Κουκουλεκίδης: «Ο προπονητής είναι ο βασιλιάς»

Η θητεία του Στράτου Κουκουλεκίδη στο κινεζικό πρωτάθλημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς κατάφερε να οδηγήσει την Σίτσουαν για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ΝΒL.




Το ακόμα πιο τιμητικό είναι ότι ο Έλληνας τεχνικός πέτυχε να γίνει ο πρώτος ξένος προπονητής που κατακτά τον τίτλο στα 54 χρόνια που υπάρχει η λίγκα. Ο πρωταθλητής Κίνας μοιράστηκε μέσω του ΣΕΠΚ τις εμπειρίες του από την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Σιτσουάν:

«Προφανώς υπάρχουν αισθήματα χαράς. Είναι ένας στόχος που τον θέλαμε όλοι πολύ αν και δεν υπήρχε από την αρχή της σεζόν. Μετά από ένα μήνα μπήκε ο στόχος του πρωταθλήματος από τον πρόεδρο. Παρότι άλλαξαν οι στόχοι δεν φοβήθηκα. Ο πρόεδρος μας παρείχε τα πάντα προκειμένου να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας.

Τόσο οι παίκτες όσο και το προπονητικό τιμ ήμασταν αφοσιωμένοι μόνο στο μπάσκετ και δεν υπήρχε τίποτε εξωαγωνιστικό να μας απασχολήσει. Οι παίκτες ήταν ταγμένοι μόνο στο μπάσκετ. Κατά τη διάρκεια της regular season μας βοήθησαν κάποια αποτελέσματα κι έτσι κάναμε βήματα προς την κατάκτηση του τροπαίου.

Το πρωτάθλημα ήταν πολύ ανταγωνιστικό και υπήρχαν ομάδες που θεωρώ ότι ήταν ισάξιες ή ακόμα και καλύτερες από εμάς. Αυτό κάνει πιο σημαντικό ότι καταφέραμε και δίνει μεγαλύτερη οντότητα γιατί το κάναμε κόντρα σε δυνατές ομάδες».

Για το επίπεδο του πρωταθλήματος:

«Μου έκανε εντύπωση η φυσική κατάσταση των παικτών που έχουν καλή σωματοδομή. Κάθε χρόνο οι παίκτες είναι αναγκασμένοι να περνάνε από τεστ 2 φόρες. Στα τεστ οι κατηγορίες είναι ταχύτητας (17 φόρες το γήπεδο πάνω κάτω σε συγκεκριμένο χρόνο), σουτ (οι ψηλοί και οι περιφερειακοί χωρίζονται σε κατηγορίες και πρέπει σε συγκεκριμένο αριθμό σουτ να έχουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό ευστοχίας) και δύναμης με βάρη (συγκεκριμένα κιλά).

Όποιος δεν περάσει από αυτά τα τεστ η ομοσπονδία του κόβει το συμβόλαιο ανεξάρτητα από το αν τον θέλει η ομάδα. Αν κάποιος κοπεί ξαναδίνει κι αν δεν τα καταφέρει πάλι μένει εκτός για ένα χρόνο. Όπως καταλαβαίνετε οι παίκτες είναι πολύ ανταγωνιστικοί και αγαπάνε τη δουλειά τους γιατί έτσι το βλέπουν.

Ήμουν ευτυχής που είχα καλούς αθλητές και μαζί με τους δύο ξένους έβλεπα ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μέσα στο πρωτάθλημα. Δεν φανταζόμουν από την αρχή ότι μπορούμε να φτάσουμε μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως στην πορεία συνειδητοποίησα ότι μπορούσαμε.

Το κάθε πρωτάθλημα έχει την ιδιαιτερότητα του. Υπάρχουν διαφορές στη δύναμη σε σχέση με το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση του κινεζικού με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα γιατί υπάρχουν σωματοδομικές διαφορές μεταξύ των παικτών. Πάντως υπάρχουν ομάδες μεταξύ αυτών και η Σιτσουάν που θα μπορούσαν να σταθούν στην Α1 γιατί διαθέτουν καλούς και δουλεμένους αθλητές».

Για την αντιμετώπιση του προπονητή από τους παράγοντες:

«Στη Κίνα ο προπονητής είναι ο king που έχει την άμεση επίβλεψη της ομάδας. Είναι ο άνθρωπος που δίνει σε όλους τις κατευθύνσεις αλλά η μοναδική του ασχολία είναι η αγωνιστική κατάσταση της ομάδας. Όλα τα άλλα κομμάτια είναι λυμένα από το υπόλοιπο σταφ. Μόνο το μπάσκετ έχεις στο μυαλό σου γιατί όλα τα άλλα τα έχεις δεδομένα ότι τα έχουν λύσει άλλοι για εσένα».

Για την εμπειρία του εξωτερικού:

«Από μόνη της η λέξη άλλη ήπειρος έκρυβε το άγνωστο που θα συναντούσα εκεί. Πατώντας στο Πεκίνο έπαθα πολιτισμικό σοκ. Τα πάντα είναι διαφορετικά. Το μόνο πράγμα που έχουμε σε ίδια επίπεδα είναι η οδήγηση γιατί και οι δύο λαοί είμαστε τρελοί. Επειδή, όμως όλοι είμαστε άνθρωποι αν είσαι ειλικρινείς μπορείς να μιλήσεις και να βρεις ειλικρινείς ανθρώπους.

Είμαι ενθουσιασμένος από όσα έζησα γιατί έδωσα και πήρα πολλά και δεν μιλάω σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά σε ανθρώπινο και διαπροσωπικών σχέσεων. Βέβαια επειδή δεν είμαι αγνώμων και δεν ξεχνώ θα ήθελα να πω ότι δεν θα είχα πάει ποτέ στην Κίνα αν δεν ήταν ο Ντράγκαν Ράτσα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια