Tα ελληνόπουλα της Γερμανίας διαπρέπουν-Αφιέρωμα του gazzetta.gr για την ελληνική ομάδα του Βερολίνου

Το μπάσκετ κρατάει το ελληνικό πνεύμα ζωντανό στη Γερμανία κι ο Πέτρος Κωτσίδης, προπονητής της ελληνικής ομάδας του Βερολίνου U14, μίλησε στο gazzetta.gr για την ομάδα και τη σωστή δουλειά που γίνεται στα τμήματα των υποδομών!




Οι Έλληνες έχουν το μπάσκετ στην καρδιά τους όπου κι αν βρίσκονται και στη Γερμανία γίνεται μία πολύ όμορφη και πετυχημένη προσπάθεια! Η ελληνική ομάδα του Βερολίνου έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων, ενώ στα τμήματα υποδομών γίνεται πολύ σωστή κι οργανωμένη δουλειά με τα μικρά ελληνόπουλα να διαπρέπουν!

Η ιδέα για την ίδρυση της ελληνικής ομάδας του Βερολίνου έγινε πράξη το 1997, από Έλληνες μετανάστες που είχαν κι έχουν το άθλημα στο αίμα και την καρδιά τους.

Φυσικά, ο πρώτος καιρός δεν ήταν εύκολος, αλλά με υπομονή και δουλειά η ομάδα απέκτησε τον σεβασμό από τους φορείς της πόλης και τις αντίπαλες ομάδες: «Κάθε αρχή και δύσκολη όπως συνηθίζουμε να λέμε. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία ξένη ομάδα σε μια ξένη χώρα. Οπωσδήποτε υπήρχε μια αρνητική προκατάληψη και προδιάθεση από πλευράς τόσο αντίπαλων ομάδων όσο και διαιτητών. Σιγά σιγά όμως αυτό ξεπεράστηκε, το σωματείο δούλεψε σωστά και μεθοδικά σε συγκεκριμένους τομείς με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια ό,τι συμβαίνει να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Η ομάδα είναι πολύ συμπαθείς γενικά στους Γερμανούς και μαζεύει αρκετό κόσμο στα γήπεδα, εντός και εκτός έδρας. Δεν είναι τυχαίο του καλού κλίματος ότι πλέον έχουμε και Γερμανούς παίκτες όπως και επίσης παίκτες και από άλλες εθνικότητες», αναφέρει στο gazzetta.gr o προπονητής των τμημάτων υποδομής Πέτρος Κωτσίδης.

Η ομάδα αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 150 μέλη κι έχει 9 τμήματα μπάσκετ. Τμήμα U-10, U-14, U-16, U-20, δύο γυναικείες ομάδες και τρεις αντρικές. Η οργάνωση είναι άψογη και προσεγγίζει τα γερμανικά πρότυπα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι δίνεται μεγάλη προσοχή στα τμήματα υποδομών και στα παιδιά που είναι το μέλλον της ομάδας. Μάλιστα, φέτος το τμήμα U-14 κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα.

Αυτή η γενιά, όπως , εξηγεί ο προπονητής τους Πέτρος Κωτσίδης, έχει πολύ ταλέντο, μέλλον και κύριος στόχος τους είναι να φέρουν τα… ελληνάκια το ένα κοντά με το άλλο, ώστε να μείνουν μακριά από τα άσχημα της εποχής.

Το όνειρό σας για τα παιδιά της ομάδας ποιο είναι; Ίσως να δείτε κάποιο από αυτά στις μικρές Εθνικές της Ελλάδας;

«Κάθε προπονητής που σέβεται τον εαυτό του, το έργο του και τους (μικρούς) αθλητές του, από την μια πρέπει να τους έχει προσγειωμένους κι από την άλλη να μην θέτει οροφή στα όνειρα τους. Το θέμα είναι να γίνεται σωστή δουλειά και εποικοδομητική, τα ταλέντα να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και οι συγκυρίες βοηθήσουν τότε το-τα όνειρα τους (μας) να πάρουν σάρκα και οστά. Υπήρξε πολύ πρόσφατα παίκτης μας ο οποίος ήταν στις προεπιλογές των μικρών Εθνικών ομάδων της Γερμανίας».

Υπάρχουν αθλητές που αναδείχθηκαν μέσα από την ομάδα και παίζουν σε κάποια μεγαλύτερη λίγκα;

«Κατά καιρούς έχουμε καμαρώσει αθλητές να έχουν παίξει σε υψηλότερες κατηγορίες, περιφερειακές λίγκες ή ακόμα και εθνικές».

Λόγω της κρίσης αρκετοί Έλληνες άφησαν την χώρα μας κι επέλεξαν τη Γερμανία για να κάνουν μία νέα αρχή. Από τότε έχει νέα μέλη η ομάδα κι αν ναι το μπάσκετ βοήθησε τα παιδιά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα;

«Οπωσδήποτε αυτό συμβαίνει και μάλιστα με μεγάλους ρυθμούς. Η ζωή για όσους δεν είναι προετοιμασμένοι να αρχίσουν από το μηδέν είναι δύσκολη. Η Γερμανία δεν είναι αυτό που φαντάζονται οι περισσότεροι. Ναι μεν,αλλά...Σίγουρα το νέο αυτό μεταναστευτικό ρεύμα έχει φέρει νέα παιδιά και στα διάφορα τμήματα της ομάδας μας. Παιδιά από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Το μπάσκετ και γενικά ο αθλητισμός τα έχει βοηθήσει σε μέγιστο βαθμό στην εδώ κοινωνικοποίηση τους, λόγω του ότι συναναστρέφονται μεταξύ τους σαν Ελληνάκια, κάνουν παρέα μεταξύ τους και ανταλλάσσοντας απόψεις και γνώμες, αλληλοβοηθιούνται ακόμα περισσότερο στην ομαλότερη ένταξη τους στη Γερμανία».

Με όσα γίνονται στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας με τη Γερμανία έχετε παρατηρήσει κάποια διαφορετική στάση από τις άλλες ομάδες. Ή η πολιτική δεν έχει θέση στον αθλητισμό;

«Πριν από δύο-τρία χρόνια, όταν η Ελλάδα διασύρονταν παγκοσμίως σε όλα τα ΜΜΕ, υπήρχαν στιγμές που βρίσκαμε ειρωνεία στα βλέμματα αντιπάλων. Πλέον σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν υφίσταται. Σαν σωματείο έχουμε κερδίσει την εκτίμηση αντίπαλων ομάδων, διαιτητών φορέων της πόλης κτλ. Το έργο που συντελείται στην ομάδα είναι αξιοθαύμαστο, υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που τρέχουν για τα μπασκετικά μας ζητήματα, οι προπονητές εργάζονται με ιδιαίτερο ζήλο και γενικά η οργάνωση μας ξεφεύγει αρκετά από τα ελληνικά πρότυπα και προσεγγίζει τα Γερμανικά. Γενικά μπορώ να πω πως η πολιτική για μένα προσωπικά δεν έχει αγγίξει κανένα τμήμα της ομάδας μου και εννοείται ότι αυτό δεν θα επιτρέψω ποτέ να συμβεί. Είμαστε εδώ όλοι μαζεμένοι για έναν κοινό λόγο. Την αγάπη μας για το καλύτερο σπορ του κόσμου το μπάσκετ».

Παρακολουθείτε το ελληνικό μπάσκετ; Έχετε ξεχωρίσει κάποιο νέο ταλέντο;

«Παρακολουθώ όσο μπορώ και όσο μου δίνεται η ευκαιρία τα μπασκετικά δρώμενα στην Ελλάδα. Έχουμε μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ και τους σωστούς ανθρώπους στα σωστά πόστα. Προπονητές με ζήλο και μεράκι. Προπονητές που μένουν στην αφάνεια και δουλεύουν με μεθοδικό τρόπο παραβλέποντας τα μεγάλα συμβόλαια των μεγάλων συλλόγων. Πιστεύω ότι τα παιδιά που καλούνται στις Εθνικές ομάδες είναι κάθε φορά η αφρόκρεμα και στο χέρι τους είναι αν θα φτάσουν ψηλά».

Tα ονόματα των παιδιών

#14—Δημήτρης Τσάκος
#16—Χρήστος Κατσίδης
#15—Φώτης Μώκος
#10—Γιάννης Μανωλόπουλος
#8—Γρηγόρης Σταυρακάκης
#23—Γιάννης Σαμαρτζής
#12—Gabriel Faulstich
#11—Γιάννης Παναγιωτίδης
#17—Νίκος Τσιλιγιάννης
#5—Paul Grohmann
#13—Παναγιώτης Τσινικίδης
#9—Γιάννης Διονυσόπουλος








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια