Το Ιστορικό του Συνδέσμου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Θεσσαλονίκης

Η επιθυμία των παλιών καλαθοσφαιριστών της Θεσσαλονίκης για συμμετοχή και πάλι σε αγωνιστική δραστηριότητα, οδήγησε στην πραγματοποίηση του πρώτου τουρνουά βετεράνων, την άνοιξη του 1994.



]




Παλιοί αθλητές, προπονητές και διαιτητές της πόλης οργανώθηκαν μέσα από τις παλιές τους ομάδες και μπήκαν στο γήπεδο για να ζήσουν ξανά τις συγκινήσεις που προσφέρει το παιχνίδι.

Με τα χρόνια, αυτό το τουρνουά εξελίχθηκε σε πρωτάθλημα, με συμμετοχή 15 οργανωμένων ομάδων και διάρκεια περίπου δυο μήνες. Σαν φυσιολογική εξέλιξη ήρθε η δημιουργία του Συνδέσμου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών, την άνοιξη του 1998, με προσδοκία την ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των παλιών καλαθοσφαιριστών στον αγωνιστικό και στον κοινωνικό τομέα.

• Έτσι, εδώ και μερικά χρόνια αναπτύσσεται δραστηριότητα με αγώνες της αντιπροσωπευτικής ομάδας του Συνδέσμου εναντίον μικτών ομάδων άλλων πόλεων, καθώς και αγώνες για κοινωνικούς σκοπούς.

• Τον Απρίλιο του 2000, κατά τη διάρκεια του FinalFour της Euroleague, διεξήχθη αγώνας μεταξύ των βετεράνων της Θεσσαλονίκης και της Μικτής Ευρώπης. Από το 2001 θεσπίστηκε η πραγματοποίηση του τουρνουά Χριστουγέννων, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο κατά την εορταστική περίοδο, με πολύ μεγάλη επιτυχία.

• Τον Αύγουστο του 2001, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συμμετοχή μελών του Συνδέσμου σε δραστηριότητες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων – Maxibasketball (FIMBA) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

• Από το 2002 ο Σύνδεσμος συμμετέχει και οργανωτικά στις διεθνείς διοργανώσεις, με τη διεξαγωγή του 2ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Maxibasketball 13-20/7/2002 στην Αθήνα, με συμμετοχή 49 ομάδων. Στο 2ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Maxibasketball συμμετείχαν δυο ομάδες βετεράνων από τη Θεσσαλονίκη (κατηγορίες ανδρών 35+, 50+) και ακόμη τέσσερις ελληνικές ομάδες.

• Από τότε η συμμετοχή Ελληνικών ομάδων θεωρείται σχεδόν δεδομένη σε κάθε μεγάλο διεθνές γεγονός που διοργανώνεται από τη FIMBA. Η Θεσσαλονίκη συμμετείχε στα πρωταθλήματα που διοργανώθηκαν στο Ελσίνκι (2004), στο Αμβούργο (2006), στο Σαν Χουάν (2007) με ομάδες σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες και με έναν αριθμό 80 περίπου αθλητών να έχουν αγωνιστεί συνολικά.


Αυτή τη στιγμή κινούνται διαδικασίες για την ίδρυση νέων συνδέσμων Maxibasketball στη Λάρισα, στη Βέροια, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στις Σέρρες και στη Χαλκιδική. Το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή από αυτές τις περιοχές και από την Αθήνα στις διεθνείς διοργανώσεις της FIMBA, και ίσως η διοργάνωση ενός πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια