Η παρουσίαση του ομίλου της Εθνικής Νέων Ανδρών στο Ευρωπαϊκό της Κρήτης

Η Ελλάδα φιλοξενεί ευρωπαϊκή διοργάνωση «μικρών» εθνικών ομάδων για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια (το Ευρωμπάσκετ Νέων στη Ρόδο το 2009  ήταν η τελευταία) και το www.infobasket.gr με άρθρο του Λεωνίδα Πιστιόλη σας βάζει στο κλίμα από νωρίς, με μία σειρά από αφιερώματα για το Ευρωμπάσκετ U20 που θα διεξαχθεί στην Κρήτη από τις 8 έως τις 20 Ιουλίου.







Αρχίζουμε με την παρουσίαση του 1ου ομίλου, στον οποίον συμμετέχει και η Ελλάδα, μαζί με την ισχυρή Λιθουανία, την ταλαντούχα Λετονία και τις θεωρητικά πιο αδύναμες, πλην όμως υπολογίσιμες Μεγάλη Βρετανία και Ουγγαρία.

* Οι πρώτες τρεις ομάδες προκρίνονται στη 2η φάση των ομίλων και οι άλλες παίζουν για τις θέσεις 13-20, με τις τελευταίες τρεις να υποβιβάζονται στη 2η κατηγορία.

ΕΛΛΑΔΑ – Ο πήχης είναι ψηλά

Με ή χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με ή χωρίς τους τρεις “ερυθρόλευκους”, η Ελλάδα είχε εξ αρχής υψηλές βλέψεις στο Ευρωμπάσκετ που διοργανώνεται στην Κρήτη. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι Παπαπέτρου, Αγραβάνης και Χριστοδούλου ενσωματώθηκαν στην αποστολή και θα ενισχύσουν την προσπάθεια της Εθνικής U20 να επιστρέψει στα μετάλλια έπειτα από τέσσερα χρόνια σε αυτές τις ηλικίες (το τελευταίο ήταν το αργυρό των 90άρηδων το 2010 στην Κροατία).

Πέρυσι οι Νέοι ήταν 5οι στο Ευρωμπάσκετ του Ταλίν, με τους Μποχωρίδη, Παπαπέτρου, Καμπερίδη, Αγραβάνη να επιστρέφουν από εκείνη την ομάδα. Πάντως οι 94άρηδες και οι 95άρηδες δεν έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερες επιτυχίες στο παρελθόν. Καμία συγκεκριμένα. Σε επίπεδο εφήβων δεν τερμάτισαν ποτέ πάνω από την 11η θέση, ενώ ως παίδες η καλύτερη θέση που έχουν να επιδείξουν είναι η 10η το 2010 (οι 94άρηδες).

Ο απολογισμός των φιλικών ήταν 6 νίκες (επί της Γερμανίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας και της Τσεχίας) και 4 ήττες (δύο από Ισπανία και μία από Γαλλία και Γερμανία) για την ελληνική ομάδα, η οποία δεν είχε πάντως τους Αγραβάνη, Παπαπέτρου, Χριστοδούλου στα πρώτα επτά.

Το αστέρι: Ιωάννης Παπαπέτρου

Αν και δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος παίκτης από την ελληνική ομάδα, ο Ιωάννης Παπαπέτρου είναι ίσως το μεγαλύτερο prospect που έχει να παρουσιάσει αυτή η γενιά. Ο Πατρινός φόργουορντ του Ολυμπιακού δεν έπαιξε πολύ φέτος αλλά το μέλλον σίγουρα είναι ευοίωνο για αυτόν. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, έχει παίξει στους Παίδες (2009 και 2010) και στους Νέους (2013). Πέρυσι είχε 15,9 πόντους και 5,3 ριμπάουντ μ.ό. στην πολύ καλή ελληνική πορεία στο Ευρωμπάσκετ U20 της Εσθονίας.

Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: 1η το 2002 και το 2009
Τελευταία συμμετοχή: 2013 (5η)

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – Το φαβορί του ομίλου

Οι Λιθουανοί έχουν βγάλει καλύτερες γενιές από τους 94άρηδες, που συνθέτουν κατά τα 9/12 την Εθνική U20. Εχουν μάθει όμως πάντα να πρωταγωνιστούν, να συλλέγουν μετάλλια στις μικρές εθνικές ομάδες και αυτό ακριβώς κάνει η συγκεκριμένη φουρνιά εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι 9 συγκεκριμένοι 94άρηδες κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ U19 το περασμένο καλοκαίρι, οι 8 βρίσκονταν στην ομάδα που κατέκτησε το 2012 το αργυρό στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων (χάνοντας μόνο στον τελικό από την Κροατία του Σάριτς), ενώ οι 7 είχαν πάρει το αργυρό και ως Παίδες το 2010 (χάνοντας πάλι από τους Κροάτες)! Αυτό θα πει συνέπεια…

Είναι περιττό λοιπόν να επισημάνουμε ότι οι Λιθουανοί θεωρούνται το φαβορί του ομίλου και μία από τις ομάδες που υπολογίζονται για τα μετάλλια, μιας και στην Κρήτη θα είναι πλήρεις. Με τον Ντίμσα, τον Λεκάβιτσους, τον Γκριγκόνις, τον Γιανκάιτις, τον Γκιντβαΐνις, τον Ταρόλις και τους υπόλοιπους αθλητές του Τόμας Μασιούλις, που χρησιμοποιεί πάντα ροτέισον 10-11 παικτών, μοιράζοντας το χρόνο συμμετοχής. Η “Λιέτουβα” κέρδισε εύκολα τα πέντε φιλικά που έδωσε με Λευκορωσία, Τσεχία (δύο φορές), Ουκρανία και την Εθνική Εφήβων της χώρας, ενώ γνώρισε δύο ήττες από τη Β” Ανδρών.

Το αστέρι: Τόμας Ντίμσα

Σε μία ομάδα όπου και οι 12 παίκτες έχουν συμμετοχή, ο Τόμας Ντίμσα είναι ίσως ο πλέον διαφημισμένος. Φόργουορντ με ελατήρια στα πόδια και ικανότητα στο σκοράρισμα, θα είναι σίγουρα υπεύθυνος για πολλά highlights στη διοργάνωση. Ανήκει στη Ζαλγκίρις Κάουνας και την περασμένη σεζόν έπαιζε στη δεύτερη ομάδα της.

Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: 1η το 1996* και το 2012
Τελευταία συμμετοχή: 2013 (7η)
* Ευρωμπάσκετ Ελπίδων (Under 22)

ΛΕΤΟΝΙΑ – Χωρίς Πορζίνγκις στην Κρήτη

Οι Λετονοί έφτασαν μέχρι τον τελικό του περσινού Ευρωμπάσκετ Νέων (όπου ηττήθηκαν από την Ιταλία), στηριζόμενοι όμως σε παίκτες (93άρηδες) που δεν θα βρίσκονται στην Κρήτη. Εκτός από τους “αργυρούς” 93άρηδες στην Κρήτη δεν θα δούμε ούτε το μεγαλύτερο εκκολαπτόμενο αστέρι από τη χώρα της Βαλτικής, τον Κρίσταπς Πορζίνγκις της Καχασόλ, που αποφάσισε να αφιερωθεί στην ατομική προπόνηση αυτό το καλοκαίρι. Και αυτή είναι η πραγματική απουσία για τους Λετονούς…

Ταλέντο βέβαια διαθέτει η ομάδα του Νικόλας Μάζουρς και αυτό διαφαίνεται από τις πορείες που έχουν κάνει οι συγκεκριμένες γενιές τα τελευταία χρόνια. Οι 94άρηδες ήταν 6οι ως έφηβοι το 2012, αν και ο κορμός της τωρινής ομάδας δεν είναι αυτοί, αλλά οι 95άρηδες. Πρόκειται για τους Γκλουντίτις, Ζβίγκουρς, Πλάβνιεκς, Πάζε, Γκεκς και φυσικά τους Πασέτσνικς, Σμιτς, οι οποίοι τερμάτισαν στην 4η θέση του Ευρωμπάσκετ Εφήβων το 2013 και ήταν 6οι ως Παίδες το 2011.

Το αστέρι: Ανζες Πασέτσνικς

Ο Ρόλαντς Σμιτς είναι η μεγαλύτερη απειλή των Λετονών στην επίθεση, το αστέρι τους όμως (ελλείψει Πορζίνγκις) είναι ο ύψους 2,15μ. σέντερ της VEF Ρίγα, ο οποίος ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας του περσινού Ευρωμπάσκετ Εφήβων (είχε 12,6 πόντους και 7,7 ριμπάουντ μ.ό.). Οι Αμερικανοί έχουν σημειώσει το όνομα του Πασέτσνικς από πέρυσι και αναμένεται να επιλεγεί στο draft του 2015.

Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: 2η το 2013
Τελευταία συμμετοχή: 2013 (2η)

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ – Η “χρυσή” γενιά

Η Μεγάλη Βρετανία θα κάνει στην Κρήτη την πρεμιέρα της στην 1η κατηγορία των Νέων. Προβιβάστηκε για πρώτη φορά το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ 2ης κατηγορίας χάρη στον ασταμάτητο Ντίβον Βαν Οστραμ, πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης με 26,8 πόντους ανά αγώνα. Φέτος δεν υπάρχει Βαν Οστραμ, ωστόσο στο νησί έχουν γίνει μεγάλα άλματα προόδου στις ακαδημίες και αυτό καθρεφτίζεται στη γενιά των 95άρηδων, ή αλλιώς τη “χρυσή γενιά”, όπως την αποκαλούν στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι 95άρηδες κατέκτησαν το καλοκαίρι του 2013 την 9η θέση στο Ευρωμπάσκετ εφήβων, τερματίζοντας πάνω από την Ελλάδα, ενώ αρκετοί συμμετείχαν στην ομάδα που τερμάτισε 3η στο Ευρωμπάσκετ εφήβων 2ης κατηγορίας το 2012. Ενα κράμα αυτών των δύο ομάδων θα παρατάξουν οι Βρετανοί στο Ηράκλειο, με τους αμερικανοθρεμένους Νέλσον, Γιανγκ να ξεχωρίζουν, μαζί με τους Σολουάντε (της Μάλαγα), Αϊζακς, Λόσον και τον αρχηγό Γκρέιχαμ να είναι οι πιο επικίνδυνοι παίκτες. Οι Βρετανοί έχουν πάντως και μία σημαντική απουσία, τον βασικό τους σέντερ (ύψους 2,15μ.) Κίνγκσλεϊ Οκόρο.

Το αστέρι: Λουκ Νέλσον

Στα 19 του χρόνια ο Λονδρέζος πόιντ γκαρντ δεν είναι μόνο ο καλύτερος παίκτης της βρετανικής ομάδας, αλλά και ένας από τους κορυφαίους Αγγλους παίκτες. Ανακηρύχθηκε ο καλύτερος Αγγλος παίκτης για το 2013 και έκανε εξαιρετική χρονιά στο κολέγιο California Irvine (είχε 11,9 πόντους μ.ό.), κερδίζοντας το βραβείο του καλύτερου πρωτοετή στην περιφέρεια Big West.

Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: -
Τελευταία συμμετοχή: -

ΟΥΓΓΑΡΙΑ – Με στόχο τη σωτηρία

Επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία έπειτα από 7 χρόνια και ο στόχος της δεν είναι φυσικά άλλος από το να παραμείνει σε αυτήν. Δεν θα πρέπει πάντως να θεωρηθεί ευκαταφρόνητος αντίπαλος, καθώς σε πρόσφατο τουρνουά στην Ιταλία είχε απολογισμό δύο νίκες (επί της Σλοβενίας και της Σουηδίας) και μία ήττα (από την Ιταλία). Το καλοκαίρι του 2013 κατέκτησε την 3η θέση στο hungaryΕυρωμπάσκετ U20 2ης κατηγορίας, με μία ομάδα όμως από την οποία έχουν απομείνει μόνο δύο παίκτες (Σίμον, Μπογκνάρ). Κατά τα άλλα, οι 94άρηδες Μαγυάροι (η βάση και της φετινής ομάδας) δεν έχουν πολλά να επιδείξουν. Ηταν 11οι στη 2η κατηγορία σε επίπεδο Εφήβων το 2012 και 6οι ως Παίδες το 2010.

Το αστέρι: Ζολτάν Περλ

Οι 94άρηδες είναι η βάση της Ουγγαρίας, το αστέρι της πάντως είναι ένας 95άρης. Πρόκειται για τον Ζολτάν Περλ, έναν αθλητικό γκαρντ ύψους 1,96μ. που είχε 11,1 πόντους μ.ό. την περασμένη σεζόν με τη φανέλα της Φάλκο στην 1η κατηγορία της Ουγγαρίας και παίζει στις θέσεις “1” έως “3′. Ηταν πρώτος σκόρερ της Εθνικής Εφήβων το 2012, έχοντας 17,3 πόντους μ.ό.

Καλύτερη θέση σε Euro Νέων: 14η το 2006
Τελευταία συμμετοχή: 2007 (16η)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια