Καταγγελία διαμαρτυρία για διαιτητή από το Βελλερεφόντη

Από τον Βελλερεφόντη πήραμε και δημοσιεύουμε την κάτωθι καταγγελία-διαμαρτυρία για τον διαιτητή του αγώνα με τον Φοίνικα, η οποία έχει αποσταλεί και προς την ΕΚΑΣΘ:

«Στα πλαίσια της 13ης αγωνιστικής ημέρας του πρωταθλήματος της Γ1 Κατηγορίας της Ενώσεώς σας, είχε ορισθεί για την 11/1/2016 και ώρα 19:20 στο Κλειστό Γήπεδο του Φοίνικα η διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ της ομάδος μας με την αντίστοιχη του Σωματείου με την επωνυμία «ΑΣ Φοίνικας Καλαμαριάς», με πρώτο διαιτητή τον Μαλτέσιο Δημήτριο.

Στο ημίχρονο του αγώνα έγινε αντιληπτό ότι ο εν λόγω διαιτητής που μέχρι τότε είχε αδικήσει κατάφωρα την ομάδα μας με τις αποφάσεις του, τυγχάνει συνάμα κι εν ενεργεία αθλητής της ομάδας του Σωματείου «ΑΣ Μαραθώνας Καλαμαριάς», ομάδα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα του ιδίου ομίλου της ιδίας κατηγορίας. Ο ίδιος είχε μάλιστα αγωνιστεί και στον μεταξύ μας αγώνα που πραγματοποιήθηκε την 22/11/2015 στο Κλειστό 2 της Μίκρας, πετυχαίνοντας 14 πόντους.

Αμέσως, ο δηλωμένος στο Φύλλο Αγώνα βοηθός προπονητής της ομάδας μου, προσήλθε στη Γραμματεία και δήλωσε τα παραπάνω προς τους κριτές και τους διαιτητές του αγώνα, ανακοινώνοντάς τους την απόφαση μας να υποβάλλουμε ένσταση κατά του κύρους του αγώνα λόγω του ορισμού του ως άνω διαιτητή που τυγχάνει εν ενεργεία αθλητής του προαναφερθέντος σωματείου, το οποίο συμβαίνει να διατηρεί του ίδιους στόχους (παραμονή στην προκείμενη κατηγορία-αποφυγή υποβιβασμού), είναι άμεσα ανταγωνιστικό προς στην ομάδα μας κι έχει εξ αυτής της αιτίας άμεσο και πρόδηλο έννομο συμφέρον από την έκβαση του επίμαχου αγώνα.

Ο ίδιος παραδέχθηκε το παραπάνω κώλυμά του ενώπιον των κριτών και του βοηθού προπονητή της ομάδος μου. Ο ως άνω διαιτητής λοιπόν απέφυγε - σκοπίμως κατά την κρίση μας - να αυτοεξαιρεθεί ως όφειλε κατά τον Κανονισμό Διαιτησίας προκειμένου να προστατεύσει τόσο την εγκυρότητα της αναμέτρησης όσο και την αξιοπιστία του ιδίου ως άρχοντα του αγώνα, δημιουργώντας υπόνοιες για την αμεροληψία της κρίσης του, έχοντας τόσο ο ίδιος όσο κι η ομάδα του άμεσο συμφέρον από το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Ομοίως, η αρμόδια επιτροπή (Κ.Ε.Δ.) της Ενώσεώς Σας που όρισε στον εν λόγω αγώνα το συγκεκριμένο διαιτητή, εν γνώσει του ανωτέρου κωλύματός του, παραβίασε κατάφορα τον Κανονισμό Διαιτησίας. Μετά το τέλος της αναμέτρησης και προτού υπογραφεί το φύλλο αγώνα, υποβάλαμε ένσταση για το λόγο αυτόν, νομίμως υπογεγραμμένη από τον δηλωθέντα αρχηγό της ομάδας μας.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε σήμερα από τους αρμοδίους υπαλλήλους σας ότι δεν προβλέπεται ένσταση κατά της εγκυρότητας του αγώνα για τον ανωτέρω σπουδαιότατο λόγο κι ότι συνεπώς η ένστασή μας δεν είναι νόμιμη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε στην Ένωση και το φίλαθλο κοινό ότι ο ορισμός του ανωτέρω διαιτητή στην εν λόγω αναμέτρηση παραβιάζει το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο του αθλήματος και της διαιτησίας και δη τα άρθρα 3 ΣΤ και 4 του Κεφαλαίου Β του Κανονισμού Διαιτησίας Καλαθόσφαιρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 3 ΣΤ του ανωτέρω Κανονισμού:  «1. Είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του εν ενεργεία διαιτητή με την ιδιότητα του μέλους ή του προπονητή ή γυμναστή σωματείου - Τ.Α.Κ. ή Κ.Α.Ε. ή η σύνδεσή του με οποιαδήποτε άλλη σχέση με αυτά …», ενώ με βάση το άρθρο 4: … Οι διαιτητές επίσης υποχρεούνται: 1… 5. Να αποδέχονται τον ορισμό τους από την αρμόδια Επιτροπή. Αν υπάρχουν λόγοι εξαίρεσης από τη συμμετοχή τους σε αγώνα ή με συνάδελφό τους, οφείλουν να το γνωρίσουν στη δήλωση ενεργείας τους με την κατάλληλη αιτιολογία ή με συμπληρωματική δήλωσή τους προς την Ο.Δ.Κ.Ε., κοινοποιούμενη στην Κ.Ε.Δ., κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Η αποδοχή ή όχι της αίτησης εξαίρεσης ανήκει στη κρίση της Επιτροπής …».

Ο συγκεκριμένος λοιπόν διαιτητής είχε και έχει καταφανέστατο κώλυμα-ασυμβίβαστο όχι μόνο στην επίμαχη αναμέτρηση αλλά και σε όλους τους αγώνες της ιδίας κατηγορίας και πολύ περισσότερο σε αυτούς του 3ου ομίλου, στον οποίο ο ίδιος συμμετέχει ως αθλητής ανταγωνιστικού σωματείου. Όπως και να ‘χει, ο τελευταίος δεν εξαιρέθηκε κατά παράβαση του κανονισμού, δεχόμενος να διαιτητεύσει - και μάλιστα ως πρώτος διαιτητής - τον επίμαχο αγώνα, νοθεύοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού κι αξιοπιστίας του πρωταθλήματος. Η παραπάνω θέση μας αποδείχθηκε από τις διαιτητικές κρίσεις του ιδίου κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, οι οποίες αδίκησαν κατάφωρα την ομάδα μας, εκνεύρισαν τους παίκτες μας και οδήγησαν στην άνετη επικράτηση της αντιπάλου ομάδος, την οποία και συγχαίρουμε για τη νίκη της αυτήν.


Για τους λόγους αυτούς και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την ανωτέρα σε βάρος της ομάδας μας καταφανή αδικία, απαιτώντας τη σύμφωνη με τον Κανονισμό πειθαρχική τιμωρία του ως άνω διαιτητή και την αποφυγή μελλοντικού ορισμού του σε αγώνες της ομάδας μας αλλά και γενικότερα του 3ου ομίλου της Γ’1 Κατηγορίας της Ενώσεώς σας, προκειμένου, αφενός μεν να διαφυλαχθεί ο υγιής ανταγωνισμός και η αξιοπιστία του πρωταθλήματος, αφετέρου δε να εξαλειφθούν οι όποιες υπόνοιες κι ενδείξεις αμεροληψίας ή αδικίας».

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Γιαννης είπε…
Τα πολλά λόγια είναι φτωχεια. Ότι κατεβαίνει στο κεφάλι του καθενός γράφετε. !!!