Ο Νίκος Χασόπουλος μιλά στο μπλογκ για την σχέση του ΑΣ Αρης με την ΚΑΕ, τα σχέδια για το μέλλον και την πορεία των τμημάτων υποδομής-Αποκλειστική συνέντευξη

Μεγάλη προσπάθεια γίνεται τους τελευταίους μήνες στην υποδομή του Αρη, καθώς φαίνεται ότι τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά. Το μπλογκ μίλησε με τον Νίκο Χασόπουλο, που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της αναμόρφωσης όλων των τμημάτων, ο οποίος μας ανέλυσε τις σχέσεις του ΑΣ με την ΚΑΕ, τα σχέδιά του για το μέλλον, αλλά και τη μέχρι στιγμής πορεία των τμημάτων εφήβων και παίδων. Να τι μας είπε:







Κύριε Χασόπουλε, πρόσφατα διαβάσαμε μια λιτή κοινή ανακοίνωση ΚΑΕ και ΑΣ Αρη, ότι οι ακαδημίες θα βρίσκονται πλέον υπό την αιγίδα της ΚΑΕ. Τι σημαίνει αυτό;

«Εδώ και τρία περίπου χρόνια, είχα υποβάλει τις προτάσεις μου στον πρόεδρο της ΚΑΕ κ. Αρβανίτη για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν οι ακαδημίες, οι ομάδες παίδων και εφήβων, η οργάνωση, το σκάουτινγκ, οι σχέσεις του συλλόγου με άλλους είτε της επαρχίας είτε της πόλης μας και πολλά άλλα. Ηταν επιθυμία και των δύο να συνυπάρξουμε κάποια στιγμή υλοποιώντας τις κοινές μας σκέψεις και όνειρα.

Διάφοροι όμως λόγοι σημαντικοί και ανεξάρτητοι της θέλησής μας, στάθηκαν τροχοπέδη στην πραγματοποίηση αυτής της συνεργασίας. Κάτι πήγε να αλλάξει επί εποχής Βαγγέλη Αγγέλου, αλλά τελικά η πραγμάτωση του πρότζεκτ πήρε αναβολή.

Έτσι φτάσαμε στο Μάιο του 2014, όταν αρχικά δέχθηκα κρούση από τον τότε υπεύθυνο Βασίλη Παλιάντζα και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΚΑΕ και συγκεκριμένα από τους κ.κ. Αρβανίτη, Σιδηροηλία και Νικολό. Υπήρξαν εκείνη την εποχή εκλογές στον ΑΣ. Πρόεδρος εξελέγη ο Χάρης Παπαγεωργίου, αποχώρησε ο Βασίλης Παλιάντζας και η επιθυμία της ΚΑΕ ήταν να μεταβιβαστούν οι ακαδημίες υπό την επίβλεψή της.



Ο ΑΣ αρνήθηκε και έτσι βρέθηκα να αναλάβω εγώ το δύσκολο έργο μετά από πρόταση του Χάρη Παπαγεωργίου να «τρέξω», σαν τεχνικός σύμβουλος, την λειτουργία όλων των τμημάτων του ερασιτέχνη. Απώτερος σκοπός που κάποια στιγμή έπρεπε να υλοποιηθεί ήταν το τριετές πλάνο που είχε παλιότερα σχεδιαστεί σε συνεργασία με την ΚΑΕ και τον κ. Αρβανίτη.

Περάσαμε οκτώ ολόκληρους μήνες δουλεύοντας ασταμάτητα (οι συνεργάτες προπονητές, ο υπεύθυνος ακαδημιών Ακης Κοτανίδης και εγώ),  αντιμετωπίζοντας βουνό προβλημάτων. Οι αλλαγές διοίκησης, είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχουμε βοήθεια από πουθενά, αν εξαιρέσουμε κάποιες λύσεις που δόθηκαν από τους κ.κ. Παπαγεωργίου και Οικονόμου που ήθελαν να δώσουν κάτι παραπάνω. Ο κυκεώνας των προβλημάτων κυρίως του ποδοσφαίρου και του βόλεϊ δεν το κατέστησαν δυνατό. Τους ευχαριστώ όμως για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου.

Αλλάξαμε ολοκληρωτικά το προπονητικό επιτελείο, αντιμετωπίσαμε χλευασμό, προβοκατόρικες συμπεριφορές, αλλά και εσωτερικές τρικλοποδιές από πολλούς «φίλους» μπασκετικούς. Η οικονομική αιμορραγία ήταν εμφανής και να είναι καλά ο κ. Σιδηροηλίας που με πολύ τρέξιμο, με την ανοχή όλων των προπονητών και με την οικονομική συμβολή την δική μου και των κ.κ. Σιδηροηλία και Ανδρέα Γαϊτανίδη, κατορθώσαμε παρά τα τεράστια προβλήματα να φθάσουμε αρχικά από τον Δεκέμβρη στο μοντέλο της προσωρινής αυτοδιαχείρισης πάντα όμως υπό τον έλεγχο της διοίκησης του ΑΣ.

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΑΣ κ. Οικονόμου, με τον οποίο μας ενώνει αγνή προσωπική φιλία, γιατί μας άκουσε με προσοχή όταν τονίσαμε πως αν θέλουμε το ερασιτεχνικό μπάσκετ του Αρη να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει πρέπει να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης και διαχείρισής του. Του παρουσιάσαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ΚΑΕ (ευχαριστώντας του κ.κ. Αρβανίτη και Νικολό για την εποικοδομητική συνεργασία), ακέραιο από τα οικονομικά συμφέροντα του ΑΣ. Αυτό έγινε αποδεχτό από τους ανθρώπους του ΔΣ του ερασιτέχνη και υπογράφθηκε η συμφωνία».

Ποια είναι τα σχέδια από δω και πέρα;

«Δεν αλλάζει κάτι στη φιλοσοφία μας. Σκοπός μας είναι η δημιουργία αθλητών που να μπορούν να αγωνιστούν στην ΚΑΕ και δεν είναι αυτοσκοπός η κατάκτηση πρωταθλημάτων. Αυτά θα έρθουν μέσα από συλλογική προσπάθεια και αφού δημιουργήσουμε σωστούς αθλητές και χαρακτήρες. Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια μέρα ούτε κυριάρχησε αμέσως στον κόσμο. Καταλαβαίνω κάποιους γονείς που βλέπουν την κατάκτηση ενός Πανελληνίου Πρωταθλήματος και την πριμοδότηση των παιδιών τους για το πανεπιστήμιο, αλλά αυτό θα έρθει αφού δημιουργήσουμε παίκτες γνώστες των βασικών αρχών που θα μπορούσαν να έχουν αργότερα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΚΑΕ ή να δοθούν σε άλλες ομάδες απ΄ όπου ο Αρης θα έχει οικονομικό όφελος. Αυτό είναι πάνω από όλα το κύριο μέλημά μας και δεν έμαθα να  χαϊδεύω αυτιά.

Διαβάζω ότι σε κάποια σχέδια θεωρούνται πετυχημένα με υποστήριξη Εθνικών προπονητών και προπονητών ομάδων, στέλνονται τα παιδιά να ενταχθούν σε προγράμματα. Αναρωτιέμαι αν πραγματικά γνωρίζει κάποιος την αλήθεια χωρίς φτιασιδώματα. Εντελώς μόνος χωρίς υποστήριξη ομοσπονδιακών και άλλων προπονητών, ο Αρης είναι το φωτεινό παράδειγμα καθώς αθλητές που ξεπήδησαν από τα σπλάχνα του έφτασαν να φορούν την τιμημένη φανέλα του συλλόγου.

Παλαιότερα ήταν ο Ρωμανίδης, ο Σταμάτης, ο Γεωργιάδης, ο Τσαχτάνης, ο Σκόνδρας, ο Νάστος, ο Μπουσβάρος, ο Δαλιάρης που έκανε καριέρα στο Μακεδονικό και ίσως ξεχνάω και κάποια άλλα παιδιά που μου διαφεύγουν αυτή την στιγμή. Αργότερα καθώς υπήρξε πολύ καλή δουλειά από τον κ. Αρβανίτη ήρθαν στην ομάδα ο Λίνος Χρυσικόπουλος, ο Γάιος Σκορδίλης, ο Σπύρος Μούρτος, ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ, ο Στέλιος Πουλιανίτης και ο Κώστας Μήτογλου, που ναι μεν δεν υπήρξαν γηγενείς αλά ανδρώθηκαν στα μικρά τμήματα και έπαιξαν στον Αρη. Επειδή δεν θέλω να νομίζει κανείς ότι έχω κενά μνήμης, εκτός του κ. Αρβανίτη που επί δέκα έτη αλωνίζει στον χώρο, σημαντική ήταν και η συμβολή του Βασίλη Παλιάντζα.



Πέρα των προαναφερόμενων υπάρχει πλειάδα παικτών που τελείωσαν το εφηβικό του Αρη και σήμερα πρωταγωνιστούν σε ομάδες Α2 και Β΄ Εθνικής και εξ’ όσων γνωρίζω κάποιοι είναι στο στόχαστρο του συλλόγου για επιστροφή, καθώς δεν πάψαμε ποτέ να παρακολουθούμε την πορεία τους.

Αφησα για το τέλος τους γηγενής Μποχωρίδη (από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ελλάδα) και Φλιώνη. Για μεν τον πρώτο και μόνο η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό και η οικονομική ανάσα που πήρε ο σύλλογος από αυτή την κίνηση καθιστά το σχέδιό μας μακράν το καλύτερο στην Ελλάδα. Στον ίδιο δρόμο επιθυμώ να βαδίσει και ο νεαρός Φλιώνης, που πρέπει να κρατήσει το κεφάλι χαμηλά και να δουλεύει σε έντονους ρυθμούς ποσοτικά και ποιοτικά. Πείτε μου εσείς άλλο σύλλογο που να έχει πετύχει όλα αυτά που προαναφέρθηκαν .

Θέλω να τελειώσω με το τώρα.  Πάνε πολλά χρόνια που έχει ο Αρης να επανδρώσει με πολλούς αθλητές του, τα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων. Τέσσερις αθλητές μας γεννημένοι το 1999, είναι εν δυνάμει αθλητές της μελλοντικής Εθνικής εφήβων, άλλοι τρεις αθλητές μας που γεννήθηκαν το 2000 στο κλιμάκιο για την Εθνική παίδων, ενώ ακολουθούν άλλοι τρεις 2001 για των κλιμάκιο της παμπαίδων και υπάρχουν άλλοι πέντε στη μικτή ΕΚΑΣΘ.

Προσωπικό μου στοίχημα είναι τουλάχιστον  τέσσερις από τους προαναφέρθέντες, στα επόμενα δύο χρόνια να προωθηθούν στην ανδρική ομάδα. Έτσι θα πάψει να αιμορραγεί οικονομικά ο σύλλογος προσφέροντας συμβόλαια, προς τέρψιν των μάνατζερς, σε παίκτες που έρχονται και φεύγουν χωρίς να ακουμπάνε ούτε την ιδέα του Αρη, ούτε τις καρδιές των οπαδών μας.

Προτρέπω του γονείς των παιδιών που γεννήθηκαν τα έτη 2001-2004 αλλά και των μικρότερων να τα φέρουν στον σύλλογο. Από το Μάιο και μετά πολλά θα αλλάξουν ακόμη προς το καλύτερο και θα είναι τιμή για μας και χαρά για αυτούς να αγωνίζονται στον Αρη».

Αφησα για το τέλος τις φετινές πορείες των εφήβων και των παίδων, καθώς και τα δύο τμήματα βρίσκονται μέχρι στιγμής στην πρώτη τριάδα της κατάταξης.

«Στην εφηβική ομάδα, περάσαμε από χίλια μύρια κύματα, με πολλά και δύσκολα προβλήματα. Αλλαγή προπονητή, με τον καταξιωμένο Δημήτρη Μπουσβάρο στο τιμόνι, την προσαρμογή νοοτροπίας, την έλλειψη συμμετοχής στις προπονήσεις, τις Πανελλήνιες εξετάσεις και το αποκορύφωμα, την πολύ κακή απόφαση για τη μη συμμετοχή των γεννημένων το 1996. Κάποια στιγμή θα αναλύσω το πόσο καταστροφική υπήρξε αυτή η απόφαση, αλλά και την αιτία που πάρθηκε κατά την άποψή μου. Μέσα σε όλα αυτά είχαμε και την αποχή για πολύ καιρό ενός σημαντικού αθλητή μας.  Προχωρήσαμε με πολύ αργά βήματα αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι για την τελική ευθεία και το φάιναλ-φορ.
Οσο για το παιδικό, μια από τα ίδια. Με νέο προπονητή τον φέρελπι Μιχάλη Τσάικο και έξι νέους παίκτες (οι τέσσερις μέλη της αρχικής πεντάδας), να προσπαθούν να ταιριάξουν μεταξύ τους. Όμως εδώ ίσως τα πράγματα να είναι πιο εύκολα και πιο βατά. Στόχος μας είναι ο τελικός.

Σε όλα τα πλάνα τριετίας, ο πρώτος χρόνος φεύγει στην ετοιμασία των παικτών, ο δεύτερος στη δημιουργία ομάδας και ο τρίτος είναι αυτός που διεκδικείς τίτλους (ο δεύτερος με τον τρίτο μπορεί αν συμπέσουν). Πιστοί στις αρχές μας , ακολουθούμε το πλάνο με την αμέριστη βοήθεια της ΚΑΕ.

Ζητώ την βοήθεια όλων των Αρειανών που μπορεί να συνδράμουν στην προσπάθειά μας σαν χορηγοί ή οικονομικοί συμπαραστάτες. Τους έχουμε ανάγκη όλους. Σ΄ αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει. Ο κόσμος του Αρη (παλιοί αθλητές αλλά και φίλαθλοι) είναι ο πρώτος στην πόλη σε πετυχημένους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, καθηγητές, πανεπιστημιακούς) αλλά και επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Η συμμετοχή τους στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού μπάσκετ είναι ευχής έργον»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια