Αποκλείστηκε με ψηλά το κεφάλι η Εθνική Γυναικών-Νίκησε το Μαυροβούνιο αλλά έχασε σε τριπλή ισοβαθμία την πρόκριση- Δικαιουλάκος: «Περήφανος για τα κορίτσια»-Φωτορεπορτάζ και βίντεο από το παιχνίδι

Παρά τη μεγάλη της νίκη επί του Μαυροβουνίου με 76-63 η Εθνική Γυναικών δεν κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Η νίκη της Γαλλίας επί της Λευκορωσίας με 64-58 την άφησε εκτός οκτάδας στην τριπλή ισοβαθμία.





Η ομάδα του Τζώρτζη Δικαιουλάκου έκανε υπερπροσπάθεια τόσο σημερινό ματς όσο και γενικά στη διοργάνωση κοιτώντας στα μάτια μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Απέκτησε το σεβασμό όλων, μόνο που η τύχη της γύρισε την πλάτη. Στο ξενοδοχείο η αγωνία ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των διεθνών μας που περίμεναν το αποτέλεσμα του αγώνα της Λευκορωσίας με τη Γαλλία. Μέσω της τηλεόρασης και των υπολογιστών παρακολουθούσαν την εξέλιξή του. Το τέλος του βρήκε κάποιες παίκτριες να δακρύζουν, καθώς παρά το γεγονός ότι όλες έδωσαν και την ψυχή τους στο παρκέ έμειναν εκτός συνέχειας του Ευρωμπάσκετ.

Δεν αξίζουν, ωστόσο, δάκρυα για αυτή την ομάδα, παρά μόνο περηφάνια. Έδωσε πολλά μαθήματα σε όλους στα παρκέ της Οράντεα και του Ντέμπρετσεν και κυρίως  μια άλλη διάσταση στην έννοια της ομάδας.

Η ελληνική αποστολή προσγειώνεται στην Αθήνα στις 13:35 με Austrian Airlines.
  
Η Ελλάδα πήρε τη νίκη από το Μαυροβούνιο με 76-63, αλλά ήταν μια νίκη που η ελληνική ομάδα δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει όσο θα ήθελε.

Αυτό που κυνηγούσε σε αυτή την τελευταία μέρα της Β’ Φάσης του Ευρωμπάσκετ, ήταν το +16,το οποίο το άγγιξε και το ξεπέρασε περισσότερες από μία φορά στη διάρκεια της αναμέτρησης.

Η αποφασιστικότητα της Εθνικής Ομάδας φάνηκε από το... τζάμπολ. Το 7-6 (3’) έγινε γρήγορα 10-22 (9’30’’) με την Ελλάδα εύστοχη πίσω από τα 6μ75 και τις Ζωή Δημητράκου και Στέλλα Καλτσίδου να μπαίνουν στη θέση του οδηγού. Και ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος είδε τις παίκτριές του να ανεβάζουν στροφές στην άμυνα και να παραμένουν συγκεντρωμένες στην επίθεση, καταφέρνοντας σταδιακά να ανεβάσουν το δείκτη τη διαφοράς ως τους 20 πόντους (24-44, 19’40’’) με την Όλγα Χατζηνικολάου να ευστοχεί. Το Μαυροβούνιο κατάφερε να ευστοχήσει και μάλιστα σε σουτ τριών πόντων, λίγο πριν τη λήξη της δικής του επίθεσης με την Πάσιτς να διαμορφώνει το 27-44, με το οποίο έκλεισε το πρώτο ημίχρονο.

Το Μαυροβούνιο αναμενόταν να αντιδράσει και το έπραξε με την επιστροφή στο παρκέ. Μείωσε γρήγορα τη διαφορά, οδηγώντας τη σε μονοψήφια τιμή για πρώτη φορά μετά το 11’ (39-47, 23’15’’). Η Αφροδίτη Κοσμά έδωσε μια πρώτη απάντηση (41-50, 24’), αλλά η ελληνική ομάδα είχε να αντιμετωπίσει μια πιο αποφασισμένη ομάδα και επίσης τη Ρόμπινσον που έδινε λύσεις στη ρακέτα για το Μαυροβούνιο, μειώνοντας ως τους έξι πόντους (51-57, 29’40’’). Ούτε η Ελλάδα όμως ήταν έτοιμη να «παρατήσει» οτιδήποτε. Δημητράκου, Καλτσίδου και Σπανού έστειλαν τη διαφορά και πάλι στο +14 (53-67, 35’36’’) και λίγο αργότερα η Λύμουρα στο +16 (54-70). Η απόσταση όμως μειώθηκε και πάλι (61-72, 39’20’’). Η Ελλάδα πλησίασε και πάλι τη διαφορά των 16 πόντων που αναζητούσε, αλλά αστόχησε σε δύο προσπάθειες για να πέσει η αυλαία της αναμέτρησης με το τελικό 63-76.

Δεκάλεπτα: 11-22, 27-44, 51-58, 63-76
Μαυροβούνιο: Ράκοβιτς, Σκέροβιτς 9, Γιοβάνοβιτς 7, Πόποβιτς 2, Βούτσετιτς, Άλεκσιτς 6, Ντούμπλιεβιτς, Μπιέλιτσα 2, Περοβάνοβιτς 15, Πάσιτς 8, Βούγιοβιτς 1, Ρόμπινσον 13
Ελλάδα (Δικαιουλάκος): Δημητράκου 29 (6ρ, 3 α), Χατζηνικολάου 9 (5 α), Καλτσίδου 7, Παπαμιχαήλ 2, Λύμουρα 6 (6ρ), Σωτηρίου 2, Κοσμά 8, Σπανού 13 (8ρ, 4 α)

Δικαιουλάκος: «Περήφανος για τα κορίτσια»

Μετά το τέλος της αναμέτρησης με το Μαυροβούνιο ο ομοσπονδιακός προπονητής Τζώρτζης Δικαιουλάκος ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος από την προσπάθεια των παικτριών του. «Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτά τα κορίτσια και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το κάθε ματς. Παρά την κούραση είναι απόλυτες επαγγελματίες σε ό,τι κάνουν όλο αυτόν τον καιρό. Με μεγάλη συγκέντρωση μπήκαμε στο σημερινό παιχνίδι, ήμασταν απίστευτοι στην επίθεση και στην άμυνα. Ξέραμε όμως ότι δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα του Μαυροβουνίου. Παρότι εμείς τους αναγκάσαμε να παίξουν έτσι ξέραμε ότι θα επιστρέψουν στο δεύτερο ημίχρονο. Το περιμέναμε και έτσι έγινε. Παρόλα αυτά στο τελευταίο δεκάλεπτο ήμασταν στο σκορ όπως θέλαμε να είμαστε και αρχίσαμε πλέον να σκεφτόμαστε τη διαφορά που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ. Δεν την πήραμε, όμως για άλλη μια φορά έχω να πω πόσο περήφανος είμαι. Όταν ήρθαμε εδώ, αλλά και πριν τρία χρόνια, όταν ανέλαβα την ομάδα, κάποιοι μου έλεγαν να μην το κάνω γιατί δεν είναι καλή. Προκριθήκαμε στο Ευρωμπάσκετ σαν πρώτοι. Ήρθαμε εδώ, όλοι έλεγαν δύσκολος όμιλος δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα και είχαμε και ελλείψεις. Περάσαμε με μεγάλες νίκες. Κάναμε άλλες δύο νίκες. Δεν ξέρω αν θα περάσουμε ή όχι, αλλά αυτό που θέλω να πω δεν είναι ανάγκη κάποιες φορές να είσαι πρώτος για να νιώθεις χρυσός. Και αυτά τα κορίτσια με κάνουν να νιώθω σε κάθε ματς ότι είμαι παγκόσμιος. Παρότι έχω πάρει και ευρωπαϊκά μετάλλια, κάθε ματς με αυτή την ομάδα είναι συγκίνηση διότι όλοι ό,τι κάνουμε το κάνουμε για τη χώρα μας».

Η Ζωή Δημητράκου ανέφερε: «Τα δώσαμε όλα. Η άμυνά μας ήταν για σεμινάριο. Βασικά ο προπονητής μας είναι ο πρώτος και μετά ερχόμαστε εμείς. Τα κορίτσια μέσα στην ρακέτα έδωσαν τα πάντα, όλη τους την ψυχή. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην Πελαγία Παπαμιχαήλ που παίζει με ενέσεις λόγω της μέσης της. Κερδίσαμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Τώρα από εκεί και πέρα αν είχαμε τους έξτρα τρεις πόντους θα ήταν τέλεια. Ο,τι και να γίνει πρέπει να είμαστε περήφανοι για τους εαυτούς μας».

Τα σημερινά αποτελέσματα

Τουρκία - Ρωσία 59-48
Μαυροβούνιο - Ελλάδα 63-76
Λευκορωσία - Γαλλία 58-64

Βαθμολογία

1.Τουρκία 4-1 9
2.Γαλλία 4-1 9
3. Λευκορωσία 2-3 7
4. Μαυροβούνιο 2-3 7
5. Ελλάδα 2-3 7
6. Τσεχία  1-4 6

*Οι τέσσερις πρώτες ομάδες προκρίθηκαν στα προημιτελικά.

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου θα γίνουν για τον Στ’ Όμιλο οι αναμετρήσεις:

16.30 Σλοβακία - Κροατία
19.00 Ισπανία - Ρωσία
21.30 Σερβία - Λιθουανία

Βαθμολογία

1.Ισπανία 4-0 8
2. Ρωσία 3-1 7
3. Λιθουανία 2-2 6
4. Σερβία 2-2 6
5. Σλοβακία 1-3 5
6. Κροατία 0-4









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια