Πτήσεις χωρίς μπάσκετ για τον ΜΑΣ Αετός

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Γιώργου Μπακόλα για τον ΜΑΣ Αετός, δημοσίευσε η ιστοσελίδα http://www.eurohoops.net που αναφέρει τα εξής:










Το χθες: Το Μορφωτικό Αθλητικό Σωματείο Αετός ιδρύθηκε στις 13 Μαρτίου του 1926 στη Θεσσαλονίκη και 10 χρόνια αργότερα συγκροτήθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης κυρίως από μαθητές του Αμερικανικού Κολεγίου. Την αγωνιστική περίοδο 1936-’37 η ομάδα μπάσκετ πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση στο Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης όπου καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.

Το διάστημα 1955-1971 αποτελεί τη «χρυσή» εποχή του Αετού κατά την οποία πρωταγωνιστεί στις τοπικές κατηγορίες και δίνει το «παρών» τρεις φορές στην Α’ Εθνική (1966-’67, 1967-’68 και 1970-’71). Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, μάλιστα,  δημιουργήθηκε μια ισχυρή παιδική ομάδα, η «ομάδα των 52άρηδων» όπως αποκαλούνταν, λόγω του κοινού έτους γέννησης των μόλις 8 παικτών που την αποτελούσαν. Η ομάδα αυτή αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1968 και υπήρξε βασικός τροφοδότης των Αντρών.

Την «κυανόλευκη» φανέλα τίμησαν αθλητές όπως οι Παύλος Γαρέφης, Κώστας Μαυροειδής, Νίκος Παπαδάκης, Γιώργος Τσομπανάκης, Νίκος Τσίγγος, Οδυσσέας Αντωνιάδης, Αίας Λαρεντζάκης, Ευστράτιος Μπάτζιος και Δημήτρης Πετρογιάννης, όλοι τους διεθνείς.

Η πτώση: Μετά τα σοβαρά επεισόδια σε αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς το 1971, που οδήγησαν στον υποβιβασμό και των δύο ομάδων κατόπιν απόφασης του τότε Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Κωνσταντίνου Ασλανίδη, ο Αετός αρχίζει τις… χαμηλές πτήσεις.

Ένα-ένα τα μεγάλα ονόματα της ομάδας αποχωρούν και μέχρι το 1976 η παρουσία στη Β’ Εθνική σώζει τα προσχήματα, την επόμενη δεκαετία, όμως, οι «κυανόλευκοι» αρκούνται στη συμμετοχή στην Α’ ΕΚΑΣΘ. Από τη σεζόν 1986-’87 έως και 1994-’95 αγωνίζονται στη Γ’ κατηγορία, η συνέχεια ωστόσο δεν ήταν ανάλογη καθώς γνωρίζουν δύο συνεχόμενους υποβιβασμούς, καταλήγοντας στη Β’ ΕΚΑΣΘ.

Το σήμερα: Η ομάδα του Αετού ήταν παρούσα για τελευταία φορά στα μπασκετικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης την περασμένη σεζόν, αγωνιζόμενη στον β’  όμιλο της Β’ ΕΚΑΣΘ. Δυστυχώς, η φετινή χρονιά πρόσθεσε μια μαύρη σελίδα για το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου, καθώς αποχώρησε από το πρωτάθλημα, δηλώνοντας αδυναμία να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Πραγματικά κρίμα, καθώς ο Μ.ΑΣ. Αετός επιχείρησε από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας να ανοίξει τα φτερά του, επενδύοντας στα τμήματα υποδομής και στο κλειστό γυμναστήριο «Κλεάνθους», που είχε παραχωρηθεί στο σύλλογο από το Δήμο Θεσσαλονίκης.


Να σημειωθεί ότι ο νυν Γραμματέας του συλλόγου Νικόλαος Κουτσοθύμιος, που υπηρετεί το σύλλογο από το 1953 (!), αρχικά ως αθλητής στίβου ενώ από το ’70 μετέχει στα διοικητικά, έχει παραχωρήσει τη θέση του προέδρου, από τον περασμένο Νοέμβριο, στον Αστέριο Τσιφτσόγλου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια