Αγώνας βετεράνων στο Αλεξάνδρειο για τα 100 χρόνια του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης

Το 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο Θεσσαλονίκης συμπλήρωσε 100 χρόνια από την ίδρυσή του και γιορτάζει για την μακρόχρονη συμμετοχή του στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.







Από τα σπλάχνα του προέρχονται πολλοί διεθνείς καλαθοσφαιριστές: Σημαντικά ονόματα όπως ο Δημήτρης Ταλιαδώρος, ο Θόδωρος Ροδόπουλος, ο Μιχάλης Γιαννουζάκος, ο Σωτήρης Σακελλαρίου, ο Δημήτρης Καρατζουλίδης, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και πολλοί ακόμα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια διοργανώνεται αγώνας μεταξύ των βετεράνων καλαθοσφαιριστών, που φοίτησαν (ή αποφοίτησαν) από το 2ο Γυμνάσιο- Λύκειο και του Συλλόγου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Θεσσαλονίκης (ΣΒΚΘ).

Το ιστορικό τζάμπολ θα γίνει στις 18.00, την Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης (Παλαί Ντε Σπορ), στο NICK GALIS HALL.

Μεταξύ των άλλων, το παρόν θα δώσουν οι Μιχάλης Γιαννουζάκος, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Νίκος Κεραμεύς, Δημήτρης Μπουσβάρος, Σωτήρης Νικολαΐδης, Δημήτρης Καρατζουλίδης, Νίκος Κούβελας, Γιάννης Πολίτης, Σπύρος Βούγιας, Θόδωρος Ροδόπουλος, Σωτήρης Σακελλαρίου, Νίκος Κόκκας, Κωνσταντίνος Παξιμαδάς, Λάμπρος Λαμπράκης, Άκης Ταλιαδώρος, Δημήτρης Νέδας, Λουκάς Μυλόπουλος, Μαργαρίτης Δαλέσης, Δημήτρης Καρπούζας, Λεωνίδας Πανταζής κ.α.

Να σημειωθεί ότι ο αγώνας είναι αφιερωμένος στον Δημήτρη Ταλιαδώρο, που «έφυγε» το 2011 (25 Μαΐου) σε ηλικία 86 ετών. Ο Ταλιαδώρος υπήρξε ένας από τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος.

Ο Δημήτρης Ταλιαδώρος γεννήθηκε το 1925 και αποφοίτησε από το Β΄ Γυμνάσιο αρρένων το 1944. Εκτός από το μπάσκετ ασχολήθηκε και διακρίθηκε με τον στίβο και την κολύμβηση. Αγωνίστηκε με τα χρώματα της Χ.Α.Ν.Θ. και ήταν για πολλά χρόνια μέλος της Εθνικής Ελλάδος, με την οποία είχε 31 συμμετοχές. Το 1949 κατέκτησε με την Εθνική ομάδα το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό του Καΐρου, όπου και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης.


Συμμετείχε, επίσης, στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ελσίνκι το 1952, ενώ το 1949 και το 1951 συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της Ευρώπης, όντας ο πρώτος Έλληνας που κλήθηκε στη μικτή Ευρώπης. Το 1946 σε αγώνα ανάμεσα στην Εθνική Ελλάδος και την Εθνική Τουρκίας, σημείωσε τους 39 από τους 41 πόντους με τους οποίους νίκησε η Εθνική ομάδα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια