Δοξάκης: «Υψηλές οι βλέψεις μας για Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό»

Η ΕΟΚ και τα εθνικά συγκροτήματα σε μικρές ηλικίες είναι το «άλφα και το ωμέγα» για τις βάσεις του εγχώριου μπάσκετ σε συλλογικό και πανελλήνιο επίπεδο. Η Ελλάδα στις μικρές ηλικίες είναι από τις δεδομένες ευρωπαϊκές δυνάμεις. 








Αν ρίξει μια ματιά κάποιος στον πίνακα των μεταλλίων θα καταλάβει. Πως ξεχωρίζουν όμως οι καλύτεροι παίκτες, πως στελεχώνονται οι εθνικές ομάδες και ποιοι τελικά παίζουν στις εθνικές είναι μία μεγάλη συζήτηση.

Γεννηθέντες 1997 και 1998. Υπάρχουν δυο μεγάλες προκλήσεις , το Πανευρωπαϊκό στο Βόλο και το Παγκόσμιο στην Κρήτη. Και επειδή πιο άμεση άποψη για αυτή τη διαδικασία έχουν οι ειδικοί, που είναι οι προπονητές, ρωτήσαμε την άποψη τους και τη γνώμη τους.

Σύμφωνα με το κάλεσμα της ΕΟΚ στη Μίκρα ήταν να βρεθούν για το νέο… παιδομάζωμα οι παρακάτω: Σταματογιάννης Αλέξης (1997, Ηρακλής), Ιατρίδης Αλέξης (1997, ICBS), Γκαβέζος Αντώνης (1997, Μαντουλίδης), Καμάρας Νίκος (1997, Μαντουλίδης), Καραθανάσης Χρήστος (1997, Ηρακλής), Γαϊτανίδης Αλέξης (1997, Μαντουλίδης), Φώτογλου Μπάμπης (1997, Άρης), Παουλεάνου Πάρις (1997, Άρης), Ιωαννίδης Νίκος (1998, Αστέρας Σίνδου), Παπαπασχάλης Θωμάς (1998, ΧΑΝΘ), Μπίλιος Γιώργος (1998, Μαντουλίδης), Λεμονάκης Στέλιος (1998, Μαντουλίδης), Βαϊντερλής Γιώργος (1998, Μαντουλίδης), Λαζαρίδης Γιάννης (1998, Ηρακλής), Ξυγονάκης Παύλος (1998, Ηρακλής), Χρηστίδης Βασίλης (1998, Μαντουλίδης), Κωνσταντινίδης Γιώργος 1998, Μ. Αλέξανδρος), Βαγιάτης Νίκος (1998, Μ. Αλέξανδρος).

Με έπαθλο μια θέση στην τελική δωδεκάδα

Κάποιοι δε μπορούσαν έρθουν λόγω υποχρεώσεων (βλέπε Άρης) ,κάποιοι άργησαν, αλλά οι περισσότεροι ήταν παρόντες. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ απουσίαζαν, δε μπήκαμε στη διαδικασία του γιατί.

Ψηλά παιδιά, αποφασισμένοι για μπάσκετ και πολλοί συνοδευόμενοι από τους πατεράδες τους λόγω μετακίνησης και προέλευσης από την επαρχία. Ποιοι θα στελεχώνουν την τελική ομάδα το καλοκαίρι κανείς δεν ξέρει. Η ουσία είναι ενεργά μέλη των εθνικών ομάδων και θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την τελική δωδεκάδα σε Βόλο και Κρήτη, που θα φιλοξενήσουν το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Εφήβων το προσεχές καλοκαίρι.

Τι λέει όμως ο Γιώργος Δοξάκης, που έζησε το μπάσκετ στα καλύτερά του με τον Άρη, και πλέον εδώ και χρόνια είναι προπονητής του κλιμακίου Βορρά για την Εθνική Εφήβων;

«Πρόκειται για μία πολύ καλή φουρνιά παικτών. Είναι οι γεννηθέντες το 1997 και το 1998, οι οποίοι και έχουν μια πολύ μεγάλη πρόκληση μπροστά τους. Υπάρχουν δύο σημαντικές διοργανώσεις για το 2015. Γίνονται στην Ελλάδα και θέλουμε να στελεχώσουμε την Εθνική με τους καλύτερους παίκτες» τόνισε αρχικά στο «Metroplus» και στον καλό συνάδελφο Στέλιο Παρθενάκη, ο Γιώργος Δοξάκης. «Είναι μια διαδικασία που γίνεται χρόνια και αποτελεί την πεμπτουσία της δουλειάς μας. Να βρίσκουμε τους καλύτερους παίκτες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και όσο είναι δυνατόν να είναι ομάδα και να τιμούν το εθνόσημο. Είναι σπουδαίο συναίσθημα για τον κάθε παίκτη να είναι διεθνής. Ελπίζουμε αργότερα και σε πιο μεγάλη ηλικία να είναι σε θέση να στελεχώσουν την επίσημη αγαπημένη και να γίνουν ολοκληρωμένοι παίκτες και χαρακτήρες».

Η δουλειά των προπονητών δεν είναι καθόλου εύκολη. «Δεν είναι πάντα εφικτό να μπορείς να έχεις πλήρη γνώση για τους παίκτες που θα είναι στο κλιμάκιο. Γίνονται οι κλήσεις σε συνεργασία με τα σωματεία και με βάση την παρουσία των παικτών στα πρωταθλήματα. Σκοπός όλης αυτής της διαδικασίας είναι να στελεχώνουν οι καλύτεροι παίκτες τις εθνικές ομάδες.

Η πλούσια παρακαταθήκη

Η Εθνική Εφήβων Ελλάδας έχει να επιδείξει πλούσια ιστορία και διακρίσεις και εκπροσωπεί τη χώρα μας στο αντίστοιχο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχουν αθλητές έως και δεκαοκτώ (18) ετών και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν αθλητές έως δεκαεννέα (19) ετών.

Στο Μουντομπάσκετ του 1995 που διοργανώθηκε στην Αθήνα η Εθνική Εφήβων κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο κερδίζοντας στον τελικό την αντίστοιχη της Αυστραλίας με 91-73.

«Τα κλιμάκια λειτουργούν πάντα με συνδυαστικό χαρακτήρα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να είναι όλα τα παιδιά παρόντες λόγω προβλημάτων, που έχουν να κάνουν και με την κρίση. Οι εθνικές ομάδες είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα και για όλους τους ομοσπονδιακούς προπονητές επιδίωξη είναι η σωστή δουλειά, η ανάδειξη των ικανοτήτων του κάθε παίκτη και φυσικά όταν έρθουν διακρίσεις είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Θα πρέπει να μάθουν ότι η προπόνηση και η πολύ δουλεία είναι το κλειδί για να ολοκληρωθεί ένας παίκτης σε αυτές τις ηλικίες» τόνισε κλείνοντας ο Γιώργος Δοξάκης.

Φυσικά, και οι σύλλογοι θα πρέπει να δίνουν χρόνο στους παίκτες που ξεχωρίζουν από μικρή ηλικία. Τα τμήματα υποδομών της Βορείου Ελλάδας είναι από τα καλύτερα, αλλά η απουσία χρήματος στέλνει όλους τους καλούς παίκτες στην Αθήνα, στα κολέγια των ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Οι γονείς κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, η ΕΟΚ θα ήθελε περισσότερα μέσα στη διάθεσή της, για να κάνει σωστή αναπτυξιακή δουλειά και όχι μόνο, αλλά ένα είναι δεδομένο. Τα εθνικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα δουλεύουν, για να δίνουν στελέχη για την «επίσημη αγαπημένη». Στηρίξτε τους.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Γιωργος Παπασωτηρης είπε…
Στα Νησια για παραδειγμα δεν υπαρχει καποιος για να στειλει τους καλους παιχτες πιο ψηλα...σε εθνικες ομαδες για παραδειγμα