατέκτησε το Ελληνικό μπάσκετ που μας έκαναν να νιώσουμε μοναδικά συναισθήματα υπερηφάνειας, ικανοποίησης, αλλά και για κάποιους παλαιότερους δικαίωσης κόπων, προσπαθειών, επιμονής και θυσιών, καθώς των επιτυχιών προηγήθηκε μια εποχή αγνής προσφοράς, ρομαντισμού και αγάπης θα έλεγα, μιας αρχικά μικρής ομάδας μπασκετικών που έδωσε το ερέθισμα της δημιουργικής ενασχόλησης και για τους υπόλοιπους, και θεμελίωσε τις προϋποθέσεις για την συνέχεια του Αθλήματος, στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1976 από 30 Σωματεία και στεγάστηκε στο τότε νεόκτιστο, μεγαλοπρεπές Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο, μαζί με το γραφείο της ΕΟΚ.

Όντας η πρώτη Ένωση που δημιουργήθηκε στη Χώρα μας, μέχρι την ίδρυσή της, το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης λειτουργούσε υπό την αιγίδα της τοπικής επιτροπής, που αποδεσμεύτηκε από τον ΣΕΓΑΣ και αυτονομήθηκε αργότερα με αποκλειστικά μπασκετικές δραστηριότητες, με πρώτο Πρόεδρό της τον Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, παλαιό Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και ακολούθως τους κ.κ. Γιώργο Παντελάκη, Δήμο Φυντανίδη, Τάκη Ταλιαδώρο. Σήμερα βέβαια κοντά μας είναι μόνο ο Δήμος Φυντανίδης, ο οποίος μας τιμά με την παρουσία του.

Στα πέτρινα χρόνια του αθλήματος λοιπόν, κάποιοι ανιδιοτελείς παράγοντες, με προσωπικές θυσίες, έλλειψη οικονομικών πόρων, με αναρίθμητες δυσκολίες και αντιξοότητες, αν ενδεικτικά θυμηθούμε ότι όλοι οι αγώνες γίνονταν σε ανοικτά γήπεδα, όπως της ΧΑΝΘ, του ΒΑΟ, του Ανατόλα, της Καλαμαριάς, του ΠΑΟΚ πίσω από την εστία και άλλα, λειτουργούσαν από τις εισφορές των παραγόντων και φιλάθλων τους, μεγέθη τα οποία όσο δύσκολο είναι να τα φανταστούμε, άλλο τόσο δύσκολο είναι να τα εκτιμήσουμε.

Αυτοί λοιπόν οι παράγοντες της εποχής εκείνης, με αρχικό κίνητρο την αγάπη τους για το Άθλημα, δημιούργησαν την μεγάλη Αθλητική, Μπασκετική κυψέλη της Πόλης μας και από τότε καλλιεργήθηκε και επιβεβαιώθηκε ο αναπόσπαστος τίτλος της «μπασκετομάνας Θεσσαλονίκης», που έδωσε πληθώρα μεγάλων Αθλητών, αλλά και παραγόντων, προπονητών, διαιτητών και κριτών στο Καλαθοσφαιρικό δυναμικό της Χώρας μας.

Πρώτος Πρόεδρος της Ένωσής μας (1976-1985) και ιδρυτής της, ο αεικίνητος Άγης Κυνηγόπουλος, για τον οποίο ότι και να πει κανείς θα είναι λίγο για την προσφορά του στο Μπάσκετ. Εμείς χαιρόμαστε που είναι κοντά μας και ευχόμαστε να είναι πάντα υγιής.

Την εποχή εκείνη, εκτός των συνεργατών του Άγη στο ΔΣ και στις διάφορες επιτροπές, σημαντικό ρόλο στην διεκπεραίωση των εργασιών της Ένωσης έπαιξε ο πρώτος υπάλληλος της, ο αείμνηστος Αλέξανδρος Μουζακίδης. Επίσης θητείας του Άγη προσελήφθη η Ρένα Νικολαΐδου, ενώ μετέπειτα προσελήφθησαν οι Χρήστου Άννα και Μπάλτου Αθανάσιος, επί θητείας του Ηράκλη Κλάγκα, η Μερόπη Ακτσελή επί θητείας μου και πολύ πρόσφατα ο Δημήτρης Στεφανίδης. Όλοι τους με ιδιαίτερα σημαντική προσφορά στο έργο της Ένωσης μας.

Το 1985, η διοικητική σκυτάλη πέρασε στον αείμνηστο Ηράκλη Κλάγκα. Ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη αγάπη για τον αθλητισμό, πραγματικός αθλητής της εποχής του, ο οποίος αφιέρωσε για 15 χρόνια ατελείωτες ώρες ανιδιοτελούς εργασίες για την επίλυση των θεμάτων της Ένωσης. Πολύτιμος σύμβουλος και ακούραστος εργάτης στο πλευρό του Ηράκλη εκείνη την εποχή ήταν ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, που μαζί με τον Θόδωρο Μπαχάρογλου και τον Χριστόδουλο Οικονομίδη από την ΕΟΚ συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Μπάσκετ της Πόλης μας.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι διοικήσεις των δύο προέδρων, ξέχωρα από τις όποιες δραστηριότητες κ’ ασχολίες, έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στον Αναπτυξιακό ρόλο και χαρακτήρα που πρέπει να διέπει κάθε Ένωση, αφού αυτός είναι και ο βασικότερος καταστατικός ρόλος μας.

Αυτό τον ρόλο, θα έλεγα αυτή την κληρονομιά, παρέλαβε και συνέχισε η Ένωσή μας, αισθάνομαι εξίσου επιτυχημένα, και υπό την προεδρεία μου από το 2000 και έπειτα.
Και ο ρόλος αυτός είναι η έμφαση που δίνουμε και η προτεραιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα νέα παιδιά του χώρου, καθώς αυτά, εκτός από βιτρίνα της Ενώσης, αποτελούν επιβράβευση των ανθρώπων που κοπιάζουν για αυτή και επιβεβαίωση του λόγου ύπαρξής της.

Κύριοι, κακά τα ψέματα, η διεκπεραίωση των πρωταθλημάτων είναι μια διαδικασία που ξεκινάει και τελειώνει χρόνο με τον χρόνο, δίνοντας μας την ευχέρεια να προσαρμόζουμε την οργάνωσή τους στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των συμμετεχόντων. Ο ρόλος όμως των πρωταθλημάτων δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εργαλείο, ένα γρανάζι μεταξύ άλλων, στην συνεχή και αδιάκοπη εργασία και αφοσίωση στην ανάδειξη νέων παικτών, προπονητών, διαιτητών, κριτών. Γιατί μόνο έτσι μπορεί κανείς να ελπίζει ότι το άθλημα με το οποίο όλοι σε αυτή την αίθουσα μεγαλώσαμε, θα πάει μπροστά.

Σήμερα η Ένωσή μας αριθμεί 170 σωματεία, εκ των οποίων τα 100 περίπου έχουν αναπτύξει τμήματα υποδομών, δηλαδή τμήματα Παίδων, Εφήβων, Νεανίδων, Κορασίδων, μίνι, Παμπαίδων κλπ. Έχουμε 150 ενεργούς διαιτητές και 150 ενεργούς κριτές. Υπάρχουν περίπου 10.000 εγγεγραμμένοι αθλητές στα Σωματεία, ενώ οι ομάδες που έχουν ακαδημίες είναι γεμάτες από παιδιά, κάτι που δείχνει ότι τα παιδιά διαλέγουν Μπάσκετ και αυτό δεν είναι τυχαίο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Τα γυμναστήρια που χρησιμοποιούνται για τους αγώνες πλησιάζουν τα 70, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε κάποια από αυτά, ωστόσο εκτιμούμε ότι είμαστε σε καλή κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρεια, πλην του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματικά παρατηρούμε έλλειψη γηπέδων.

Σημαντικό ρόλο στα δρώμενα του Μπάσκετ της πόλης μας όλα αυτά τα χρόνια και με σημαντική βοήθεια σε όλα τα σωματεία διαδραμάτισε το γραφείο της ΕΟΚ στην Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον Ηλία Ίγγλις.

Στην 40χρονη πορεία της Ένωσης υπήρξαν και κάποιες αρνητικές στιγμές, όχι μόνο στα αθλητικά δρώμενα, αλλά και πανελλαδικά. Υπήρξε σίγουρα ανταγωνισμός, κάποιες φορές αθέμιτος, όπως επίσης και κρίση αξιών. Υπήρξε και υπάρχει εμπορευματοποίηση και κάποιες φορές αποδοχή μιας λογικής ψυχρού υπολογισμού και συμφερόντων.

Όλα αυτά όμως ήρθαν αναμενόμενα, ως στοιχεία μιας νέας εποχής, όπως συνέβη άλλωστε σε πληθώρα τομέων της κοινωνικής και δημόσιας ζωής, αλλά που με την διορατικότητα και τους σωστούς χειρισμούς της ηγεσίας της ΕΟΚ και ιδιαίτερα του προέδρου Γιώργου Βασιλακόπουλου, πέρασαν χωρίς να δημιουργήσουν φθορά και πληγές στο άθλημα. Γι αυτό πάντα λέω ότι «το μπάσκετ καλά κρατεί».

Η αθλητική μας κοινότητα καταδικάζει κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης αξιών και μεμονωμένες αθέμιτες συμπεριφορές κ’ όλοι μαζί, με τους δεσμούς σύμπνοιας, φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν, εμάς τους Μπασκετικούς με έναν ιδιαίτερο τρόπο, πρέπει να διατηρήσουμε αλώβητη την Αθλητική ιδέα και τα Αθλητικά ιδανικά μας.

Τέλος, καλούμε την πολιτεία και ιδιαίτερα την τοπική αυτοδιοίκηση να σταθούν κοντά στα Αθλητικά Σωματεία και τους παράγοντες τους, γιατί χωρίς δυνατό και ενεργό Σωματείο, που είναι το κύτταρο του Αθλητισμού, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος κανενός αθλήματος, και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η ΕΚΑΣΘ είναι Ένωση Σωματείων

Κλείνοντας, από το βήμα αυτό και σε συνέχεια αυτής της μικρής αναδρομής, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη των διοικήσεων και των επιτροπών της Ένωσης, που διέθεσε ο καθένας τον εαυτό του και τον ελεύθερο χρόνο του στην Ανάπτυξη του Μπάσκετ στην περιοχή μας και να τους απονείμουμε ένα συμβολικό αναμνηστικό για την προσφορά τους.

Αυτή την προσφορά των παραγόντων στον Αθλητισμό, που κύρια έχει την έννοια του Εθελοντισμού, η Ένωσή μας θέλοντας να δώσει την σημασία που αρμόζει, τιμά σήμερα, στα γενέθλιά της τους Έλληνες Διασώστες, όπως επίσης και το Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου.

Να ευχαριστήσουμε επίσης για την πολύχρονη και αγαστή συνεργασία τους προπονητές, αθλητές, διαιτητές, κριτές ΜΜΕ, δημοσιογράφους, υπαλλήλους, τα Σώματα Ασφαλείας, γιατί με όλους μας ενώνουν οι κοινοί στόχοι για την πρόοδο του Μπάσκετ.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους κύριους χορηγούς μας:

Τις μπάλες Wilson, που για 6η συνεχόμενη χρονιά προμηθεύει τις ομάδες μας με μπάλες, όπως επίσης και την εταιρία CAP του κ. Γιώργου Μισαηλίδη που ντύνει όλο το Αναπτυξιακό κομμάτι της Ένωσης και φυσικά τις μικτές μας ομάδες Αγοριών και Κοριτσιών.

Σας ευχαριστώ πολύ και θα σας παρακαλούσα να περάσουμε στον χώρο υποδοχής να σβήσουμε τα κεράκια και να κόψουμε μαζί την τούρτα γενεθλίων μας».

Στην συνέχεια τιμήθηκαν το Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου και οι Ελληνες Διασώστες. Στον γενικό διευθυντή του πρώτου κ. Ισαρη το αναμνηστικό παρέδωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΟΚ Αριστείδης Γολέμης, ενώ στον αντιπρόεδρο του δεύτερου Τάσο Τσαρούχα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΑΣΘ, Γιάννης Τσουμής. Ο πρόεδρος της Ενωσης Σάββας Λόρτος, τίμησε τον Αγη Κυνηγόπουλο και την γυναίκα του Ηράκλη Κλάγκα, ενώ έγιναν απονομές σε παλαιά μέλη του ΔΣ που αποχώρησαν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΟΚ Αριστείδης Γολέμης, ο περιφερειάρχης και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Βούλα Πατουλίδου, ο  πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ Αγης Κυνηγόπουλος.

Επίσης είδαμε μεταξύ άλλων τον Δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη με τον δημοτικό σύμβουλο Ζαχαρία Κώστα, τον πολιτευτή Παναγιώτη Κοκκόρη, την πρώην γενική γραμματέα αθλητισμού Κούλα Γιαννακίδου, τον πρώην Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, τους πρώην Δημάρχους Καλαμαριάς Χριστόδουλο Οικονομίδη, Πεύκων Στέλιο Συμεωνίδη και Νεάπολης Νάκη Λαδόπουλο, τον πρόεδρο του ΣΒΚΘ Πάρη Πετρά, τον πρόεδρο της ΕΚΑΣΚΕΜ Αντώνη Παπαγιαννούλη, τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΚΑΣΧ Μιχάλη Κουτσό,  τους πρώην πρόεδρους του ΕΣΑΚΕ Βασίλη Οικονομίδη και Γιώργο Χαλβατζάκη, τους δημοτικούς συμβούλους Θεσσαλονίκης Νίκο Ζεϊμπέκη και Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον γραμματεά της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπαδούλη, τον πρώην αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης Νίκο Μακραντωνάκη, τον πρώην γενικό γραμματέα του ΥΜΑΘ Γιώργο Λυσσαρίδη με τον Θόδωρο Μπαχάρογλου και πολλούς εκπροσώπους σωματείων. 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια