Γιάννης Κούκος: Ενας Ελληνας στο Γκέτινγκεν

Ο Γιάννης Κούκος θέλει να αποδείξει και στο γυναικείο μπάσκετ ότι οι Ελληνες προπονητές μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους ξένους ομολόγους τους! -«Μεγάλη ευκαιρία για μένα, θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό» λέει στο Metroplus και στον Στέλιο  Παρθενάκη.
  
Οι Ελληνες προπονητές είναι το νούμερο ένα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, στους άνδρες. Όμως, και στο γυναικείο αρχίζει και δημιουργείται κάτι καλό. Πολλοί είναι ήδη σε ελληνικές ομάδες, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που επιχειρούν το άνοιγμα στο εξωτερικό. Έπειτα από μια αρκετά δύσκολη χρονιά στην Α2 γυναικών και στην Αναγέννηση Νέου Ρυσίου ο Γιάννης Κούκος, προπονητής της ομάδας για την μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν, βρήκε την νέα μπασκετική του «Ιθάκη» για τη νέα περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας τεχνικός θα πραγματοποιήσει το όνειρο που δεν ευδοκίμησε πέρσι και θα καθίσει στον πάγκο της Γερμανικής Γκέτιγκεν. Πρόκειται για μια ομάδα που αγωνίζεται στην Α2 Γυναικών της Γερμανίας στον όμιλο του Βορρά. Η πόλη βρίσκεται πολύ κοντά στο Αννόβερο και όπως μας είπε ο Γιάννης Κούκος πρόκειται για μια Πανεπιστημιούπολη. Πρόκειται για ένα πολύ ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα και σκοπός θα είναι η άνοδος στην Α1 Γυναικών. Ο 37χρονος τεχνικός μίλησε στο Metroplus για την νέα πρόκληση της καριέρας του.

-Πως πήρες την απόφαση να αφήσεις την Ελλάδα και να πας στη Γερμανία;

«Τα τελευταία χρόνια λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα δημιουργήθηκε η προσδοκία να ξενιτευτώ και να εργαστώ σε μια ομάδα του εξωτερικού, να γνωρίσω την εμπειρία αυτήν. Δυστυχώς το επάγγελμα του προπονητή στην Ελλάδα κάθε χρόνο βιώνει υποβάθμιση (οικονομική και κοινωνική). Ετσι, το μόνο που θα μπορούσα να κάνω είναι να ψάξω κάτι εκτός των τειχών.

Τον προηγούμενο χρόνο ο καλός μου φίλος Θωμάς Προδρόμου με έφερε σε επαφή με την ομάδα του Γκέτινγκεν, αλλά οι συζητήσεις δεν είχαν θετικό τέλος ,αν και με κάλεσαν εδώ στην Γερμανία, για να με γνωρίσουν και να συζητήσουμε για 2 ημέρες. Ακολουθούσα την ομάδα και τη γνώριζα όλη την χρονιά φέτος. Είχαμε επαφές όλη την χρονιά, τυπικές θα έλεγα, όχι κάτι ουσιαστικό. Ετσι, όταν ο προηγούμενος προπονητής τους ανακοίνωσε ότι θα πάει σε άλλη ομάδα ,επικοινώνησαν μαζί μου και τις επόμενες ημέρες επήλθε η συμφωνία. Συνδύασα το ταξίδι στο Βερολίνο για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας  με την επίσκεψή, μου στο Γκέτινγκεν για 4 ημέρες, οπότε υπογράψαμε το συμβόλαιο και ξεκίνησε ένα πολύ ωραίο κεφάλαιο στη ζωή μου».

-Ποιες είναι οι προσωπικές σου επιδιώξεις και τις στόχους έχεις σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο;

«Να μιλήσουμε πρώτα για τους στόχους της ομάδας. Πιο συγκεκριμένα, προσπαθεί φέτος να κάνει μια ανανέωση στο έμψυχο δυναμικό της χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πέσει το επίπεδο των αθλητριών. Νεαρές παίκτριες έχουν προωθηθεί στην ομάδα. Υπάρχουν 4 ομάδες κάτω από την πρώτη, που είναι ότι καλύτερο έχει ο σύλλογος. Η δεύτερη ομάδα που συμμετέχει στην τρίτη κατηγορία. Σε αυτήν μπορούν να παίξουν και κάποιες από την πρώτη ομάδα. Η U17 ,η U15 και η U13 είναι οι αντίστοιχες ομάδες νεανίδων, κορασίδων και μίνι, κατά αντιστοιχία στην Ελλάδα. Το επίπεδο των παικτριών θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό ,κυρίως στο θέμα της τεχνικής και την ατομικής ικανότητας.

Στο θέμα της τακτικής, υπάρχει ένα έλλειμμα, όμως και αυτό είναι κάτι στο οποίο έχουμε δώσει παραπάνω έμφαση φέτος. Δηλαδή, προσπαθεί ο σύλλογος να μπολιάσει τα τμήματα από κάτω μέχρι την πρώτη ομάδα. Αρχικά, παραμένει ο στόχος ων πλέι-οφ ,που πηγαίνουν οι 4 πρώτες ομάδες την κατηγορίας και μετά από εκεί ότι έρθει είναι αποδεκτό, μακάρι να είναι η άνοδος.

Οι προσωπικοί μου στόχοι συμβαδίζουν με αυτούς την ομάδας. Δεν χρειάζεται να προτρέχω για κάτι που κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Η καθημερινή δουλειά και επιμονή στο αντικείμενο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτόν τον τομέα δουλειάς. Κοιτάμε το μέλλον, αλλά θέλει συνέπεια και σίγουρα τύχη για κάθε επαγγελματία προπονητή».

«Καλό όνομα οι Ελληνες προπονητές στην Ευρώπη»

ΟΙ Ελληνες προπονητές είναι πλέον γνωστοί για τις γνώσεις και τις ικανότητές τους. Ποια είναι η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει για τους Ελληνες προπονητές σε επίπεδο προπονητών όπως τη βιώνει κάποιος με τη δική του παρουσία στη Γερμανία… «Οι επιτυχίες των Ελλήνων προπονητών από μόνες τους φανερώνουν το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό μπάσκετ και ιδίως  των Ελλήνων προπονητών. Η έκρηξη του ίντερνετ και η ταχύτητα με την οποία μοιράζεται πια η γνώση σε όλον τον κόσμο μας βοηθάει πολύ σε όλα τα επίπεδα. Εδώ στην Γερμανία γνωρίζουν ότι το επίπεδο του γερμανικού μπάσκετ είναι χαμηλό για αυτό προσπαθούν να βρουν ανθρώπους με τεχνογνωσία και κυρίως με φιλοδοξίες. Για τον λόγο αυτόν την μερίδα του λέοντος στην γερμανική αγορά την κατέχουν προπονητές από τις ΗΠ, που ήρθαν σαν παίκτες και έμειναν στην πορεία της ζωής τους  σαν προπονητές. Το ίδιο ισχύει και για τους Σέρβους. Τα τελευταία χρόνια έγινε μια στροφή και προς άλλες χώρες, οπότε πλέον ποικίλου οι εθνικότητες.

Ο Έλληνας προπονητής από την ιδιοσυγκρασία του είναι εργατικός και ψάχνει να βρει καθημερινά τη γνώση. Αυτό και μόνο είναι ένα σημαντικό εχέγγυο για να μπορέσει κάποιος να τον εμπιστευτεί στη Γερμανία και να δοκιμάσει έναν διαφορετικό τρόπο προπόνησης και  αγωνιστικής καθοδήγησης. Όπως ανέφερα και νωρίτερα, η τακτική είναι ένα κομμάτι στο οποίο υστερούν οι παίκτριες. Χρειάζεται αρκετή δουλειά, για να μπορέσεις να τους αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτονται και που αντιδρούν στη  διάρκεια μιας προπόνησης ή και ενός αγώνα».

Η ζωή μακριά από την Ελλάδα

Το να αφήνεις την χώρα που μεγάλωσες, αλλά και την πόλη που ζεις δεν είναι εύκολο για κανέναν.  Όμως, όταν υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση, τα πάντα είναι διαφορετικά. «Φυσικά, όταν έρχεται η ώρα να αποχωριστείς την οικογένεια, τους φίλους σου και την καθημερινότητα σου, δεν είναι θα έλεγα και το καλύτερο. Σαν οικονομικός μετανάστης όμως θα έπρεπε να το ξεπεράσω τάχιστα, για να μπορέσω να αφιερωθώ αναπόσπαστος στην δουλειά μου. Και εξεπλάγην, όταν ερχόμενος εδώ στην πόλη του Γκέτινγκεν, που είδα ότι ένα από τα 3 στέκια της ομάδας είναι ένα ελληνικό εστιατόριο (Poseidon). Μόνο αυτό είναι αρκετό, ώστε να σε κάνει να νιώσεις σαν την Ελλάδα. Η τεχνολογία φυσικά βοηθάει και σε αυτό. Συχνή επικοινωνία  με τους δικούς μου για να μάθω τι γίνεται στην Ελλάδα. Φυσικά, πήρα μαζί μου ελληνική τηλεόραση, οπότε παρακολουθώ πάντα. Για την Ελλάδα μόνο καλά λόγια έχουν να πουν οι Γερμανοί. Καμιά σχέση με αυτά που ακούγαμε στις τηλεοράσεις. Με συμπάθεια μας αντιμετωπίζουν και μας θεωρούν αρκετά υπολογίσιμους. Φυσικά. αρκετοί από αυτούς έχουν επισκεφτεί είτε την Χαλκιδική είτε τα νησιά μας, οπότε έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις για την χώρα μας».

Οσο για στοιχεία της καθημερινότητας. «Η Γερμανία είναι μια πολύ διαφορετική χώρα. Καθημερινά οι πολίτες κυκλοφορούν με ποδήλατο, το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται μόνο για μεγάλες αποστάσεις. Εχουν άλλα ήθη και έθιμα, είναι πιο προσγειωμένοι». Στην προετοιμασία της ομάδας πάντως παρών ήταν και ο Στέφανος Μαμαλής, ενώ θα είναι και τα Χριστούγεννα για δυο εβδομάδες. Όσο για τις συνθήκες. «Ο καιρός είναι προσωρινά ελληνικός. Ηλιος και θερμοκρασίες καλοκαιριού». Οι Ελληνες προπονητές δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό και ο Γιάννης Κούκος είναι αποφασισμένος να πετύχει. Η δουλειά του θα φανεί μέσα στο γήπεδο!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια