Γ. Κυριαζής: «Τίτλος για τον προπονητή είναι η εξέλιξη των παιδιών του»


Το όνομα του είναι συνυφασμένο με την λέξη επιτυχία και τα τελευταία χρόνια το έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές. Προέρχεται άλλωστε από την οικογένεια του Άρη και ξέρει πολύ καλά την πίεση για αποτελέσματα ακόμα και στα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Ο λόγος για τον προπονητή της παιδικής ομάδας των «κιτρίνων» και συνεργάτη του Νίκου Δημητρίου στον πάγκο των εφήβων, Γιώργο Κυριαζή.






Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν ένα από τα πιο ευχάριστα στην σύντομη μέχρι στιγμής καριέρα του νεαρού τεχνικού. Πως να μην είναι άλλωστε, από την στιγμή που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάκτησε δύο πανελλήνιους τίτλους; Από τα χέρια του πέρασαν αρκετοί παίκτες οι οποίοι φέτος κλήθηκαν από τον Βαγγέλη Αλεξανδρή στην ανδρική ομάδα κάτι το οποίο αποτελεί για αυτόν την μεγαλύτερη επιβράβευση. Ο Γιώργος Κυριαζής μίλησε στο PRESSARIS.gr για τις πρόσφατες επιτυχίες, τις νέες προκλήσεις που ανοίγουν στον ορίζοντα αλλά και τα «δικά» του παιδιά για τα οποία... στάζει μέλι.

-Μετά από μία τόσο πετυχημένη χρονιά όπως η περσινή, ποιος είναι ο στόχος σε εφηβικό και παιδικό για φέτος;

«Όταν είσαι στον Άρη στοχεύεις πάντα στην κορυφή. Στόχος μας είναι να πρωταγωνιστήσουμε να φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα όμως για μας στόχος είναι να ανδρώνουμε την πρώτη ομάδα με όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Από εκεί και πέρα αν καταφέρουμε και πετύχουμε αυτά τα δύο νομίζω πως όλοι θα είμαστε ικανοποιημένοι».

-Αυτές οι επιτυχίες σας δείχνουν τον δρόμο για το πως θα δουλέψετε και φέτος;

«Δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δουλεύουμε. Οι περσινές επιτυχίες του εφηβικού και του παιδικού δεν ήταν αποτελέσματα μίας και μόνο χρονιάς. Δουλέψαμε σε ένα πρόγραμμα 3-4 ετών και αυτό βοήθησε πολύ τα παιδιά να δεθούν να γίνουν ομάδα και έτσι να φτάσουν σε δύο πολύ σημαντικές επιτυχίες».

-Έχουν περάσει αρκετοί αθλητές τα τελευταία χρόνια από τα χέρια σου που τώρα αγωνίζονται στην ανδρική ομάδα. Πως νιώθεις βλέποντας τους κόπους των προσπαθειών σου να ανταμείβονται με αυτόν τον τρόπο;

«Το να δημιουργείς παίκτες για την ομάδα με την μεγαλύτερη ιστορία στον χώρο του μπάσκετ είναι ότι καλύτερο. Είναι η καλύτερη επιβράβευση και ο μεγαλύτερος τίτλος για έναν προπονητή. Με τον Λευτέρη τον Μποχωρίδη δουλεύω εδώ και πολλά χρόνια και χαίρομαι πάρα πολύ που τον βλέπω να προοδεύει όπως φυσικά και ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ ο οποίος ήρθε πέρυσι στην ομάδα και μαζί με τον Λευτέρη μπορούν να αποτελέσουν ένα δίδυμο παικτών που τα επόμενα χρόνια μπορεί να στηριχτεί πάνω τους ο Άρης. Δουλεύουμε πολύ μαζί (οι προπονήσεις τους σύμφωνα με πληροφορίες τελειώνουν μετά τα μεσάνυχτα...), δείχνουν πολύ όρεξη και αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι για την συνέχεια. Εγώ είμαι απόλυτα ευτυχισμένος και ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχουν όλοι οι παίκτες σε όποια ομάδα και να παίζουν και είναι η καλύτερη επιβράβευση αυτό για έναν προπονητή που δουλεύει με μικρά παιδιά».

-Όλες αυτές οι επιτυχίες σε γεμίζουν με περισσότερη ευθύνη, έτσι δεν είναι;

«Σίγουρα με γεμίζει με περισσότερη ευθύνη. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να δίνουν καθημερινά το 100% των δυνατοτήτων τους. Αυτό τους λέμε κάθε μέρα. Αν δεν συνεχίσουν να δουλεύουν, δεν θα μπορέσουν να φτάσουν ψηλά για αυτό εμείς είμαστε κάθε μέρα εκεί για να τους το υπενθυμίζουμε. Δεν πρέπει να υπάρχει ποτέ εφησυχασμός και μόνο μέσα από την σκληρή δουλειά θα καταφέρουν να φτάσουν ψηλά».

-Ποιο είναι το μυστικό των τμημάτων υποδομής του Άρη και κάθε χρόνο όλα έχουν σημαντικές διακρίσεις;

«Πρώτον υπάρχει ένας προγραμματισμός και δεύτερον η συνταγή για την επιτυχία είναι να καταθέτεις κάθε μέρα μέσα στο γήπεδο ότι έχεις και δεν έχεις για να φτάσεις ψηλά. Αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και προσπαθούμε να το μεταφέρουμε στα παιδιά. Εμείς όμως ως προπονητές σε μικρές ηλικίες έχουμε και τον ρόλο του παιδαγωγού. Διαμορφώνουμε και χαρακτήρες συνάμα και αυτό είναι κάτι ευχάριστο να έχεις επαφή με αθλητές – παιδιά, αλλά θα πρέπει να προσέχεις πως τους συμπεριφέρεσαι καθώς η θέση σου είναι πολύ λεπτή».

-Φέτος έχεις την ευκαιρία να συνεργάζεσαι με τον Νίκο Δημητρίου στο εφηβικό ο οποίος έχει πάρει... μάστερ σε αυτές τις ηλικίες. Μαθαίνεις πράγματα δίπλα του;

«Είναι χαρά μου να συνεργάζομαι με τον Νίκο είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του και δύο μήνες πέρυσι στο εφηβικό. Είναι ότι καλύτερο να είσαι δίπλα σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν αφιερώσει σχεδόν όλα τα χρόνια της καριέρας τους στις μικρές ηλικίες. Η συνεργασία μας είναι πάρα πολύ καλή και πιστεύω ότι και φέτος το επίπεδο θα είναι υψηλό και θα καταφέρουμε να έχουμε ανάλογες επιτυχίες. Πολλές φορές μάλιστα τον δεύτερο χρόνο η συνεργασία μπορεί να είναι ακόμα πιο αποδοτική. Μαθαίνουμε από όλους τους ανθρώπους και πάντα κερδίζεις πράγματα από τέτοιες συνεργασίες».

-Πέρυσι και το παιδικό και το εφηβικό κατέκτησαν το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Φέτος πιστεύεις μπορούν να σημειώσουν ανάλογες επιτυχίες;

«Στο παιδικό η βάση της ομάδας είναι παίκτες μικρότεροι από το ηλικιακό όριο δηλαδή είναι παιδιά γεννημένα το 1997 και αυτό είναι μειονέκτημα έναντι των άλλων ομάδων. Τα παιδιά, όμως, δουλεύουν καθημερινά 3-4 ώρες στο γήπεδο και θα προσπαθήσουμε μέσα από την σκληρή δουλειά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρώτος στόχος είναι να πάμε στο φάιναλ φορ και από εκεί και πέρα βήμα βήμα να φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Στο εφηβικό υπάρχουν πολλοί παίκτες με μεγάλο ταλέντο. Υπάρχουν τρεις παίκτες (Βεζένκοφ, Μποχωρίδης, Βασιλειάδης) οι οποίοι μετέχουν και στην ανδρική ομάδα και εκτός από αυτούς υπάρχουν πολλά παιδιά με μπασκετικό ταλέντο και έχουν εμπειρίες από το περσινό πρωτάθλημα. Στόχος φυσικά είναι το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης απλά πρέπει να δέσουν οι παίκτες μεταξύ τους και αν γίνει αυτό θα έρθουν και τα θετικά αποτελέσματα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια