Η ΧΑΝΘ τιμάει Φουρουτζόπουλο, Τσιγαρίδα και Ματσούκα

Τρεις σπουδαίες μορφές του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης, μέλη της θρυλικής ομάδας της ΧΑΝΘ του 1950 ,τους Δημήτριο Φουρουτζόπουλο, Ευάγγελο Τσιγαρίδα και Γεώργιο Ματσούκα, τους τελευταίους εν ζωή βετεράνους καλαθοσφαιριστές από εκείνη την «χρυσή φουρνιά», πρόκειται να τιμήσει η ΧΑΝΘ την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τα εγκαίνια του Μουσείου Μπάσκετ της ΧΑΝΘ.

Ο Δημήτριος Φουρουτζόπουλος γεννήθηκε στον Σταυρό Χαλκιδικής το 1930 και σε ηλικία 15 ετών έγινε μέλος της μπασκετικής ομάδας της ΧΑΝΘ:« Αυτός που με παρακίνησε να μπω στην ομάδα μπάσκετ ήταν ο Νίνος Τζήκας, μετέπειτα Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Η ΧΑΝΘ σημαίνει πολλά για μένα αλλά σημαίνει πολλά και για όλη την νεολαία εκείνης της εποχής. Η πρωτοβουλία που έλαβε να δημιουργήσει αυτό το Μουσείο είναι αξιέπαινη και μακάρι το παράδειγμα της να ακολουθήσουν κι άλλοι», δήλωσε ο κ. Φουρουτζόπουλος.

Ο Ευάγγελος Τσιγαρίδας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1931 και σε ηλικία 15-16 ετών εντάχθηκε στην ΧΑΝΘ: «Αρκετοί νέοι της εποχής ψάχναμε διέξοδο στον αθλητισμό. Είμαι ευγνώμον για όσα έζησα με την ΧΑΝΘ, και στο μπάσκετ και στην κατασκήνωση της στo  Πήλιο. Ένα σωματείο που καλλιέργησε με αγάπη τον αθλητισμό, διδάσκοντας παράλληλα αγωγή. Εκείνη η ομάδα που είχαμε το 1950 ήταν ασυναγώνιστη , επί μια 10αετία η ΧΑΝΘ ήταν μονίμως πρωταθλήτρια Θεσσαλονίκης και μόνιμη εκπρόσωπος της πόλης στους τελικούς της Αθήνας», διηγείται με νοσταλγία ο κ.Τσιγαρίδας.

Ο Γεώργιος Ματσούκας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1930. "Παιδικοί μου φίλοι από την ομάδα ναυτοπροσκόπων «Λευκού Πύργου», με έφεραν σε επαφή με την ΧΑΝΘ προπολεμικά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις συμμετοχές μας σε τελικές φάσεις πρωταθλήματος στην Αθήνα. Θυμάμαι το 1949 κατεβήκαμε αεροπορικώς κι όχι με το τραίνο εξαιτίας του κινδύνου που υπήρχε λόγω του εμφυλίου πολέμου. Συγχαρητήρια στην ΧΑΝΘ για το Μουσείο του Μπάσκετ και για την απόφαση της να βραβεύσει τα μέλη εκείνης της φοβερής ομάδας», είπε ο κ.Ματσούκας.

Οι κ.κ. Φουρουτζόπουλος, Τσιγαρίδας, Ματσούκας, θα τιμηθούν την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στο περιθώριο των εκδηλώσεων της ΧΑΝΘ για τον εορτασμό ενός χρόνου από την λειτουργία του Μουσείου Μπάσκετ της ΧΑΝΘ.

* Στην φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά Πεταλίδης Α., Τσιγαρίδας Ε., Ματσούκας Γ., Νικολαΐδης Ν., Ταζεδάκης Στ., Φουρουντζόπουλος Δ., Ματσούκας Ι. και Τσικίνας Μ. (Προπονητής)


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια