Α. Κωνσταντινίδου: «Υπάρχουν ταλέντα στο γυναικείο μπάσκετ»


Όσοι πρόλαβαν να την δουν να αγωνίζεται έχουν να λένε τα καλύτερα και δεν είναι τυχαίο ότι την ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια ο χαρακτηρισμός «θηλυκός Γκάλης».










Η Άννυ Κωνσταντινίδου μίλησε στον ιντερνετικό αέρα του www.mundosports.eu και την εκπομπή ON AIRball (Δευτέρα και Παρασκευή 15:00-17:00), για το γυναικείο μπάσκετ, το Σπόρτιγκ που πλέον αγωνίζεται στην Α2, αλλά και για το 4ο Διεθνές Σεμινάριο προπονητικής που διοργανώνει ως υπεύθυνη διευθύντρια των αθλητικών τμημάτων του Κολεγίου ACS

Πώς αισθάνεστε που μετά από τόσα χρόνια όλοι σας θυμούνται για τα όσα έχετε πετύχει και σας αναγνωρίζουν ως μία μεγάλη προσωπικότητα του γυναικείου μπάσκετ;

«Σίγουρα νιώθω περήφανη και χαρούμενη! Βλέποντας αυτά που έχω αφήσει πίσω είμαι υπερήφανη κι ελπίζω κι άλλοι όπως και τα μέλη της οικογενείας μου, τα οποία ασχολούνται με τον αθλητισμό να το ζήσουν».

Πώς βλέπετε την κατάσταση στο γυναικείο μπάσκετ;

«Είναι λίγο περίεργη η κατάσταση στο χώρο. Για κάποια χρονιά υπήρχε μια στασιμότητα, μετά είδαμε κάποιες ομάδες να βγαίνουν στο προσκήνιο. Κάποια χρόνια πρωταγωνιστούσαν τα Λιόσια, ενώ τώρα τελευταία ήταν ο Αθηναϊκός. Φέτος η κυριαρχία του έσπασε με τα σκήπτρα να τα παίρνει ο Παναθηναϊκός. Αυτό μπορώ να πω ότι είναι καλό».

Πλέον αγώνες γυναικείου δείχνει και η τηλεόραση

«Ακόμα κι από τα δικά μου τα χρόνια, πάντα λέγαμε ότι η τηλεόραση θα βοηθήσει για την ανάπτυξη του αθλήματος και την προώθηση του γυναικείου μπάσκετ. Κακά τα ψέματα η τηλεόραση είναι ένα μέσον το οποίο βάζει πιο εύκολα το άθλημα στο σπίτι. Όπως τότε την εποχή του Γκάλη και του Γιαννάκη που ο Άρης και οι αγώνες τους έκαναν όλη την Ελλάδα να βλέπει τον Άρη. Έτσι νομίζω ότι η τηλεόραση θα βοηθούσε και θα βοηθήσει το γυναικείο μπάσκετ και ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια».

Το ελληνικό μπάσκετ παράγει νέες ταλαντούχες παίκτριες;

«Ταλέντα υπάρχουν όπως και καλές παίκτριες. Το θέμα είναι να υπάρχει διάρκεια κι αυτό νομίζω ότι είναι και το ζητούμενο ειδικά των αθλητριών και όχι τόσο πολύ των αθλητών. Το γυναικείο μπάσκετ δεν έχει γίνει τόσο επαγγελματικό όσο των ανδρών, αν και με την κρίση που περνάμε όλοι έχουν κάποια θέματα. Το πρόβλημα των κοριτσιών είναι ότι μετά από κάποια ηλικία κι έπειτα θα πρέπει να κοιτάξουν και κάτι άλλο εκτός από το μπάσκετ. Άρα η διάρκεια στις μπασκετμπολίστριες είναι μεγάλο θέμα. Σίγουρα το ότι υπάρχουν καλές αθλήτριες, υπάρχουν! Τώρα ο χρόνος θα δείξει».

Πώς βλέπετε την κατάσταση στον Σπόρτιγκ που πλέον αγωνίζεται στην Α2 γυναικών;

«Μακάρι να μην ήταν έτσι τα πράγματα! Η δική μου η άποψη είναι ότι τον καιρό που υπήρχε αυτή η αυτοκρατορία, καλώς η κακώς χωρίς να θέλω να ρίξω ευθύνες  σε κάποιους συγκεκριμένα, ο σύλλογος δεν εκμεταλλεύτηκε την πορεία αυτή που είχαμε. Ίσως κάποιοι να μην είχαν το σωστό τρόπο λειτουργίας, ίσως να μην σκέπτονταν το παραπέρα. Αυτά που καταφέραμε δεν ήταν εύκολα με τις συγκυρίες της εποχής εκείνης. Συνήθως οι αυτοκρατορίες πέφτουν ή αλλάζουν χέρια. Νομίζω ότι πέρασε ένας κύκλος. Δυστυχώς ο Σπόρτιγκ είναι πλέον στην Α2. Θέλω να πιστεύω όμως ότι σε κάποια φάση θα βρει την ανοδική τροχιά του κύκλου και θα επανέλθει».

Εσείς που εργάζεστε τα τελευταία χρόνια;

«Είμαι η υπεύθυνη διευθύντρια των αθλητικών τμημάτων στο ACS στο Χαλάνδρι. Ως διευθύντρια βρίσκομαι στο ACS τα τελευταία 13 χρόνια. Ότι έχει σχέση με τον αθλητισμό, περνά από το γραφείο μου καθώς είμαι σε διοικητική θέση και κάνουμε τα αθλητικά προγράμματα ξεκινώντας από το δημοτικό στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Έχουμε ομάδες ανταγωνιστικές, οι οποίες παίζουν και στο εξωτερικό. Έχουμε δημιουργήσει κάποιες ακαδημίες, ενώ ασχολούμαστε και με τα καλοκαιρινά προγράμματα. Μάλιστα μετά το Πάσχα κάνουμε ένα διεθνές σεμινάριο προπονητών, το οποίο φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που πραγματοποιείται.  Ομιλητές θα είναι οι Νταγκ Μπρούνο, Τόνι Μπαρόνε και ο Γιάννης  Σφαιρόπουλος».

Πείτε μας δύο πράγματα για τους ομιλητές

«Όλοι αυτοί που ασχολούνται με το μπάσκετ ξέρουν τις περγαμηνές του Γιάννη  Σφαιρόπουλου. Όσον αφορά τους προπονητές που έρχονται από την Αμερική, ο ένας (σ.σ. Τόνι Μπαρόνε) ήταν προπονητής και σκάουτερ στο NBA και στους Μέμφις Γκρίζλις κουβαλώντας χρόνια εμπειρίας από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Έχει διατελέσει και τεχνικός πανεπιστημίων, ενώ τώρα που έχει τελειώσει αυτό το κομμάτι της καριέρας του είναι από τους καλύτερους σεμιναρίστες ταξιδεύοντας στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Ο Νταγκ Μπρούνο, είναι κι αυτός ένα μεγάλο όνομα. Είναι προπονητής επί 25 χρόνια  της γυναικείας ομάδας του Ντεπόλ, ένα μεγάλο πανεπιστήμιο και αρκετά γνωστό για όσους ασχολούνται. Διατέλεσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου βοηθός στην γυναικεία ομάδα της Αμερικής. Θεωρώ ότι είμαστε πολύ τυχεροί που έρχονται στο σχολείο μας κι ευελπιστώ ότι θα τους τιμήσει ο κόσμος. Φυσικά θα μπορέσουν να έρθουν και αρκετοί προπονητές γιατί η μάθηση δεν σταματήσει. Όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να αποκομίσουμε ως προπονητές είναι τόσο το καλύτερο».

Πού και πότε θα γίνει το Σεμινάριο

«Το σεμινάριο θα γίνει από τις 10 έως τις 12 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του σχολείου μας, το οποίο είναι στο Χαλάνδρι. Η πρόσβαση είναι εύκολη για όποιον θέλει να έρθει, καθώς υπάρχει στάση του μετρό (Αγία Παρασκευή)».

Το Σεμινάριο διοργανώνεται για 4η συνεχόμενη σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται θεσμός;

«Το σεμινάριο πιστεύω ότι πλέον έχει γίνει θεσμός. Ο σκοπός μας είναι κάθε χρόνο να φέρνουμε προπονητές οι οποίοι θα μοιράζουν τις γνώσεις τους, αλλά πάντα να υπάρχει κι ένας προπονητής Έλληνας γιατί πιστεύω ότι έχουμε υψηλό επίπεδο. Όποιος θέλει να ενημερωθεί για το συγκεκριμένο σεμινάριο μπορεί να μπει και στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (www.sepk.gr) όπως επίσης και στην ιστοσελίδα του σχολείου (www.acs.gr). Σε αυτούς τους δύο ιστότοπους υπάρχει το πρόγραμμα, ενώ όποιος επιθυμεί θα μπορεί να κάνει και μια προεγγράφη.

Όσον αφορά τα θέματα, τα οποία θα αναλύσουν οι προπονητές είναι αξιόλογα. Ο Νταγκ Μπρούνο από το ΝτεΠολ θα μιλήσει για τη δική του άμυνα που χρησιμοποιεί επί χρόνια στο ΝτεΠολ και για την οποία είναι γνωστός. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι μια ευκαιρία και για τους προπονητές που έχουν μια πείρα αλλά και για τους νέους να έρθουν και να μάθουν κάποια πράγματα διότι αυτή η εκπαίδευση είναι στο σπίτι τους». 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια