Λόρτος: «Το διοικείν εστί προβλέπειν- Τι έγινε τα τελευταία χρόνια-Πρόσφερα και θα προσφέρω από όλες τις θέσεις-Όχι στις κομματικές εξαρτήσεις-Το ψηφοδέλτιο-Οι στόχοι της νέας θητείας»-Το προεκλογικό φυλλάδιο

Συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία των εκλογών στην ΕΚΑΣΘ που θα διεξαχθούν στις 14 Απρίλη παραχώρησε η Καλαθοσφαιρική Ενότητα Θεσσαλονίκης του Σάββα Λόρτου και των συνεργατών του στο «Πι 22» του Λευτέρη Κακιούση.




Τον λόγο έλαβε ο απερχόμενος και υποψήφιος πρόεδρος της Ενωσης Σάββας Λόρτος που τόνισε τα εξής: «Εχοντας ολοκληρώσει τη θητεία μας, ως μέλη της διοίκησης της ΕΚΑΣΘ καλούμε όλα τα σωματεία μέλη της Ενωσής μας να προσέλθουν στη Γενική Συνέλευση της 14ης Απριλίου. Ως είθισται κατά τη διάρκειά της θα κάνουμε τον απολογισμό των πεπραγμένων μας και θα καλέσουμε τα σωματεία να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και με την ψήφο τους να αναδείξουν τα μέλη του νέου ΔΣ της Ενωσης.

«Το διοικείν εστί προβλέπειν»

Ως απερχόμενος πρόεδρος θέλω να κάνω μια σύντομη αναφορά στα όσα έχουμε καταφέρει να πράξουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και όχι μόνο, εν μέσω μιας από τις πιο δύσκολες περιόδους που περνάει εδώ και μία πενταετία η πατρίδα μας. Μιας περιόδου κατά την οποία εκτός από την οικονομική, γνωρίζουμε και μια κρίση αξιών και ανθρωπίνων σχέσεων. Φυσικά αυτή η κρίση επηρέασε σαφέστατα και τον αθλητισμό. Πραγματικά δύσκολες χρονιές από κάθε άποψη. Όμως όπως λέει το ρητό, «το διοικείν εστί προβλέπειν» και ο καλός οικογενειάρχης φροντίζει για το μέλλον, έτσι και η Ενωσή μας κατάφερε να έχει μια υγιή οικονομική κατάσταση με τη βοήθεια των σωματείων, φροντίζοντας να τα επιβαρύνει όσο το δυνατό λιγότερο οικονομικά, πληρώνοντας αυτή τα οδοιπορικά για διαιτητές και γραμματεία, ενώ τα απάλλαξε από το κόστος θεώρησης των δελτίων των αθλητών τους, σε αντίθεση με όλες τις άλλες Ενώσεις στην Ελλάδα.
   
Τι έγινε τα τελευταία χρόνια

Αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την οικονομική κατάσταση της Ενωσης, διότι το ευρώ της το υπολογίζουμε περισσότερο από το δικό μας.

-Πήραμε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση που είναι η παραίτηση όλων  των μελών από οποιαδήποτε οδοιπορικά έξοδα μετακίνησης σε όλο το νομό προκειμένου να παρακολουθήσουν αγώνες ή άλλες εκδηλώσεις των ομάδων της Ενωσης.

-Είμαστε η μοναδική Ένωση που έχει χορηγία μπαλών από την Willson και την ευχαριστούμε γι αυτό.

-Εχουμε συνεργασία με το Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο για τους αθλητές και τους συγγενείς τους.

-Καθιερώσαμε την διοργάνωση πρωταθλήματος νέων (Κ-20)

-Δώσαμε και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό προκειμένου να γίνει η καταγραφή του καλύτερου δυναμικού αγοριών και κοριτσιών της Ενωσης με στόχο να βοηθήσουμε και να βελτιώσουμε αυτά τα ταλέντα με αγώνες και καμπ. Ευχαριστώ τους προπονητές για την αφιλοκερδή προσφορά τους.

-Η γιορτή κοπής βασιλόπιτας της Ενωσης έχει καθιερωθεί ως σημαντικό γεγονός που δίνει ιδιαίτερη αίγλη,  καθώς εκτός από τους αριστούχους βραβεύουμε και ανθρώπους του χώρου με προσφορά στο άθλημα.

-Είχαμε άμεση αντίδραση στην είσοδο του στοιχήματος στον χώρο με την μεγάλη συμπαράσταση των παραγόντων, το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί γάγγραινα για τον αθλητισμό.

-Δώσαμε μεγάλη σημασία στα ηλικιακά πρωταθλήματα με πολλά παιχνίδια σε όλες τις κατηγορίες. Συνολικά διοργανώνουμε 4.000 ανά αγωνιστική περίοδο.

Ολες αυτές οι δραστηριότητες προϋποθέτουν απασχόληση και μάλιστα συνεχή από όλα τα μέλη του ΔΣ  και ενδεικτικό αυτού είναι ότι το απερχόμενο συμβούλιο συνεδρίασε πάνω από 100 φορές, αριθμός ρεκόρ για την Ενωση, με κύριο σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό και οργάνωση των πρωταθλημάτων αλλά κύρια την επίλυση εκατοντάδων θεμάτων που προέκυπταν. Ασχολούμασταν με τα σωματεία σε καθημερινή βάση με μεγάλη συνέπεια.

Πρόσφερα και θα προσφέρω από όλες τις θέσεις

Ηγήθηκα της προσπάθειας για καλύτερη ΕΚΑΣΘ εδώ και χρόνια ύστερα από πρόσκληση που μου είχε απευθύνει ο αείμνηστος πρόεδρος της Ηράκλειος Κλάγκας και έχοντας ειλικρινή αγάπη για το άθλημα, τόσο εγώ όσο και οι εκάστοτε συνεργάτες μου. Υπηρέτησα την καλαθοσφαίριση από πολύ μικρή ηλικία και από διάφορες θέσεις. Ξεκίνησα στην ηλικία των 14 ετών ως παίκτης του Ολυμπου και συνέχισα στον Δημόκριτο όπου στην συνέχεια έγινα έφορος. Από το 1968 υπηρέτησα τη διαιτησία ολοκληρώνοντας την καριέρα μου ως διεθνής το 1991.

Προσπάθησα από την αρχή να έχω εποικοδομητικό και κυρίως ενωτικό ρόλο στην Ενωση. Λειτουργώντας χωρίς αποκλεισμούς κάλεσα να συμμετέχουν στη διοίκηση εκπροσώπους σωματείων με μοναδικό γνώμονα  την καλή τους διάθεση για εθελοντική προσφορά στο άθλημα. Προσπαθήσαμε τα μέλη του ΔΣ να προέρχονται από ομάδες όχι μόνο πολλών κατηγοριών, αλλά και πολλών γεωγραφικών περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τώρα έχουν περάσει από το ΔΣ, κατά την περίοδο που είμαι πρόεδρος, περί τα 50 αιρετά μέλη πράγμα που αποδεικνύει ότι επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό η επιθυμία μας να δώσουμε την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό παραγόντων να συμμετάσχουν στα κοινά της Ενωσης (μόνο εγώ και ο κ. Γραμμενίδης είμαστε συνεχώς στο ΔΣ όλα αυτά τα χρόνια).

Όχι στις κομματικές εξαρτήσεις

Πρέπει να επισημάνω ότι σαν ΔΣ πετύχαμε να αποφύγουμε κομματικές εξαρτήσεις και εναγκαλισμούς με πολιτικά κόμματα, πράγμα το οποίο δηλητηρίαζε παλαιότερα τόσο τις σχέσεις μεταξύ των παραγόντων  και της διοίκησης, όσο και της διοίκησης με τα διάφορα όργανα της πολιτείας. Αποφύγαμε επίσης τις όποιες παραταξιακές λογικές και προκρίναμε τις σχέσεις αληθινής φιλίας μεταξύ της διοίκησης και των σωματείων. Έτσι δεν θα δείτε να υπογράφουν ανακοινώσεις μας, εκτελεστικές η άλλες παρόμοιες επιτροπές που παραπέμπουν σε κομματικού τύπου οργάνωση.

Ημασταν ανοικτοί για κάθε θέμα σωματείου, καθιερώσαμε άλλωστε τακτική μέρα κάθε μήνα, ενώ την επιθυμία μας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των σωματείων στη λήψη των αποφάσεων, αποδεικνύουν οι αμέτρητες συναντήσεις με τους παράγοντες όλων των κατηγοριών ξεχωριστά πριν την σύνταξη των προκηρύξεων όλων των πρωταθλημάτων, ώστε να αξιοποιήσουμε τις απόψεις τους και να διορθώσουμε ατέλειες ή λάθη, βελτιώνοντας έτσι τα πρωταθλήματά μας. Για τα ηλικιακά πρωταθλήματα ιδίως, είχαμε ιδιαίτερη συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προπονητών. Γενικά είχαμε άψογη συνεργασία με όλους τους φορείς αθλήματος (ΕΟΚ, προπονητές, διαιτητές, κριτές, παλαίμαχους) για πιστεύω μας είναι ότι μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει σωστά το άθλημα. Φυσικά ήμασταν κοντά και συμπαραστάτες σε ότι έχει να κάνει για το καλό και την προβολή του αθλήματος.  

Το ψηφοδέλτιο

 Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζω το 15μελές ΔΣ, ανανεωμένο κατά 20%. Ατομα που έχουν βάλει την προσωπική τους σφραγίδα στον άθλημά μας, μάλιστα ορισμένοι τίμησαν και την φανέλα της εθνικής ομάδας.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Αντωνιάδης Αντώνης Αστέρας Σίνδου
Βαμβακούδης Νικόλαος ΧΑΝΘ
Βαφειάδης Παναγιώτης   Απόλλων Καλαμαριάς
Γιαρένης Γιώργος   Παναθλητικός
Γραμμενίδης Αριστείδης   Προποντίδα
Κακιούσης Ελευθέριος Ανατόλια
Λόρτος Σάββας   Δημόκριτος
Μανωλής Ευάγγελος   Αχιλλέας Θερμαϊκού
Μαυρογένης Αντώνης ΕΚ Σταυρούπολη
Παπακώστας Λεωνίδας ΠΚ Νεάπολης
Πουρσανίδης Ιωάννης   Μέγας Αλέξανδρος
Πρωτοπαπαδάκης Κωνσταντίνος  Μακεδονικός
Τάκης Λάμπρος   Πήγασος
Τσουμής Ιωάννης  Ηρακλής
Χρηστίδης Δημήτρης Ερμής Λαγκαδά

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Βασιλειάδης Δημήτρης   Ν. Βότσης
Κωνσταντινίδης  Δημήτρης   Γαλαξίας
Νίκας Νικόλαος Γαλαξίας Αδένδρου
Στρατίδης Αλέξανδρος  Ιωνικός
Ταλίπης Απόστολος   Μακεδονικός Λητής

Οι στόχοι της νέας θητείας

Οι στόχοι τους οποίους θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κατά την διάρκεια της νέας θητείας, αν φυσικά μας εμπιστευτούν τα σωματεία, την ψήφο των οποίων σεβόμαστε, είναι οι παρακάτω:

-Καλύτερος σχεδιασμός στα πρωταθλήματα αλλά με αναπτυξιακό ρόλο

-Μεγάλο βάρος στα πρωταθλήματα των μικρών ηλικιών επειδή ο αθλητισμός είναι συνυφασμένος με την ανάπτυξη (σε συνεργασία με προπονητές).

-Σεμινάριο για προπονητές μικρών ηλικιών σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Προπονητών.

-Σύσταση επιτροπών, στα πλαίσια της επιτροπής πρωταθλημάτων, από παράγοντες και προπονητές κάθε κατηγορία ξεχωριστά με στόχο την πραγματοποίηση αναδιαρθρώσεων και αλλαγών στον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων με στόχο την αναβάθμισή τους.

-Σύσταση τεχνικής συμβουλευτικής επιτροπής που θα επανδρωθεί με παλαιούς και εν ενεργεία προπονητές με επικεφαλής τον Λάκη Τσάβα.

-Θα δώσουμε μεγάλο βάρος στις χορηγίες και στο σάιτ καθώς είναι δύσκολες οι εποχές και χρειάζεται επαγγελματική απασχόληση.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, όλους τους συνεργάτες μου στο απερχόμενο ΔΣ, όλα τα μέλη των επιτροπών που αφιέρωσαν πολλές ώρες της προσωπικής τους ζωής, αλλά κι όλα τα σωματεία για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν τόσα χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης και ορισμένα άτομα που στάθηκαν κοντά μας και θα συνεχίσουν αν είναι όταν τους το ζητήσουμε για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Εμείς όλοι εδώ δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα είμαστε ανοικτοί για όλες τις ομάδες. Ελπίζουμε και ζητούμε την καλή και εποικοδομητική συνεργασία όλων για το καλό του μπάσκετ στην περιοχή μας».







Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Ας μας πει ο ακομμάτιστος Κος Λόρτος πώς κέρδισε τις εκλογές επαναληπτικές με αντίπαλο τον Κο Τσούλη . Όταν μας κουβαλήθηκε όλη η Ε.Ο.Κ. από την Αθήνα?