Το πρόγραμμα ανίχνευσης και επιλογής αθλητών και αθλητριών για τις Εθνικές Ομάδες από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης


Οι «μικρές» εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών συμμετέχουν κάθε καλοκαίρι σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Όλοι βλέπουν το αποτέλεσμα, τη συμμετοχή στις επίσημες διοργάνωσης, αλλά για να φτάσουμε ως εκεί προηγούνται πολλές ώρες στο γήπεδο.









Η επιλογή και προετοιμασία των αθλητών και αθλητριών που φορέσουν τη φανέλα με τη εθνόσημο, γίνεται βάσει προγραμματισμού και ενός πλάνου που «τρέχει» όλη τη διάρκεια του χρόνου με στόχο την καλύτερη δυνατή παρουσία στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Η διαδικασία που ακολουθείται για να φθάσει κάποιος αθλητής ή αθλήτρια να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών ή της Εθνικής Γυναικών δεν είναι τυχαία.

Το… ταξίδι ξεκινά από την ηλικία των 12 χρόνων και αποτελεί τη βάση της πυραμίδας με στόχο την πολυπόθητη συμμετοχή στις εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών. Η πυραμίδα που σχηματίζεται, οι πηγές από τις οποίες τροφοδοτείται η κάθε Εθνική και οι επίσημες υποχρεώσεις της, είναι οι εξής:






Η ανίχνευση ταλέντων

Το πλέον πρώιμο στάδιο, το πρώτο βήμα γίνεται από την ανίχνευση ταλέντων όταν οι υποψήφιοι αθλητές και αθλήτριες είναι ακόμη σε μικρή ηλικία (συνήθως 12-14 χρονών). Η ελληνική επικράτεια είναι χωρισμένη σε 19 Eνώσεις και οι περισσότερες από αυτές φτιάχνουν ομάδες αγοριών και κοριτσιών σε κάθε μεγάλη πόλη.

Οι ομάδες αυτές δεν μένουν ανενεργές. Προπονούνται μία φορά την εβδομάδα, ακολουθώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα που δίνει ο υπεύθυνος ομοσπονδιακός προπονητής. Κάθε δύο μήνες, οι ομάδες των πόλεων της κάθε Ένωσης, δίνουν ραντεβού σε μία πόλη και για δύο μέρες γίνεται ένα μικρό τουρνουά με μεταξύ τους αγώνες.

Σε συγκεκριμένες Ενώσεις, όπου υπάρχει δυσκολία δημιουργίας ομάδων πόλεων, γίνεται ανοιχτή κλήση παιδιών των αντίστοιχων ηλικιών και γίνεται μια πρώτη επιλογή ευρείας βάσης. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως οι προπονητές που ασχολούνται με το πρόγραμμα αυτό είναι εθελοντές.

Η επιλογή ταλέντων

Το δεύτερο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα είναι η επιλογή των παιδιών που θα στελεχώσουν την Εθνική Παμπαίδων και Παγκορασίδων. Οι υπεύθυνοι ομοσπονδιακοί προπονητές παρακολουθούν τα παιχνίδια των ομάδων των 19 Ενώσεων και γίνονται οι πρώτες επιλογές ευρείας βάσης. Από έναν αριθμό περίπου 700 αγοριών, επιλέγονται 60 (30 ηλικίας 12 και 13 χρονών, 30 ηλικίας 14 χρονών) στην αρχική φάση επιλογής.

Οι αντίστοιχοι αριθμό για τα κορίτσια είναι 400 και 40 (20 και 20). Στη δεύτερη φάση επιλέγονται 40 αγόρια και 30 κορίτσια. Στην τρίτη φάση, έχοντας φτιάξει δύο ομάδες επίλεκτων αγοριών και δύο επίλεκτων κοριτσιών, ηλικίας 12 και 13 χρονών και 14 χρονών, ακολουθείται ένα ενιαίο πρόγραμμα προσαρμοσμένο σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Στην τέταρτη φάση γίνεται η τελική επιλογή 14 αγοριών 12-13 χρονών και 14 αγοριών ηλικίας 14 χρονών. Αντίστοιχες επιλογές γίνονται και στα κορίτσια. Αυτά τα παιδιά θα αποτελέσουν τους αθλητές και τις αθλήτριες των Εθνικών Ομάδων κάτω των 13 και κάτω των 14 χρονών.

Η προετοιμασία των Εθνικών Ομάδων

Η πρώτη επιλογή έχει γίνει. Από εκεί και πέρα τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους προχωρούν ανάλογα και διαχωρίζονται πάντα βάσει της ηλικίας. Και πάλι όμως η δουλειά συνεχίζεται στη διάρκεια όλου του χρόνου..

Τα επιλεγμένα παιδιά κάτω των 13, 14, 15, 16 και 18 χρονών, χωρίζονται ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους σε δύο ομάδες στη νότια και βόρεια περιοχή της Ελλάδας. Η κάθε ομάδα προπονείται ξεχωριστά από μία έως δύο φορές την εβδομάδα από τους υπεύθυνους ομοσπονδιακούς προπονητές.

Από το Δεκέμβριο ως και το Μάιο, η κάθε ομάδα συγκεντρώνεται σε μία πόλη από τρεις έως πέντε φορές και για δύο μέρες γίνονται προπονήσεις παρουσία όλων των αθλητών/αθλητριών. Παράλληλα, την ίδια περίοδο οι ομάδες μετέχουν σε διεθνή φιλικά τουρνουά ή δίνουν φιλικούς αγώνες. Πριν το τζάμπολ της επίσημων υποχρεώσεων, οι ομάδες προετοιμάζονται για 4-5 εβδομάδες.

Μπάσκετ, παιχνίδι, συνεργασία και εκπαίδευση

Όλοι γνωρίζουν πως ο καλύτερος τρόπος να βρεθούν περισσότερα παιδιά κοντά στο μπάσκετ, να αγαπήσουν το άθλημά μας όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι το παιχνίδι. Να το δουν ως παιχνίδι και όχι ως αγώνα. Οπουδήποτε υπάρχει η δυνατότητα να συγκεντρωθούν παιδιά και να διασκεδάσουν παίζοντας μπάσκετ, δημιουργούμε την πρώτη πηγή άντλησης των μελλοντικών αθλητών και αθλητριών.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει το πρόγραμμα 3Χ3 της ΕΟΚ, το οποίο ταξιδεύει το μπάσκετ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από το Σεπτέμβριο έως και τον Ιούνιο σε 45 πόλεις αγκαλιάζουν την πορτοκαλί μπάλα περίπου 13.000 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, παίζοντας μπάσκετ για διασκέδαση και ευχαρίστηση.

Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει το σχολείο και η οικογένεια. Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση οργανώνουμε συγκεντρώσεις για γονείς, μαθητές, αθλητές, εκπαιδευτικούς, όπου μέλη της διοίκησης της ΕΟΚ, γιατροί, αθλητικοί ψυχολόγοι, διατροφολόγοι, ομοσπονδιακοί προπονητές μιλούν για τις αξίες του αθλητισμού και ειδικότερα του μπάσκετ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια