Χατζούλης: «Δεν υπάρχει αυτό που έγινε»

Το φινάλε του α' γύρου στη Β' Εθνική συνδυάστηκε με το καλύτερο -από άποψη εξέλιξης- παιχνίδι της χρονιάς. Και όχι μόνο. Βλέπετε, το Αίας Ευόσμου - Φοίνικας Λάρισας κρίθηκε στην τέταρτη (!) παράταση, με τους παίκτες των ομάδων να βρίσκονται στο παρκέ για μία ώρα καθαρού αγώνα! Πρωτότυπο, αλλά εξίσου κουραστικό, όπως είναι λογικό.








Ο κόουτς Γιάννης Χατζούλης μίλησε στο Sport24.gr για τον χθεσινό μαραθώνιο που βρήκε νικήτρια την ομάδα του, αλλά και τη... μοναξιά που νιώθει ο προπονητής, σε καλές και κακές στιγμές. Όπως και να έχει, ο έμπειρος τεχνικός αναφέρθηκε στα όσα έφερε ο αγώνας με τους νεοφώτιστους και το μάθημα που πήρε χθες, αν και εργάζεται ήδη για περίπου τρεις δεκαετίες.

«Δεν υπάρχει αυτό που έγινε. Είναι ένα παιχνίδι με τόσες πολλές συγκινήσεις. Σκέψου μόνο ότι φτάσαμε να παίζουμε μία ώρα καθαρού αγώνα. Είναι από τα παιχνίδια που μένουν χαραγμένα στα χέρια σου», ήταν οι πρώτες του ατάκες, πριν αναφερθεί στο αγωνιστικό κομμάτι:

«Μιλάμε για τον ορισμό των ειδικών καταστάσεων. Πέρα από τη σωματική κούραση των τεσσάρων παρατάσεων, το σημαντικότερο όλων είναι η ψυχολογική καταπόνηση και φθορά. Με τόσες αλλαγές στο σκορ και όσο μεγαλώνει η κούραση, αυξάνονται και τα λάθη που γίνονται. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό», είπε και εξήγησε:

«Υπάρχει τεράστια ψυχολογική πίεση. Αυτό προσπαθούσαμε να διαχειριστούμε χθες και να περάσουμε στα παιδιά. Έπρεπε να το κάνουμε για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις στο παιχνίδι. Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και γι αυτό κερδίσαμε. Οι παίκτες μου είδαν που φτάνουν τα σωματικά και πνευματικά τους όρια. Έμαθαν ποιες είναι οι αντοχές τους».

Η μοναξιά του προπονητή

Καλοί οι παίκτες, αλλά και ο προπονητής πρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω. Να παραμείνει ψύχραιμος, να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, μα πάνω απ όλα να μην «θολώσει» από την κούραση και την ένταση του αγώνα. Όλα αυτά με σκοπό να ηγηθεί και να δώσει τις καλύτερες κατευθύνσεις.

«Για εμάς ισχύει ό,τι και για τους παίκτες. Πολεμάς σε κάθε παράταση, βάζεις το μυαλό σου να δουλέψει για να βρεις κάτι καινούργιο. Όταν όμως επαναλαμβάνεται διαρκώς αυτή η διαδικασία, τότε καταλήγεις σε κάτι πολύ ψυχοφθόρο. Θες να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, αλλά να τελειώσει με νίκη. Όχι όπως να ναι. Ομολογώ πως δεν μου έχει τύχει στο παρελθόν να κοουτσάρω για τέσσερις παρατάσεις. Μέχρι χθες το ρεκόρ μου ήταν οι τρεις, στα περίπου είκοσι πέντε χρόνια που εργάζομαι ως προπονητής», αποκάλυψε ο Γιάννης Χατζούλης, πριν σχολιάσει τι ισχύει μετά το τέλος του αγώνα:

«Δεν καπνίζω, οπότε βρίσκω άλλους τρόπους να χαλαρώσω (γελάει). Όταν κερδίζεις τέτοιους αγώνες, μιλάμε για την ώρα της απόλυτης χαράς. Ξέρεις, τις περισσότερες φορές ο προπονητής είναι μόνος του. Είτε στις νίκες είτε, περισσότερο, στις ήττες. Δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος αυτό που αισθάνεται ο προπονητής. Πρέπει να διαχειριστείς τους παίκτες σου, τους διαιτητές, την εξέδρα. Τα πάντα. Το συναίσθημα της νίκης όμως, όταν έρχεται αρκεί για να σε κάνει να ξεχάσεις τα πάντα».

Κερδίσαμε πολλά, όχι μόνο έναν αγώνα

Όταν η συζήτηση πήγε στα κέρδη της χθεσινής αναμέτρησης, ο κόουτς του Αίαντα Ευόσμου δεν στάθηκε στους δύο βαθμούς. Ναι μεν είναι σημαντικοί, αλλά υπάρχει κάτι ακόμα που θα κάνει τη διαφορά εν όψει της συνέχειας: «Φτιάξαμε την ψυχολογία μας, αυτό μετράει πιο πολύ. Αν συνυπολογίζεις και την εκτός έδρας νίκη επί των Τιτάνων Παλαμά (71-72) πριν μια εβδομάδα, τότε αντιλαμβάνεσαι πως είμαστε σε καλή κατάσταση, από ψυχολογικής άποψης», επισήμανε, για να ανατρέξει στο πρόσφατο παρελθόν και να θυμηθεί μια ήττα που «πόνεσε» αρκετά αυτόν και τους παίκτες του:

«Στο τελευταίο παιχνίδι του 2014 χάσαμε εντός έδρας από την Ασπίδα Ξάνθης. Ε, σε αυτό το σημείο νομίζω πως γύρισε ο διακόπτης για εμάς. Ενεργοποιήθηκαν στοιχεία εντός της ομάδας που μας βοήθησαν να ανατρέψουμε την κατάσταση στα επόμενα δύο παιχνίδια. Τα παιδιά έβγαλαν μεγαλύτερη προσωπικότητα και ένταση. Κάπως έτσι κάναμε το 2/2 μέσα στο 2015».

Μετά από τέσσερις παρατάσεις στην πλάτη, έρχεται όμως ένας ακόμη πιο απαιτητικός αγώνας. Αυτός με τον Προμηθέα Πατρών. Τι έχει να πει επ' αυτού; «Είναι μεγάλη η πίεση που υπάρχει, λόγω της κούρασης και της φθοράς. Δεν μπορούμε να κάνουμε όμως κάτι για αυτό. Πρέπει τόσο οι παίκτες όσο και οι προπονητές να μάθουμε να ζούμε με αυτή».

Το βιβλίο του αγώνα

Η συζήτηση με τον Γιάννη Χατζούλη έκλεισε με την ερώτηση «ποιον τίτλο θα βάζατε, αν είχατε να γράψετε ένα βιβλίο για τη χθεσινή εμπειρία;». Με τον ίδιο να απαντά πως ούτε... ταινία δεν μπορεί να περιγράψει αυτά που έγιναν.

«Δεν ξέρω τί τίτλο θα επέλεγα. Σίγουρα θα είχε να κάνει με το ψυχολογικό κομμάτι του αγώνα. Οι μεταπτώσεις που υπήρχαν ήταν τόσες πολλές, που ούτε ταινία δεν θα μπορούσε να τις δείξει με ακρίβεια. Μπορεί το φινάλε να μην ήταν αυτό που λέμε "χιτσκοκικό", αλλά όσα έγιναν μέχρι να φτάσουμε στο τέλος αρκούσαν. Μόνο όσοι ήταν στο γήπεδο και το έζησαν μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος της εμπειρίας», κατέληξε μιλώντας στο Sport24.gr.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια