Φιλικά της Εθνικής Ανδρών στο Ηράκλειο-Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου-Βασιλακόπουλος: «Διάσταση μονιμότητας στα παιχνίδια»

Μεγάλες στιγμές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν οι φίλαθλοι του κρητικού μπάσκετ στις 17 και 18 Αυγούστου καθώς στα πλαίσια της προετοιμασίας της για το Ευρωμπάσκετ η Εθνική ομάδα των Ανδρών θα βρεθεί στο Ηράκλειο για δύο φιλικά στο Κλειστό στα «Δύο Αοράκια».




Όπως διαβάζουμε στο http://www.kritikobasket.gr για αυτό το σπουδαίο γεγονός που δίνει την ευκαιρία σε αρκετούς φίλαθλους του αθλήματος να παρακολουθήσουν από κοντά τους αστέρες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος αλλά και για το τουρνουά Φιλίας Παμπαίδων Εθνικών ομάδων που θα γίνει την ίδια περίοδο στα «Δύο Αοράκια» τοποθετήθηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της ΕΚΑΣΚ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γιώργος Βασιλακόπουλος και ο γενικός γραμματέας Τάκης Τσαγκρώνης.

Η Εθνική Ελλάδος στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωμπάσκετ, θα αντιμετωπίσει στα «Δύο Αοράκια» την Εθνική Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Οι αγώνες θα γίνουν το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Αυγούστου και θα υπάρχει γενική είσοδος 5 €. Οι ώρες των αγώνων όπως και τα σημεία πώλησης των εισιτηρίων θα γίνουν γνωστά στο εγγύς μέλλον.

Οσο για το τουρνουά των Παμπαίδων στο οποίο πέραν της Ελληνικής ομάδας θα λάβουν μέρος και οι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, θα ξεκινήσει στις 16 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 19.

Ο πρόεδρος ΕΚΑΣΚ Μπάμπης Μαρκάκης μιλώντας για το γεγονός της παρουσίας της Εθνικής στην Κρήτη, τόνισε: «Είμαι συγκινημένος γιατί ήταν όνειρό μας να έρθει εδώ η Εθνική μας ομάδα η οποία μετά από 25 χρόνια έρχεται στην επαρχεία με τη βοήθεια των κ.κ. Βασιλακόπουλου και Τσαγκρώνη. Τους ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μας έκαναν. Θέλουμε να κάνουμε ένα τουρνουά μόνιμο στην Κρήτη με την παρουσία της Εθνικής μας ομάδας. Θέλω να πω ένα ευχαριστώ σε όλους όσους μας βοηθούν, τον δήμο, την περιφέρεια, τον ΟΛΗ, αλλά και στην ΑΝΕΚ Super Fast και ιδιαίτερα τους κ.κ. Θεοδωράτο και τον Σαλβαράκη που μας στηρίζει πολλά χρόνια»

Ο πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γιώργος Βασιλακόπουλος από την πλευρά του τόνισε: «Είπε ο πρόεδρος ότι είναι τιμή. Είναι το αντίθετο, είναι δική μας τιμή και υποχρέωσή μας να είμαστε κοντά σε κέντρα που μπορούν να προσφέρουν πολλά στο μπάσκετ. Ένας από αυτά είναι η Κρήτη και το Ηράκλειο.

Η Κρήτη έχει αγκαλιάσει το μπάσκετ, με ομάδες σε όλες τις κατηγορίες και είχαμε την υποχρέωση να φέρουμε την Εθνική μας μετά από πολλά χρόνια και πάλι στο Ηράκλειο. Ήταν επιθυμία όλων των αρχών της πόλης, αλλά και της τοπικής Ένωσης. Θέλαμε να δώσουμε μια διάσταση μόνιμης παρουσίας, επισκεπτόμενοι και σε άλλα μέρη του νησιού. Ελπίζουμε να το καταφέρουμε και κάθε χρόνο να είναι στο νησί η Εθνική.

Είναι πάντως η πρώτη φορά που έρχεται στην περιφέρεια με πρώτο σταθμό το Ηράκλειο. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, από όσους έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης και θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον και από τον κόσμο που πρέπει να γεμίσει το γήπεδο για πολλούς λόγους, καθώς η εικόνα θα πάει σε όλη την Ευρώπη.

Η Εθνική μας παίζοντας με την Αγγλία, μια ομάδα με παίκτες από το ΝΒΑ που δεν είναι δεύτερης διαλογής, αλλά μια ομάδα με την οποία θα γίνει πολύ καλός αγώνας. Δεν ξέρω τι ομάδα θα έχει το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, αλλά πάντα κερδίζει με την παρουσία της αυτή η ομάδα.

Γίνεται προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος του Ευρωμπάσκετ, να γίνεται κάθε 4 χρόνια και να έχει τουλάχιστον 10 παρουσίες στην έδρα της η ομάδα μας, καθώς επίσημο αγώνα η Εθνική στην έδρα της έχει να δώσει από το 2002. Θέλουμε να πάμε αυτά τα παιχνίδια στην περιφέρεια, ώστε να δώσουμε τη χαρά στον κόσμο να τη δει από κοντά και να φέρουμε περισσότερο κόσμο στο ήδη δημοφιλή μπάσκετ.

Είμαστε ικανοποιημένοι με τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την προσπάθειά τους, όπως και των χορηγών. Ο αθλητισμός και το μπάσκετ έχει μεγάλη ιστορία στην Κρήτη και αυτή η ιστορία θα μπορέσει να προσθέσει μια ακόμα, με την επιτυχή διοργάνωση του τουρνουά».

Ο Τάκης Τσαγκρώνης, γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, υπογράμμισε: «Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν για να γίνουν αυτοί οι αγώνες. Στις 16 Αυγούστου θα είναι εδώ η Εθνική και είναι ένα μεγάλο γεγονός, μέσα από τους αγώνες της θα δουν όλοι τα αστέρια της ομάδας μας και να μιλήσουν και μαζί τους, ώστε να έρθουν τα παιδιά και πάλι στα γήπεδα. Το γεγονός θα πρέπει να το αξιοποιήσει και η Ένωση, ώστε να έρθουν περισσότεροι αθλητές στις ομάδες της.

Δίνεται η δυνατότητα και με το τουρνουά Φιλίας παμπαίδων, στο οποίο θα βρεθούν η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, να δουν κάποια μελλοντικά αστέρια του μπάσκετ, κάτι που επίσης είναι σημαντικό γεγονός. Είναι η πρώτη εμφάνιση της Εθνικής εκτός Αθήνας μετά από πολλά χρόνια και η επιλογή δεν είναι τυχαία ότι θα γίνει στην Κρήτη».

Εκ μέρους του δήμου στη συνέντευξη ήταν ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Κώστας Βαρδαβάς, ο οποίος υπογράμμισε: «Καλωσορίζουμε την ηγεσία του μπάσκετ στην πόλη μας. Είναι τιμή μας που επιλέχθηκε το Ηράκλειο για να φιλοξενήσει την επίσημη αγαπημένη μας για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους της Ένωσης που κατάφεραν να έρθουν εδώ τα φιλικά αυτά. Έχουμε μόνιμη συνεργασία με το μπάσκετ και είμαστε από τους λίγους δήμους που στηρίζουμε σε όλα τα επίπεδα το άθλημα και θα συνεχισθεί αυτό. Περιμένουμε να γεμίσει το γήπεδο, η επιτυχία της διοργάνωσης θα είναι σημαντική για όλους μας. Η Εθνική μας είναι τόσο υψηλού επιπέδου, που κάθε Ευρωπαϊκή χώρα θα την ήθελε κοντά της και θα πρέπει ο κόσμος να την υποδεχθεί».

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν και οι εκπρόσωποι της ΑΝΕΚ/Super Fast, χορηγών της Ένωσης, με τον κ. Θεοδωράτος της Super Fast, να λέει: «Είναι τιμή μας να είμαστε κοντά σε ανθρώπους που έχουν βοηθήσει το μπάσκετ. Εμείς θέλαμε να σταθούμε κοντά στον αθλητισμό και είναι μεγάλη τιμή που θα είναι στην πόλη μας αυτή η ομάδα που μας έχει τιμήσει στο παρελθόν. Εμείς δεν θα μπορούσαμε σαν εταιρεία να μην είμαστε δίπλα στο μπάσκετ, κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, καθώς είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τις τοπικές κοινωνίες. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους της ΕΟΚ για τις χαρές που μας έχει δώσει το μπάσκετ όλα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Σαλβαράκης της ΑΝΕΚ πρόσθεσε: «Σαν Κρητικός που ζω εκτός νησιού, θέλω να συγχαρώ για την απόφαση των ανθρώπων της ΕΟΚ και της ΕΚΑΣΚ για την αποκέντρωση του αθλήματος την οποία κάνουν πράξη. Η Κρήτη είναι μία. Είχαμε πει ότι θα είμαστε δίπλα στο μπάσκετ και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Οι εταιρείες μας έχουν αποδείξει την αγάπη και τη συμπαράσταση στα νιάτα του νησιού και της τοπικής κοινωνίας. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε πίσω ότι έχουμε πάρει. Είναι μια κίνηση ευγνωμοσύνης για τον κόσμο και θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά, στους δύσκολους καιρούς. Ευχαριστούμε για την παρουσία εδώ».

Οι προσδοκίες για το Ευρωμπάσκετ και το τουρνουά «Γ. Κολοκυθάς»

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ κ. Μαρκάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΟΚ του πρότεινε να διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις της Κρήτης κάθε καλοκαίρι ένα τουρνουά στη μνήμη του Γιώργου Κολοκυθά και την πρόταση αυτή την είδε με πολύ καλό μάτι ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Πέθανε ένας άνθρωπος του αθλήματος ο Γιώργος Κολοκυθάς και θα θέλαμε να γίνεται ένα τουρνουά στη μνήμη του σε όλους τους νομούς της Κρήτης, σαν το Ακρόπολις» είπε ο κ. Μαρκάκης, με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο να παρουσιάζεται θετικός: «Ο Κολοκυθάς είχε ρίζες στην Κρήτη και θα είναι ευχάριστο να γίνει ένα τουρνουά στη μνήμη του, καθώς ήταν από τους κορυφαίους παίκτες και τους μεγάλους παράγοντες»

Παράλληλα ένας από τους μεγαλύτερους σε προσφορά ανθρώπους του μπάσκετ στην Κρήτη, ο Νίκος Τούλης πρόσθεσε: «Θέλω σαν άνθρωπος του χώρου να σας ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας κάνετε να έρθουν εδώ οι Εθνικές ομάδες. Ήταν σημαντικό αυτό που ειπώθηκε για το τουρνουά στη μνήμη του Γιώργου Κολοκυθά. Σαν ΕΟΚ θα ήθελα να παρακαλέσω για ένα ακόμα τουρνουά μικρών ομάδων και για τη μνήμη του Παύλου Βαρζακιάν».

Ο κ. Βασιλακόπουλος ρωτήθηκε και για την Εθνική μας ομάδα και τους στόχους που έχει με τον Αντρέα Τρινκιέρι πλέον στην τεχνική της ηγεσία: «Η Εθνική παρόλο που έχει δυο απώλειες, αυτές του Καλάθη και του Κουφού, είναι από τις λίγες ομάδες που πάει για μετάλλιο. Πάμε για ψηλά, ευτυχώς δεν θα είμαστε ποτέ κομπάρσοι και δεν θα έχουμε ποτέ μοιρολατρία. Πάμε αν μπορέσουμε να επαναλάβουμε τις μεγάλες επιτυχίες του 1987 και 2005. Έχουμε έναν προπονητή που ξέρει πολύ καλά το ευρωπαϊκό μπάσκετ και ασχολείται πάρα πολύ εδώ και 3 μήνες με την Εθνική.

Έχει καθημερινή επικοινωνία με τους παίκτες μας ανά τον πλανήτη. Θεωρώ ότι ήταν επιτυχής αυτή η επιλογή και θα το διαπιστώσετε από την πορεία της ομάδας. Η κριτική που δεχθήκαμε για την επιλογή είναι μέσα στο πλαίσιο του να συμβάλει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Αν κάποιοι το αντιμετώπισαν συντεχνιακά, θέλω να τους ρωτήσω γιατί στις ομάδες τους έχουν ξένους παίκτες. Βλέπουμε ότι και σε άλλες χώρες πάνε Έλληνες προπονητές».

Κληθείς να σχολιάσει τις αρνήσεις κάποιων αθλητών να αγωνιστούν στην Εθνική, ήταν καυστικός: «Όσο προχωρά η εμπορευματοποίηση του αθλήματος, ίσως να αδυνατήσει η παρουσία παικτών στην Εθνική. Για τον Κουφό μίλησα με τον Στέρν και μου είπε ότι οι ατζέντηδες είναι αυτοί που κινούν τις επιλογές των αθλητών. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν πάει άλλο. Το θετικό της κρίσης ίσως να είναι ότι θα απομακρυνθεί η τόσο εμπορευματοποίηση του αθλήματος».

Ενώ τέλος για τα πρωταθλήματα της ΕΟΚ, ανέφερε: «Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο των πρωταθλημάτων και γενικά του μπάσκετ και να το Ελληνοποιήσουμε ακόμα περισσότερο».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια