Κεσαπίδης: «Καθημερινή δουλειά, σωστός προγραμματισμός και προσπάθεια, έφεραν την άνοδο για τον Εσπερο Πάτρας»

Κίνηση...ματ έκανε το περσινό καλοκαίρι ο Κώστας Μαρλαφέκας, καθώς στην προσπάθεια του να αλλάξει το αγωνιστικό προφίλ του Έσπερου ΑΟΠΑ, έφερε στο κλειστό της «Παναγιάς Αλεξιώτισας» της Πάτρας, τον Ανδρέα Κεσαπίδη, έναν άνθρωπο ο οποίος με 11χρονή παρουσία στις υποδομές του Άρη, ήξερε τον τρόπο να διαχειριστεί ένα ρόστερ που ο μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν ο 33χρονος φόργουροντ Φώτης Αγγελόπουλος, και το οποίο διέθετε 11 παίκτες γεννημένους μετά το 1990, με τον 18χρονο Νίκο Δίπλαρο να αποτελεί το νεαρότερο παίκτη της ομάδας.

Ο Ανδρέας Κεσαπίδης έχοντας πάρει άριστα στην παραγωγική διαδικασία, έχοντας διαχειριστεί παίκτες σαν τον Λευτέρη Μποχωρίδη, κατάφερε άμεσα να προσαρμόσει τους παίκτες του, στα δικά του θέλω και να οδηγήσει τον Έσπερο στην επιστροφή του στην Β' Εθνική, ανανεώνοντας παράλληλα την συνεργασία του με την ομάδα της Πάτρας.

Ο 32χρονος τεχνικός μίλησε στο www.basketblog.gr  για την απόφαση του να έρθει στον Έσπερο, τονίζοντας ότι αισθάνεται δικαιωμένος, ενώ το μόνο εύκολο για τον ίδιο ήταν να ανανεώσει την συνεργασία του και να συνεχίσει βασισμένος στο πλάνο που ξεκίνησε από το περσινό καλοκαίρι.

Αφήσατε την Θεσσαλονίκη και το επιτυχημένο έργο στις υποδομές του Άρη, για μια περιπέτεια που έμοιαζε δύσκολη. Αισθάνεστε δικαιωμένος;

«Αν και δύσκολη απόφαση το να αφήσεις κάτι επιτυχημένο και κάτι που έχεις δεθεί πάρα πολύ οι καινούριες προκλήσεις είναι μέρος προπονητικής και κάτι που με εξιτάρει. Κάθε καινούριο ξεκίνημα είναι δύσκολο αλλά η επιλογή του Εσπέρου να κάνω το επόμενο βήμα νομίζω τα έκανε όλα λίγο πιο εύκολα καθώς είναι ένα σωματείο που σου δίνει όλα τα εφόδια να κάνεις την δουλειά σου όπως θέλεις. Οπότε ασχέτως αποτελέσματος νιώθω απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή μου».

Για όσους παρακολουθούμε τα δρώμενα είστε ο προπονητής της χρονιάς. Τι είναι αυτό που αλλάξατε στον Έσπερο;

«Καταρχάς σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αυτό που προσπάθησα να αλλάξω στον Έσπερο ήταν την γενικότερη φιλοσοφία και νοοτροπία γύρω από το μπάσκετ. Προσεγγίσαμε την κατηγορία, αν και ερασιτεχνική με όσο γίνεται πιο επαγγελματικό τρόπο. Προσπαθήσαμε και βελτιώσαμε την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της προπόνησης, φτιάξαμε όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες για τους αθλητές μας υλικοτεχνικά και προσπάθησα να περάσω στους παίκτες ότι χωρίς να ιδρώσουμε στο γήπεδο δεν μπορεί να έρθει καμιά επιτυχία. Προσπάθησα να τους πείσω να μην είναι ποτέ ικανοποιημένοι με το μέτριο και προσπαθήσαμε και βάλαμε την ομάδα πάνω απο το κάθε ¨εγώ¨. Δεν υπάρχουν μυστικά. Ο μόνος δρόμος είναι καθημερινή σκληρή δουλειά, σωστός προγραμματισμός και προσπάθεια να φτάσεις όσο πιο ψηλά γίνεται».

Σύμφωνα με συναδέλφους σας η ομάδα σας έπαιξε θελκτικό μπάσκετ. Πόσο εύκολο ήταν να περάσετε τη νοοτροπία σας;

«Είναι τιμητικό για την ομάδα μας αντίπαλοι προπονητές να λένε καλά λόγια για τον τρόπο παιχνιδιού μας. Τίποτα δεν είναι εύκολο και δεν δημιουργείται από την μια μέρα στην άλλη. Όλο αυτό χτίζεται μόνο με πολύ μεθοδική δουλειά και πολλές ώρες μέσα στο γήπεδο. Θέλαμε να παίξουμε μοντέρνο και γρήγορο μπάσκετ με πολλές κατοχές ξεκινώντας πάντα από την επιθετική μας άμυνα και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε. Βεβαία τίποτα δεν θα γινόταν αν οι παίκτες μου δεν πίστευαν στο πλάνο και προσπαθούσαν τόσο.Οπότε όλα έγιναν πιο εύκολα χάρη στον ζήλο και στην θέληση που έδειξαν και όλα τα μπράβο ανήκουν σε αυτούς».

Πόσο εύκολα ήρθε η άνοδος;

«Ξεκινώντας την χρονιά μεταξύ μας λέγαμε ότι θέλουμε να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται αλλά ποτέ δεν βάλαμε στόχο την άνοδο. Και ήταν κάτι που δεν μας άγχωνε και μέσα στην χρονιά. Οι εμφανίσεις μας και η σταθερότητα της απόδοσης μας μας έκανε να πιστέψουμε ότι μπορούμε. Σίγουρα πάντως δεν ήρθε εύκολα και τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Και αυτό γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές καλές ομάδες με καλά ροστερ, άλλα το δυσκολότερο ήταν ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και την προσπάθεια κάθε βδομάδα να παρουσιαζόμαστε καλύτεροι από την προηγούμενη».

Πλέον όπως μάθαμε και από τον πρόεδρο της ομάδας, θα συνεχίσετε και στην Β Εθνική. Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση σας, και τι ομάδα έχετε στο μυαλό σας να παρουσιάσετε;

«Ήταν μια απόφαση σχετικά εύκολη. Θέλω να βοηθήσω τον Έσπερο όσο μπορώ και να ακολουθήσω και εγώ την άνοδο της ομάδας και την συνέχεια του πλάνου που ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι. Τόσο με τον πρόεδρο κ.Μαρλαφέκα όσο και με τον γενικό αρχηγό κ. Ροκανά έχουμε κοινά "θέλω" αλλά και κοινή φιλοσοφία. Η ομάδα που θέλω να χτίσω για του χρόνου θα έχει κοινά χαρακτηριστικά με φέτος. Θέλω να δώσουμε χρόνο και χώρο σε νεαρούς αθλητές με φιλοδοξίες να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Με τις ίδιες βασικές αρχές θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που παίζουμε και να παρουσιάσουμε ένα σύνολο που θα μάχεται κάθε δευτερόλεπτο προπόνησης και αγώνα ώστε να είμαστε όσο γίνεται πιο ανταγωνιστικοί».

Πως κρίνεται το επίπεδο της Γ' Εθνικής;


«Ερχόμενος στον Έσπερο δεν είχα καθόλου εικόνα για την κατηγορία σε επίπεδο των νότιων ομίλων .Είναι μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική και σκληρή κατηγορία που κύριο λόγο παίζουν οι έδρες. Είναι μια κατηγορία απαιτητική που δεν μπορείς να αισθανθείς ασφαλής γιατί υπάρχουν πολύ δυνατές έδρες και πρέπει κάθε εβδομάδα παρουσιάζεσαι έτοιμος. Ειδικά στον 1ο όμιλο που συμμετείχαμε το επίπεδο των ομάδων και των προπονητών ήταν υψηλό και αυτό μας έδωσε ένα ωραίο πρωτάθλημα με ωραία παιχνίδια και με μάχες τόσο στην κορυφή όσο και στην ουρά».                   

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια