Χασόπουλος: «Θα βοηθήσω το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΚΑΣΘ με όλες μου τις δυνάμεις»

Μια συζήτηση με το Νίκο Χασόπουλο είναι πάντοτε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Πόσο περισσότερο όταν ακούστηκε πως θα αναλάβει κάποιο πόστο στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ενωσης, με το οποίο το μπλογκ έχει άμεση σχέση λόγω της ειδησιογραφίας του. Ετσι του ζητήσαμε και μας παραχώρησε μία μίνι συνέντευξη για τους στόχους του προγράμματος και όχι μόνο.






Ο Νίκος Χασόπουλος γεννήθηκε το 1952. Πρωτόπαιξε μπάσκετ στο παιδικό του Αρη και στη συνέχεια βρέθηκε στο Ναύαρχο Βότση, όπου αγωνίστηκε σε ανδρικό και εφηβικό πανηγυρίζοντας την άνοδο στην Β΄ Εθνική. Ακολούθησαν οκτώ χρόνια στον Αετό και άλλα τρία στη ΧΑΝΘ με τις δύο ομάδες να αγωνίζονται στην Β΄ Εθνική.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του, ο ΕΟ Σταυρούπολης με τον οποίο ανέβηκε από την Β΄ ΕΚΑΣΘ στην Α΄, η Φλόγα Ανάληψης (άνοδος στην Γ΄ Εθνική), ο Αστέρας Ιπποδρομίου (άνοδος από την Β΄ ΕΚΑΣΘ στην Α΄) και η Μακαμπή.  

Ως προπονητής ξεκίνησε από τον Κεραυνό Ωραιοκάστρου, συνέχισε στον Πρωτέα Ελευθερίου Κορδελιού (άνοδος από Δ΄ ΕΚΑΣΘ σε Γ΄), στο παιδικό της ΧΑΝΘ (συμμετοχή στο φάιναλ φορ της ΕΚΑΣΘ), ενώ ως βοηθός προπονητή στους άνδρες πανηγύρισε την άνοδο από στην Β΄ Εθνική. Στην συνέχεια βρέθηκε στον πάγκο παίδων και εφήβων του Αρη και των ανδρών του Ηφαίστου από όπου μέσα σε επτά χρόνια ανέβηκε από την Α΄ ΕΚΑΣΘ στην Β΄ Εθνική.

Με τις γυναίκες του Αρη πανηγύρισε άνοδο από την Β΄ Εθνική στην Α΄ ενώ κατέκτησε και το Πανελλήνιο νεανίδων. Επόμενοι σταθμοί της καριέρας του ο Γαλαξίας, ο Δημόκριτος, ο Ερμής Λαγκαδά, το ICBS και η Μακαμπή (ως τεχνικός σύμβουλος), ενώ πέρυσι μετά από οκτώ χρόνια αποχής ανέλαβε την ομάδα των Ακαδημιών Πρωταθλητών από την οποία αποχώρησε πριν από λίγο καιρό.

Είναι πέντε χρόνια προπονητής στους Βετεράνους της Θεσσαλονίκης, με την ομάδα των 40+ των οποίων κατέκτησε την δεύτερη θέση στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα χάνοντας στον τελικό από την Εθνική Ιταλίας.


Μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΚ για 14 χρόνια, βρέθηκε στις θέσεις του πρώτου αντιπροέδρου και του οικονομικού διαχειριστή και καθηγητής σε αρκετές σχολές προπονητών Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας. Παρακολούθησε περίπου 100 σεμινάρια προπονητικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ για δύο μήνες συμμετείχε στην προετοιμασία της Ρόμα με τον Βαλέριο Μπιανκίνι.


-Μάθαμε ότι υπάρχει προοπτική να βοηθήσετε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΚΑΣΘ. Πώς ακριβώς έγινε η επαφή και ποιος θα είναι ο ρόλος σας;
  
«Σε συζητήσεις που είχα τόσο με τον πρόεδρο, όσο με τον αντιπρόεδρο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΘ, κ.κ. Λόρτο, Τσουμή και Κατσιάνη, διαπιστώσαμε ότι συμπίπτουν οι απόψεις μας. Ετσι μου έγινε πρόσκληση-πρόκληση από τη μεριά τους για την υλοποίησή τους βοηθώντας στο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Μίλησα και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αναπτυξιακού κ. Γραμμενίδη και διαπίστωσα ότι είναι πολύ ενδιαφέρον αλλά υπάρχουν σημεία βελτίωσης. Ετσι αποφάσισα να ασχοληθώ με όλες μου τις δυνάμεις, καθώς μ’ αρέσει να διακρίνω τα ταλέντα και να βελτιώνω τους νεαρούς σε ηλικία αθλητές».

-Με ποιες ηλικίες θα ασχοληθείτε και ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν

«Εδώ και δύο χρόνια παρακολουθώ τους γεννημένους το 2000. Είναι μια καλή φουρνιά από την οποία δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα κάποιος. Υπάρχουν 10-12 αθλητές που πιστεύω ότι θα πάνε μπροστά με εξειδικευμένη προπόνηση. Εδώ θα πρέπει να ασχοληθεί η ΕΚΑΣΘ με αρωγό την ΕΟΚ.

Χρειάζεται γήπεδο και χορηγός για να γίνονται περισσότερες προπονήσεις σ’ αυτά τα παιδιά πάνω στην πάσα, τη ντρίπλα το σουτ και το footwork. Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για να ολοκληρωθεί επιτέλους το τρίτο γήπεδο της Μίκρας έτσι ώστε να έχουμε… αποσυμφόρηση στα υπόλοιπα γήπεδα και να δοθούν ώρες στην ΕΚΑΣΘ και στην ΕΟΚ για προπονήσεις».

-Με την πολύχρονη εμπειρία σας ποια πιστεύεται ότι πρέπει να είναι η διαδικασία ανάδειξης ταλέντων;

«Μέσα από τις ακαδημίες πρέπει να ξεχωρίζουν κάποιοι αθλητές που να δουλεύουν με συνεργασία των προπονητών του ανδρικού και των τμημάτων υποδομής. Αλλά πιστεύω ότι το βασικότερο είναι να γίνει μια θεσμική αλλαγή και να περιοριστεί ο αριθμός των ομάδων. Χάνονται παιδιά από τη διασπορά».

-Θίξατε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τις ίδιες ομάδες να πρωταγωνιστούν στις μικρές ηλικίες…

«Όχι μόνο πρωταγωνιστούν, αλλά υπάρχει χαοτική διαφορά μεταξύ 4-5 ομάδων και των υπολοίπων που οφείλεται στην προπόνηση. Δυστυχώς οι περισσότερες βλέπουν τις ακαδημίες μόνο ως μέσο είσπραξης χρημάτων».

-Μια προσωπική ερώτηση για το τέλος. Πως βλέπεται το μέλλον του Νίκου Χασόπουλου ως προπονητή;


«Εχω μεγάλο ενδιαφέρον για το μπάσκετ σε τοπικό επίπεδο. Θέλω να δουλέψω στην πόλη που αγαπώ και δε με νοιάζει η κατηγορία. Όπως συνέβη στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, εξαιτίας του Γιάννη Ιωαννίδη που με πήρε στον Αρη να προπονώ παίδες και εφήβους, θέλω να κλείσω την καριέρα μου ως μέλος του προπονητικού τιμ του μεγάλου αυτού συλλόγου».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια