«Η ιστορία, οι αρχές και η φιλοσοφία του μίνι μπάσκετ»-Αρθρο του Σάββα Λόρτου

Από τον πρόεδρο της ΕΚΑΣΘ και μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ πήραμε και δημοσιεύουμε το κάτωθι κείμενο που εξηγεί τα πάντα σχετικά με το μίνι μπάσκετ:








«Η ιστορία αναφέρει ότι η πραγματική αρχική ονομασία ήταν μπίντυ μπάσκετ, αλλά η νέα του ονομασία άλλαξε και είναι ανάλογη των μικρών εγκαταστάσεων και της ηλικίας των παικτών.

Ο επινοητής του, του έδωσε από την αρχή τον χαρακτήρα του παιχνιδιού που αποτελεί διασκέδαση και επιθυμία στο να ανακαλύψουν οι μικροί αθλητές το πραγματικό μπάσκετ με ευχάριστο τρόπο.

Ο μικρός αθλητής θα πρέπει να μάθει να υπακούει και να σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού. Να κατέχεται από την επιθυμία να τελειοποιηθεί περισσότερο, παρά τον φόβο της τιμωρίας ή της αντιμετώπισης ενός αποτελέσματος και βέβαια να μάθει τα μυστικά του αθλήματος

Την εφαρμογή των κανόνων και τις οδηγίες πρέπει να τις συνοδεύει το χαμόγελο, η διασκέδαση και ο σεβασμός.

Το μίνι μπάσκετ επινοήθηκε και σχεδιάστηκε για:

•Τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας 8-13 ετών στην αθλητική ζωή

•Τη προετοιμασία του για φυσικές προσπάθειες με λογικές μεθόδους βασιζόμενες στο αθλητικό παιχνίδι

•Τη διδασκαλία τους στις ηθικές αρχές που είναι σεβασμός για τον εαυτό τους και τον αντίπαλο, πίστη, θυσία και υπακοή στο ομαδικό πνεύμα.

Είναι σε πολλούς δύσκολο να καταλάβουν το πνεύμα του μίνι μπάσκετ και να προσαρμοστούν στις αρχές του. Είναι ακόμη πιο δύσκολο και όταν το καταλάβουν να προσαρμοστούν στη πράξη.

Ας δώσουμε όμως, συμβουλευτικά το πνεύμα που πρέπει να διακατέχει τους βασικούς συντελεστές του στην επιτυχία.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Πρέπει να προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει τους μικρούς αθλητές του να καταλάβουν ότι η νίκη δεν είναι η επιδίωξη της προσπάθειάς τους, αλλά η προσπάθεια τους σημαίνει βελτίωσή τους.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Πρέπει να καταλάβει τον δύσκολο ρόλο του και να αισθάνεται μέλος της οικογένειας του μίνι μπάσκετ που έχει την ίδια επιθυμία για την εκπαίδευση των μικρών και όχι σαν αυστηρός κριτής όπως είναι για τις άλλες κατηγορίες. Το παιδί πρέπει να τον αισθάνεται φίλο και οδηγό του, κάνοντας το παιχνίδι γι’ αυτόν πιο ευχάριστο.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Να δίνουν και την καρδιά τους στο παιχνίδι για να γίνουν καλύτεροι και να σέβονται αντιπάλους και διαιτητές.

Οι κομπίνες, τα τεχνάσματα γενικά και τα σκόπιμα φάουλ, θα πρέπει να είναι οι άγνωστες λέξεις στο λεξιλόγιο του μίνι μπάσκετ.

Ένας ποιητής είπε κάποτε:

“Τίποτε δεν γίνεται μεγάλο χωρίς να υπάρχει λίγη αγάπη για αυτό”


Η ιδέα του μίνι μπάσκετ όμως απαιτεί… αμέτρητη αγάπη»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια