Κατσικάρης: «Πρόκληση το Προολυμπιακό και η ανανεωμένη ομάδα»-Τι δήλωσαν Μάντζαρης και Χαραλαμπόπουλος-Φωτορεπορτάζ από την πρώτη προπόνηση

Η Εθνική Ανδρών άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας στο ΟΑΚΑ την προετοιμασία της για το Προολυμπιακό Τουρνουά του Τορίνο (4-9 Ιουλίου).




Στη διάθεση του ομοσπονδιακού προπονητή, Φώτη Κατσικάρη, ήταν οι Βαγγέλης Μάντζαρης, Γιάννης Αθηναίου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Δημήτρης Αγραβάνης, Γιώργος Μπόγρης, Βασίλης Καββαδάς, Νικ Καλάθης, Κώστας Κουφός, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Θανάσης Αντετοκούνμπο και Τάιλερ Ντόρσεϊ, ενώ απουσίαζαν οι Γιάννης Μπουρούσης, Στράτος Περπέρογλου, Κώστας Σλούκας και Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ο Φώτης Κατσικάρης μίλησε για τη νέα πρόκληση της «επίσημης αγαπημένης»: «Γνωρίζουμε ότι είναι ένα τουρνουά ειδικών καταστάσεων. Θα παίξουν πολλοί παράγοντες ρόλο και κατά πόσο θα εμφανιστούμε έτοιμοι από το πρώτο παιχνίδι. Γνωρίζουμε ότι έχουμε παίκτες από διαφορετικές καταστάσεις. Κάποιοι παίζουν ακόμη, κάποιοι τέλειωσαν πολύ νωρίς, κάποιοι έχουν μικρά θεματάκια. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή. Είναι μια πρόκληση το Προολυμπιακό Τουρνουά γιατί θα μπουν νέα παιδιά στην ομάδα. Σίγουρα θα θέλαμε περισσότερο χρόνο προετοιμασίας για να ενταχθούν στην ομάδα. Είναι πρόκληση και για τα ίδια τα παιδιά, καθώς θα πρέπει να προσαρμοστούν και να μπουν στο κλίμα. Θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε. Ξέρουμε την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους. Με εξιτάρει αυτή τη κατάσταση, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο είπε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε μία σύντομη ανάλυση για έναν παίκτη που είναι ειδική περίπτωση παγκοσμίως. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Οι Μπακς του έδωσαν μία ιδιαίτερη ευκαιρία, του έδωσαν την μπάλα στα χέρια. Την πρώτη του χρονιά, έπαιζε πολύ μακριά από την μπάλα, όπως και σε μας. Πέρσι λίγο πιο κοντά και φέτος θα είναι ένας παίκτης που θα αποφασίζει για εμάς».

Σχετικά με το μπάσκετ που θα παίζει η Εθνική τόνισε: «Θα πάμε στο μπάσκετ του 2014 και έχουμε παίκτες να το παίξουμε καλύτερα και τον Αντετοκούνμπο σε διαφορετικό ρόλο που είναι τεράστιο πλεονέκτημα για εμάς. Θα είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί και θα παίξουμε πιο ελκυστικό μπάσκετ. Και η άμυνα που θα παίξουμε έχει σχέση με τις κλήσεις των παιδιών. Ξέρουμε τους αντιπάλους μας. Η δική μας η ομάδα με τον Γιάννη και χωρίς τον Γιάννη θα ήταν διαφορετική με τους παίκτες που θα είναι δίπλα του. Πάντα με γνώμονα και σημείο αναφοράς τον Γιάννη, έχει μεγάλη σημασία ποιοι παίκτες θα είναι δίπλα του».

Για την αποχώρηση του Νίκου Ζήση υπογράμμισε: «Είναι πολύ δύσκολο να αντικαταστήσεις τον Νίκο Ζήση. Με την προσωπικότητα που είχε και το ταλέντο του, ήταν ένας φυσικός ηγέτης στην ομάδα. Δεν το ζήτησε ποτέ και ήταν από μόνος του. Τον ευχαριστούμε για όλα και είναι πολύ δύσκολο να τον αντικαταστήσουμε. Έτσι γίνεται στις εθνικές ομάδες».

Για τη συνύπαρξη κορυφαίων γκαρντ, όπως ο Ζήσης, ο Σπανούλης, ο Παπαλουκάς και ο Διαμαντίδης στο παρελθόν είπε: «Είχαμε την τεράστια τύχη να δούμε στην Εθνική τα καλύτερα γκαρντ που έχουν περάσει από την Ευρώπη. Αυτό τυχαίνει, δεν μπορείς να το προγραμματίσεις. Αυτοί οι παίκτες είχαν τα πάντα, ταλέντο, εξυπνάδα και μπορούσαν να παίξουν και οι τρεις μαζί. Οι παίκτες σου δίνουν το κίνητρο να κάνεις καινούργια πράγματα. Το μπάσκετ αλλάζει και πάει στην αθλητικότητα, την ταχύτητα και τη δύναμη και αν καταφέρουμε να βάλουμε και το IQ του Έλληνα, θα παίξουμε ένα μπάσκετ για το οποίο ο κόσμος θα είναι περήφανος. Πέρα από τον Γιάννη, υπάρχουν και άλλοι παίκτες που θα έχουν πολλούς ρόλους. Αλλάζουν πια οι θέσεις, οι παίκτες θα πρέπει να ξέρουν να παίζουν και κοντά και μακριά από την μπάλα. Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μία ομάδα που δεν θα είναι προβλέψιμη, ούτε θα περιορίζεται αν οι αντίπαλοι σταματήσουν τον Αντετοκούνμπο. Θεωρώ πως ο Γιάννης θα κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους και η Ελλάδα θα παίξει μπάσκετ ουσίας, αλλά και θεάματος».

Για τη μη κλήση του Νίκου Παππά στην Εθνική είπε: «Όσον αφορά στο εξωαγωνιστικό κομμάτι είχε κάποια παράπονα ο Νίκος προς το πρόσωπό μου και τα εξέφρασε δημόσια. Δεν έχουμε δουλέψει μία ημέρα μαζί και παρ’ όλα αυτά είπε κάποια πράγματα. Δεν μπορώ να μπω σε δημόσιο διάλογο με κανέναν παίκτη. Είναι κρίμα. Κάναμε προσπάθεια να έχουμε επαφή μαζί του, με τον Κώστα Μίσσα που τον είχε στις μικρές Εθνικές. Με έναν παίκτη που έχει άρνηση και δεν μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του, δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα. Δεν μπορώ να πιέσω κανέναν. Είναι ένας παίκτης που έχει ταλέντο και μπορεί να δώσει πάρα πολλά. Όμως η Εθνική πρέπει να έχει αρχές. Δεν είναι σύλλογος. Ξέρουμε ότι οι παίκτες έρχονται να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους και ξέρουμε πόσο αγαπάει το μπάσκετ ο Έλληνας. Η Εθνική αντιπροσωπεύει αρχές, εκπέμπει υγεία, ανταγωνιστικότητα και αυτό θέλουμε να τη διακρίνει τα επόμενα χρόνια».

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης αναφέρθηκε στην τρόπο παιχνιδιού της Εθνικής, στην ανανέωση που επιχειρείται, αλλά και στην βαριά κληρονομιά που άφησε η προηγούμενη γενιά.  «Σίγουρα είναι μια ανανεωμένη Εθνική και νιώθω και εγώ λίγο μεγάλος! Αυτό δείχνει ότι η Εθνική έχει μέλλον, παιδιά με ταλέντο και ενέργεια που μπορούν να την φέρουν στις επιτυχίες που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Το θέμα, όμως, είναι το τώρα. Δεν έχουμε τόση εμπειρία, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει κάτι. Με το ταλέντο και την εμπειρία των πιο παλιών παικτών, πιστεύω να βάλουμε τα νέα παιδιά στο κλίμα, να πάμε στο Τορίνο και να πάρουμε την πρόκριση που θέλουμε. Αυτή η Εθνική έχει συνηθίσει να πρωταγωνιστεί, να πηγαίνει στο βάθρο. Τα τελευταία χρόνια δεν το καταφέραμε. Ευχαριστούμε τα παιδιά για όσα προσέφεραν. Άφησαν μια βαριά κληρονομιά στους επόμενους. Θέλουμε να φέρουμε κι εμείς ανάλογες επιτυχίες. Έχουμε παιδιά με πολλά φυσικά προσόντα, αλτικά, γρήγορα, ψηλά. Αυτό το μπάσκετ θα μας ταιριάξει, είναι το στοιχείο που θα προσθέσει ο κόουτς για να μας οδηγήσει στα παιχνίδια που ακολουθούν».

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος μετά την παρουσία του στις «μικρές» εθνικές κλήθηκε για πρώτη φορά στην Ανδρών και ανέφερε: «Είναι τελείως διαφορετικό συναίσθημα, διαφορετικές εμπειρίες και προετοιμασίες. Φυσικά ονειρεύομαι μια θέση στη 12άδα, αλλά είναι μια ομάδα. Θα προσπαθήσω όσο μπορώ να βοηθήσω την ομάδα. Η προετοιμασία γίνεται τώρα, από νέος γίνομαι άνδρας και πρέπει να ανταπεξέλθω σε αυτό. Εκεί ζορίζονται τα παιδιά στην ηλικία μου. Μακάρι να τα καταφέρω. Είμαι χαρούμενος. Πιστεύω ότι η θέση που μου έχει δοθεί είναι πολύ σημαντική, όπως και οι ευκαιρίες που παίρνω. Είμαι μια χαρά. Δεν έχω σκεφτεί παραπάνω για 12άδα και τα λοιπά. Στόχος μου είναι να είμαι έτοιμος, να βοηθήσω την ομάδα όσο πιο πολύ μπορώ και τα άλλα θα έρθουν στην πορεία. Η κληρονομιά της Εθνικής είναι πάντα βαριά, όποιοι παίκτες κι αν περάσουν, όποιοι κι αν παίζουν. Ένας κύκλος τελείωσε, ανοίγει ένας καινούριος»




















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια