Γιαννάκης: «Ξεχωριστό το ΝΒΑ»

Τις προηγούμενες εβδομάδες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, Παναγιώτης Γιαννάκης, βρέθηκε στην Αμερική. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού παρακολούθησε δια ζώσης τα προγράμματα των San Antonio Spurs και Utah Jazz, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Gregg Popovich και τον καλό του φίλο Mike Krzyzewski.







Ο πρόεδρος του ΣΕΠΚ μοιράζεται τις εμπειρίες του από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Αναλυτικά κάποια αποσπάσματα της συνέντευξης του Παναγιώτη Γιαννάκη στο ΝΒΑ Greece:

«Οι Spurs και οι Jazz είναι απίστευτοι οργανισμοί που εξελίσσονται κάθε ημέρα που περνάει. Υποστηρίζουν πάρα πολύ την αθλητική ικανότητα των παικτών τους, αλλά ταυτόχρονα - ειδικά στο San Antonio- δουλεύουν πάνω στην ατομική τεχνική και στις συνεργασίες τριών παικτών" ήταν τα πρώτα λόγια του Παναγιώτη Γιαννάκη που έμεινε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που λειτουργούν τα "Σπιρούνια" λέγοντας ότι "είναι μια ομάδα που πληροφορείται τα πάντα, όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο».

Αυτό είναι το μυστικό του Popovich

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των Spurs ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης τόνισε ότι «έχουν αμέτρητα στελέχη και πολλούς εκκολαπτόμενους συνεργάτες που δουλεύουν με συγκεκριμένο ρόλο, όπως κομμάτια παιχνιδιών της ίδιας της ομάδας ή του αντιπάλου. Για παράδειγμα υπήρχε ένας προπονητής στο San Antonio που έκοβε τα 4 τελευταία λεπτά των αγώνων κάθε αντιπάλων, έτσι ώστε να καταγραφούν ιδέες, η σκέψη του εκάστοτε προπονητή, την τακτική που χρησιμοποιούν οι ομάδες απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Αυτό δημιουργεί μια μεγάλη τριβή και προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στο προπονητικό team».

Για να υπογραμμίσει ότι «αυτές οι ομάδες έχουν εξελίξει πολύ το παιχνίδι και δουλεύουν καθημερινά στα κόκκινα». Και τελικά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι λεπτομέρειες. «Η διαφορά με την Ευρώπη είναι η δυνατότητα που έχουν οι ομάδες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Έχουν ανθρώπους που δουλεύουν για μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες επί της ουσίας μπορούν να δώσουν έναν τίτλο ή ένα πρωτάθλημα. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα, αλλά ούτε και την κουλτούρα να αντιληφθούμε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι λεπτομέρειες και συχνά τις κατατάσσουμε στον τομέα της πολυτέλειας, παρότι μακροπρόθεσμα αυτός ο τρόπος θα βοηθήσει την ομάδα τον οργανισμό και το πρωτάθλημα.

Οι Spurs δίνουν αυτό το παράδειγμα και μέσω των πολλών διεθνών συνεργατών που έχουν. Δίνουν βάση στις λεπτομέρειες του παιχνιδιού καθώς και στην ατομική συμπεριφορά του παίκτη στο αγωνιστικό κομμάτι και την πνευματική του προσέγγιση προς το παιχνίδι».

Στο San Antonio ο προπονητής που οδήγησε την Εθνική στην κατάκτηση του χρυσού ευρωπαϊκού μεταλλίου το 2005 και το ασημένιο παγκόσμιο μετάλλιο το 2006 είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει τον Gregg Popovich επί τω έργω. «Δεν σταματάει να μαζεύει ιδέες. Ασχολείται με το παιχνίδι καθημερινά. Είναι ο άνθρωπος που παρακολουθεί τα πάντα σε όλο τον κόσμο. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο χάρισμα για έναν προπονητή που έχει φτάσει τόσο ψηλά και έχει καταθέσει μια τόσο διαφορετική πρόταση στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Πρέπει να είναι πολύ περήφανος που υπάρχουν αρκετές ομάδες που προσπαθούν να τον μιμηθούν».

Έχουν προοδεύσει οι Jazz

Όσον αφορά τους Jazz που παρακολούθησε από κοντά ο πρόεδρος του ΣΕΠΚ σχολίασε ότι «είναι μια ομάδα με νέα παιδιά. Ο προπονητής είναι καινούργιος και κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή η Utah επιχειρεί να εισάγει νέους παίκτες στο πρωτάθλημα, αθλητές που πρέπει να προσαρμοστούν στο πρωτάθλημα. Και για αυτό ακριβώς το λόγο έχουν τόσα πάνω-κάτω. Έχουν καλή χημεία κι έχουν σημειώσει πρόοδο. Εγώ τους είδα σε παιχνίδι μετά από ήττα, που έκαναν σπουδαία εμφάνιση απέναντι στους Clippers.

Μου αρέσει πολύ η προσέγγιση που έχουν στο παιχνίδι αγωνιστικά και οργανωτικά. Προσπαθούν να βρουν συνεχώς πράγματα που θα τους κάνουν καλύτερους. Εκμεταλλεύονται ότι ευκαιρία έχουν για να ρωτήσουν για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Έχουν εξάλλου και συνεργάτες στην Ευρώπη που κάνουν πολύ καλή δουλειά. Συνολικά πιστεύω ότι το ΝΒΑ έχει την τάση να ανοίγει τα μάτια και τα αυτιά του προς πάσα κατεύθυνση».

Ξεχωριστό το ΝΒΑ

Καταλήγοντας ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε στις διαφορές μεταξύ του ΝΒΑ και του FIBA μπάσκετ τόνισε πως: «Οι κανονισμοί δημιουργούν μια άλλη αίσθηση στο παιχνίδι, το οποίο γίνεται πιο θεαματικό και πιο ελκυστικό στους απλούς θεατές. Επιτρέπουν δηλαδή σε τρομερούς αθλητές, να δημιουργούν ιδιαίτερες φάσεις».

Όσο για τον "μύθο" της έλλειψης τακτικής;


«Υπάρχουν ομάδες που παίζουν με πολύ τακτική, χωρίς όμως να θέλουν να χαλάσουν το θέαμα στο παιχνίδι τους. Απλά συχνά λόγω της ταχύτητας με την οποία προσπαθούν να παίξουν, ρίχνουν την αποτελεσματικότητα τους». Συνολικά, πάντως, σημείωσε ότι «το ΝΒΑ είναι κάτι ξεχωριστό, που προβάλει πολύ το παιχνίδι του μπάσκετ σε όλο τον κόσμο. Μην ξεχνάμε, όμως, τη συμμετοχή τόσο πολλών παικτών από τον υπόλοιπο κόσμο, κάτι που δείχνει πόσο μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί παγκοσμίως».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια