Παπαμιχαήλ: «Σκληρή και συγκροτημένη ομάδα η Εθνική γυναικών»

Στην ιστοσελίδα της Fiba Europe μίλησε μια ημέρα πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ γυναικών της Πολωνίας η Πελαγία Παπαμιχαήλ. Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Πελαγία, πώς παίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας;

«Παίξαμε 10 φιλικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και σε κάθε ένα από αυτά προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας και να κρύψουμε τις αδυναμίες μας. Σε γενικές γραμμές, είμαι ικανοποιημένη από την απόδοσή μας, αλλά αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να έχουμε μεγαλύτερη σταθερότητα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και να μειώσουμε τα λεπτά που δεν παίζουμε καλά. Αλλά γι' αυτό είναι τα φιλικά παιχνίδια, για να δουλέψουμε τα πράγματα που μπορεί να μας κάνουν να είμαστε στην κορυφή της απόδοσής μας κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ».

-Έχει παίξει η Ελλάδα όπως θα ήθελε; Έχει σημασία να κοιτάξουμε τα αποτελέσματα των φιλικών κατά την περίοδο προετοιμασίας;

«Ποτέ δεν θα έλεγα ότι παίζουμε όπως θα θέλαμε, επειδή υπάρχει πάντα η φιλοδοξία να βελτιωθούμε και να πάμε καλύτερα, αλλά πιστεύω ότι η κάθε μία από εμάς ξέρει τώρα τι πρέπει να κάνει στο παρκέ, το οποίο και για εμάς είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Όσον αφορά τα φιλικά παιχνίδια, φυσικά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία αυτή τη στιγμή.
Σίγουρα αν κερδίζεις όλη την ώρα, έχεις καλύτερη ψυχολογία, αλλά κατά τη γνώμη μου, είμαστε μια ομάδα που μαθαίνει περισσότερα από τις ήττες της, καθώς αυτές είναι που μας κάνουν να σκεφτόμαστε τις συνέπειες των λαθών μας. Έτσι σε αυτό το σημείο, έχουμε εστιάσει στη βελτίωση του παιχνιδιού μας και να δούμε τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να πάρουμε τα αποτελέσματα που πραγματικά έχουν σημασία στο Ευρωμπάσκετ».

-Τι σας δίνει ελπίδα ότι με την έναρξη του τουρνουά, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πετύχει;

«Δεν έχει να κάνει με την ελπίδα για μένα. Η ελπίδα είναι κάτι που πιστεύεις σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνεις. Γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας, γνωρίζουμε πώς να παίξουμε μαζί και πώς να τραβήξει η μία την άλλη για να δώσουμε όλο και περισσότερα σε κάθε παιχνίδι. Ο κύριος κορμός της ομάδας είναι μαζί τα τελευταία πέντε χρόνια και τα νέα κορίτσια που προστέθηκαν στην ομάδα, ενσωματώθηκαν γρήγορα σε αυτήν, έτσι η ομάδα έχει πνεύμα μαχητή και παρόλο που έχουμε φυσικά μειονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες ομάδες, παραμένουμε μια σκληρή και συγκροτημένη ομάδα! Αλλά φυσικά πρέπει να το δείξουμε αυτό και στο γήπεδο και η επιτυχία τότε θα έρθει από μόνη της».

-Γυρνώντας το ρολόι ένα χρόνο πίσω και εξετάζοντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δεν καταφέρατε να φτάσετε στα προημιτελικά. Πως ωφελήθηκε η ομάδα σου από την συμμετοχή στην Τσεχία;

«Δεν φτάσαμε στα προημιτελικά πέρυσι αφού χάσαμε από την Λευκορωσία σε ένα πολύ κλειστό παιχνίδι και ήταν καλύτερες σε κάποιες λεπτομέρειες στο τέλος. Το γεγονός ότι φτάσαμε τόσο κοντά ήταν φυσικά κάτι που μας έκανε να τρελαθούμε για την χαμένη ευκαιρία, αλλά και να μας κάνει να προσπαθήσουμε περισσότερο να γίνουμε καλύτερες και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη! Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή ήταν η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έτσι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ομάδα επωφελήθηκε από την εμπειρία αυτή.
Και παρότι δεν καταφέραμε να προκριθούμε στα προημιτελικά, είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε όλη την εμπειρία που μπορούν να μας προσφέρουν αυτού του είδους τα τουρνουά. Η πικρή γεύση της ήττας δεν μπορεί παρά να μας κάνει να εργαστούμε σκληρότερα. Και όπως είπα πριν, μαθαίνουμε περισσότερα από τα λάθη μας, οπότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η ομάδα ήταν σε θέση να επωφεληθεί από αυτή την εμπειρία».

-Πόσο δύσκολο είναι το γκρουπ που βρίσκεστε στον πρώτο γύρο;

«Δεν υπάρχουν εύκολα γκρουπ σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Μιλάμε για 16 ομάδες, την ελίτ της Ευρώπης και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι στον ορίζοντα, οπότε αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τις ομάδες να είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερες. Πιστεύω ότι η Γαλλία είναι ισχυρότερη από ό,τι πέρυσι, καθώς η φροντ λάιν της είναι πλήρης χωρίς τραυματισμούς. Επίσης διαθέτει εμπειρία, έχει παίκτριες-ηγέτες, ένα πολύ δυνατό παιχνίδι τακτικά και, φυσικά, είναι η τελευταία πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η μοίρα μας είναι να τις συναντούμε κάθε καλοκαίρι, έτσι τις γνωρίζουμε καλά, όπως μας γνωρίζουν και αυτές πολύ καλά επίσης, αλλά αυτό δεν τις εμποδίζει από το να είναι οι πιο σκληροί αντίπαλοί μας.
Οι άλλες δύο ομάδες, η Λετονία και η Κροατία είναι επίσης ομάδες που δεν θα μας επιτρέψουν ποτέ να νιώσουμε ασφαλείς. Η Λετονία, αν και έχει κάποιες απουσίες παραμένει μια πολύ καλή ομάδα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προπονητής της (Τζώρτης Δικαιουλάκος) ήταν κάποτε ο δικός μας ασίσταντ κόουτς. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που κάνει το συγκεκριμένο παιχνίδι πιο δύσκολο, καθώς ο ίδιος ξέρει τα αδύνατα σημεία μας και το παιχνίδι μας. Η Κροατία είναι επίσης μια ομάδα που έχει σπουδαίες σουτέρ και ψηλά κορίτσια στην ρακέτα, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε πραγματικά συγκεντρωμένες, ώστε να μην αφήσουμε αυτές τις δύο ομάδες να παίξουν το παιχνίδι τους».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια