Οι κανονισμοί των πρωταθλημάτων 3x3 όπως ορίζει η FIBA

Οι δύο ομάδες θα αγωνίζονται στο μισό γήπεδο και συνεπώς στη μία μπασκέτα.

Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 4 παίκτες/τριες, 3 βασικούς και έναν αναπληρωματικό.




Οι διαστάσεις του γηπέδου θα είναι αυτές ενός κανονικού γηπέδου και όσον αφορά την καταμέτρηση των πόντων, τα σουτ έξω από την γραμμή των 6.75μ θα μετράνε για δύο πόντους ενώ τα υπόλοιπα για έναν πόντο. Επίσης θα ισχύει κανονικά η περιοχή μη καταλογισμού επιθετικού φάουλ κάτω από το καλάθι.

Στον αγώνα θα υπάρχουν ένας διαιτητής και δύο κριτές για τον χρόνο και το σκορ αλλά η εκάστοτε διοργανώτρια θα έχει την δυνατότητα να ορίσει αν επιθυμεί δύο διαιτητές.

Η έναρξη του αγώνα δεν θα γίνεται με τζάμπολ αλλά με το στρίψιμο νομίσματος και η ομάδα που θα το κερδίσει θα έχει την κατοχή της μπάλας. Το ίδιο θα γίνεται και σε περίπτωση παράτασης.

Η διάρκεια της αναμέτρησης θα είναι μία περίοδος των 10 λεπτών αλλά αν μία από τις δύο ομάδες σημειώσει 21 ή παραπάνω πόντους, πριν από το τέλος του δεκαλέπτου, θα αναδεικνύεται νικήτρια.

Αν στο τέλος της περιόδου οι ομάδες είναι ισόπαλες, το ματς θα πηγαίνει στην παράταση και η πρώτη ομάδα που θα αποκτήσει διαφορά δύο πόντων, θα πάρει και τη νίκη.

Σε περίπτωση που μία ομάδα καθυστερήσει να εμφανιστεί στο γήπεδο ή δεν διαθέτει 4 παίκτες, τότε αυτόματα χάνει το παιχνίδι.

Μια ομάδα δικαιούται ελεύθερες βολές όταν η αντίπαλος συμπληρώσει τα 7 ομαδικά ενώ ένας παίκτης αποβάλλεται από το παιχνίδι όταν συμπληρώσει τα 4 προσωπικά φάουλ.

Ο χρόνος επίθεσης για κάθε ομάδα είναι 12 δευτερόλεπτα. Οι αλλαγές θα γίνονται μόνο σε "νεκρό" χρόνο ενώ κάθε ομάδα δικαιούται ένα τάιμ άουτ διάρκειας 30 δευτερολέπτων.

Μετά από κάθε επιτυχημένο καλάθι η ομάδα που το δέχτηκε επαναφέρει την μπάλα (όχι απαραίτητα με πάσα) μέσα από το παρκέ και όχι έξω από την τελική γραμμή.

Η αμυνόμενη ομάδα δεν επιτρέπεται να "κλέψει" την μπάλα μέσα από το ημικύκλιο της ρακέτας.

Μετά από ανεπιτυχή προσπάθεια για καλάθι ή μετά από ελεύθερες βολές, η επιτιθέμενη ομάδα αν πάρει το ριμπάουντ μπορεί να προσπαθήσει να πετύχει καλάθι χωρίς να υποχρεούται να επαναφέρει την μπάλα πίσω από το ημικύκλιο. Αν η αμυνόμενη ομάδα πάρει το ριμπάουντ, πρέπει να επαναφέρει την μπάλα πίσω από το ημικύκλιο της ρακέτας.

Στην περίπτωση διεκδίκησης της μπάλας, δεν γίνεται τζάμπολ αλλά η κατοχή περνάει στην αμυνόμενη ομάδα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια