Λόρτος: «Πρωτοφανής εκστρατεία ψέματος»

Συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ, Σάββας Λόρτος στο Sentragoal.gr και τον Θοδωρή Φελάνη, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές της Ένωσης στις 14 Απριλίου στην οποία αναφέρει τα εξής:








Ενοχλημένος από τις κατηγορίες που δέχθηκε για έλλειψη διάθεσης συνεργασίας δηλώνει ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ, Σάββας Λόρτος με αφορμή τις επικείμενες εκλογές της Ένωσης στις 14 Απριλίου. Πλην της παράταξης «Καλαθοσφαιρική Ενότητα Θεσσαλονίκης» της οποίας ηγείται ο κ. Λόρτος ο οποίος κρατάει τις τύχες της Ένωσης ως Πρόεδρος από το 2000, την ψήφο των σωματείων θα διεκδικήσει φέτος και η «Καλαθοσφαιρική Ανανέωση».

Ο κ.Λόρτος αναφερόμενος στο προεκλογικό κλίμα, έδειξε έντονα προβληματισμένος: «Στην συνέντευξη τύπου του συνδυασμού μας πριν από λίγες ημέρες αποφύγαμε τις κορώνες, αποφύγαμε κάθε χαρακτηρισμό ή ακόμη και αναφορά στην προσπάθεια άλλης ομάδας ανθρώπων που αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές. Αντίθετα αναφέρθηκα προσωπικά στην ανάγκη να μείνει ενωμένο το μπάσκετ και να βγούμε ακόμη πιο δυνατοί ανεξαρτήτως αποτελέσματος από την εκλογική διαδικασία της ΕΚΑΣΘ. Κράτησα μετριοπαθή στάση και βρήκαμε μπροστά μας μια προσπάθεια σπίλωσης. Γίναμε δυστυχώς μάρτυρες μια πρωτοφανούς εκστρατείας ψέματος…».

-Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος; Τι ήταν αυτό που σας ενόχλησε;

«Φτάνει πια με τα ψέματα, ειπώθηκαν πολλά ψέματα. Ειπώθηκε από την άλλη πλευρά πως εγώ αρνήθηκα συνεργασία. Είναι δυνατόν; Εγώ ο ίδιος ζήτησα να πορευτούμε ενωμένοι. Εγώ είπα πως δεν έχω αντίρρηση να δεχθούμε πέντε άτομα στο ψηφοδέλτιο μας, από την άλλη πλευρά, είχα την ψευδαίσθηση πως θα μπορούσαμε να στείλουμε μήνυμα σύμπραξης και ενότητας. Η απάντηση τους ήταν «όχι, θέλουμε να έχουμε 11 άτομα στο ψηφοδέλτιο. Κοροϊδία δηλαδή. Σα να μας λένε «πάτε σπίτι σας». Και ξέρετε ποια είναι η ειρωνεία; Μου έλεγαν «με εσένα Πρόεδρο, εσένα θέλουμε» και τέτοια. Και σήμερα είναι οι ίδιοι που με κατηγορούν. Λυπάμαι. Ξέρετε ποια είναι η μόνη κατηγορία που μου προσάπτουν; Το ότι είμαι σε αυτή την θέση 16 χρόνια. Δεν βρίσκουν τίποτα άλλο να πουν. Aν το ενδιαφέρον η συνέπεια λόγων και πράξεων είναι κατηγορία για μένα είναι τίτλος τιμής»

 «Πρωτοφανής εκστρατεία ψέματος»

-Πιστεύετε πως υπήρξε έλλειμμα προσπάθειας από την πλευρά σας σε κάποια θέματα; Ειπώθηκε παραδείγματος χάρη πως θα μπορούσε η ΕΚΑΣΘ να διοργανώνει 3 on 3.

«Ναι, ειπώθηκε κι αυτό. Μα, τα 3on3 τα διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία για πολλά χρόνια Ελληνική Ομοσπονδία σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα έχει μια τέτοια εκδήλωση στην Καλαμαριά. Είναι αρμοδιότητα της ΕΟΚ. Μας είπαν για σεμινάρια και για συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προπονητών. Μα, εμείς ήδη έχουμε διοργανώσει εξαιρετικά καμπ με καλεσμένους τον Κατσικάρη, τον Πρίφτη, τον Μαρκόπουλο. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον Σύνδεσμο προπονητών αλλά και τον σύνδεσμο Βετεράνων. Ακούσαμε και το εξής φοβερό επιχείρημα: «εμείς αγαπάμε το μπάσκετ». Και το λένε σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει όλη την ζωή τους στο μπάσκετ, στα κοινά, στην ΕΚΑΣΘ. Δείτε το ψηφοδέλτιο μας . Όλοι υπηρετούν το ερασιτεχνικό μπάσκετ σε σωματεία, όλοι τους με εμπειρία…»

-Πιστεύετε πως από την άλλη πλευρά υπάρχει κακή ενημέρωση για κάποια θέματα;

«Μπορεί να υπάρχει και ανευθυνότητα. Στο άλλο ψηφοδέλτιο υπάρχει και κάποιος πρώην συνεργάτης που διαδραματίζει δυστυχώς έναν συγκεκριμένο αρνητικό ρόλο υποδαυλίζοντας καταστάσεις…»

-Τι εννοείτε;

«Δεν θέλω να επεκταθώ όμως αυτός ο κύριος είχε υποπέσει σε σοβαρά παραπτώματα κατά το παρελθόν και ο μόνος λόγος που δεν εξάντλησαν κάποιοι την αυστηρότητα τους ήταν γιατί μέλη μας είδαν με ανθρωπιστική διάθεση την περίπτωση του. Αυτά προς το παρόν με αυτόν τον κύριο. Δεν θέλω να επεκταθώ».

-Εσείς κ.Λόρτο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση χρησιμοποιήσατε αθέμιτες μεθόδους;

«Τι εννοείται αθέμιτες;»

-Πήρατε τηλέφωνα , ζητήσατε στήριξη από ισχυρά πρόσωπα;

«Θα σας πω ένα παράδειγμα. Ο Χριστόδουλος Οικονομίδης είναι φίλος μου 40 χρόνια. Ήταν από τους ανθρώπους που με προέτρεψαν να ασχοληθώ με την ΕΚΑΣΘ. Δεν θα μιλήσω εγώ με τον Χριστόδουλο; Επόμενο είναι ο Χριστόδουλος να λέει «είμαι με τον Λόρτο». Είναι κακό; Θα ποινικοποιήσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις;. Υπηρέτησα την Ένωση πάντα με διαφάνεια, με εντιμότητα. Ποτέ δεν απέκλεισα κανέναν, ποτέ δεν αρνήθηκα τον διάλογο, ποτέ δεν αρνήθηκα την κριτική. Υπάρχουν και πολλά πράγματα στα οποία θέλαμε να πάμε καλύτερα. Δεχόμαστε την κριτική. Αν μου πει κάποιος «κύριε Λόρτε η Ένωση πρέπει να τα πάει καλύτερα με το θέμα των χορηγιών, μείνατε πίσω σε αυτό, ή έπρεπε να αναβαθμιστεί το σάιτ της Ένωσης». Θα το δεχθώ, αλλοίμονο… Όχι όμως να μου λένε ότι θα έχει η ΕΚΑΣΘ παρουσία σε αγώνες Α1 , Α2 και αγώνες Γυναικών. Τι δουλειά έχει η ΕΚΑΣΘ σε αγώνες επαγγελματικών κατηγοριών; Για να κάνει τον επιθεωρητή των γηπέδων; Να νοιαστεί για τα γηπεδικά ζητήματα ναι».

-Ειπώθηκε επίσης ότι κακώς η ΕΚΑΣΘ δεν έχει μικτή ομάδα…

«Μα είναι λάθος αυτό. Υπάρχει μικτή ομάδα ΕΚΑΣΘ παμπαίδων και αγωνίζεται ήδη με άλλες ενώσεις. Η ΕΚΑΣΘ πρέπει να κινείται εκεί, στο αναπτυξιακό κομμάτι και για αυτό δημιουργήσαμε την μικτή σε αυτές τις ηλικίες. Για αυτό σας λέω. Υπάρχει μια διαστρέβλωση γεγονότων σε πολλά πράγματα».

-Θα θέλατε να κάνετε ένα σύντομο απολογισμό ως απερχόμενη διοίκηση.


«Τα σωματεία γνωρίζουν καλά τι έχουμε κάνει. Γνωρίζουν για την υγιή οικονομική κατάσταση της ΕΚΑΣΘ, για την επίτευξη συνεργασία μας με το Διαβαλκανικό για τους αθλητές, για την διοργάνωση του πρωταθλήματος νέων(Κ20), για την άμεση αντίδραση μας στην είσοδο στοιχήματος στον χώρο, για την διοργάνωση 4.000 αγώνων ανά αγωνιστική περίοδο, την αλλεργία μας σε κομματικές εξαρτήσεις. Αυτή την στιγμή ξέρετε πως σε αντίθεση με όλες τις άλλες Ενώσεις στην Ελλάδα η ΕΚΑΣΘ απάλλαξε τα σωματεία από το κόστος θεώρησης δελτίων αθλητών ότι πληρώνει η ΕΚΑΣΘ τα οδοιπορικά για διαιτητές και γραμματεία. Λειτούργησα χωρίς αποκλεισμούς, ουδέποτε κατηγορηθήκαμε για κακή λειτουργία της Ένωσης, κάλεσα να συμμετέχουν στη διοίκηση εκπροσώπους σωματείων με μοναδικό γνώμονα την καλή τους διάθεση για εθελοντική προσφορά στο άθλημα. Προσπαθήσαμε τα μέλη του ΔΣ να προέρχονται από ομάδες όχι μόνο πολλών κατηγοριών, αλλά και πολλών γεωγραφικών περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης. Όπως είπα και στην επίσημη συνέντευξη τύπου ως τώρα έχουν περάσει από το ΔΣ, κατά την περίοδο που είμαι πρόεδρος, περί τα 50 αιρετά μέλη πράγμα που αποδεικνύει ότι επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό η επιθυμία μας να δώσουμε την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό παραγόντων να συμμετάσχουν στα κοινά της Ένωσης. Μόνο εγώ και ο κ. Γραμμενίδης είμαστε συνεχώς στο ΔΣ όλα αυτά τα χρόνια. Να ξέρετε κάτι, ΕΚΑΣΘ είναι τα σωματεία της, αυτά είναι η ψυχή της Ένωσης, αυτά είναι το μπάσκετ και αυτά θα αποφασίσουν για το μέλλον. Κακώς κάποιοι θεωρούν πως μια παρέα μπορεί να γίνει ρυθμιστής εξελίξεων. Πάνω από όλους και όλα είναι τα σωματεία».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια