Μάλτση: «Δεν αποκλείω να γυρίσω στην Ελλάδα»

Μια πολύ καλή προσπάθεια από επαγγελματίες του χώρου, ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό, το www.compra.gr, κυκλοφόρησε εδώ και τρεις εβδομάδες. Πρόκειται για μια πολύ ολοκληρωμένη έκδοση στην οποία όλοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και φυσικά μεταξύ των θεμάτων αρκετά είναι αυτά που αφορούν το γυναικείο, αλλά και το ερασιτεχνικό μπάσκετ.  
Στο πρώτο τεύχος η Δέσποινα Λάππα πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη από την Εβίνα Μάλτση την οποία παραθέτουμε αυτούσια:



«Οι κινήσεις της στο παρκέ είναι αέρινες. Κινήσεις ολοκληρωμένης παίκτριας. Το πάθος της για τη νίκη και η αυτοπεποίθηση που αποπνέει, σε συνδυασμό με το θανατηφόρο της σουτ την καθιστούν μία από τις καλύτερες παίκτριες στην Ευρώπη και σίγουρα την κορυφαία Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια όλων των εποχών. Ο λόγος για την Εβίνα Μάλτση, εκ των λίγων σταρ του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ.

Στο απόγειο πλέον της δόξας της, αφού έζησε την εμπειρία του WNBA, την ευρωπαϊκή καταξίωση και σπουδαίες επιτυχίες με την Εθνική (7η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, 5η θέση και MVP στο Ευρωμπάσκετ του 2009 στη Λετονία, 11η στο Παγκόσμιο της Τσεχίας το 2010), απολαμβάνει το μπάσκετ με τη φανέλα της USK Πράγας και τη ζωή στην όμορφη Τσεχία.
Η 31χρονη shooting guard μίλησε στο compra.gr για την πλούσια καριέρα της, την πιθανότητα επιστροφής της στην Ελλάδα, το κύκνειο άσμα της στην Εθνική και τον εκτός παρκέ εαυτό της.

Πώς είναι η επιστροφή σου στη δράση μετά τον τραυματισμό (σ.σ. θλάση στον οπίσθιο μηριαίο που την άφησε εκτός για δύο μήνες);

Κάθε επαναφορά από τραυματισμό είναι δύσκολη. Δυστυχώς χρειάζεται χρόνος για να επανέλθω ολοκληρωτικά. Είμαι όμως σε καλό δρόμο. Νιώθω ήδη καλύτερα και αν δεν μου τύχει κάτι άλλο, σύντομα θα ’μαι έτοιμη.

Η USK αποκλείστηκε από την Ευρωλίγκα, πρόσφατα πήρε το Κύπελλο και πάει για το πρωτάθλημα. Πώς κρίνεις τη σεζόν για την ομάδα σου, βάσει των στόχων που είχατε θέσει στην αρχή της;
Είμαστε ακόμα εντός στόχων. Σίγουρα θέλαμε να πάμε ψηλότερα στην Ευρώπη αλλά δεν τα καταφέραμε. Μας στοίχισαν οι τραυματισμοί και οι απώλειες σημαντικών παικτριών. Πλέον παίζουμε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος κι αν γίνει αυτό, η χρονιά θα κλείσει πετυχημένα.

Πρόπερσι είχες πρόταση από τον Αθηναϊκό… Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να επιστρέψεις στην Ελλάδα ή δεν το σκέφτεσαι καθόλου σαν προοπτική;
Πρόπερσι και πέρσι! Σίγουρα είμαι πιο… ζεστή στην ιδέα να γυρίσω και να αγωνιστώ στην Ελλάδα, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και για τις δύο πλευρές. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον Αθηναϊκό, με τον οποίο το φλερτ είναι αμοιβαίο. Αν υπάρξει ενδιαφέρον για την επόμενη χρονιά, δεν βλέπω τον λόγο να μη συμβεί.

Τα δικαιώματά σου στο WNBA τα έχουν οι Κονέκτικατ Σανς. Υπάρχει περίπτωση να παίξεις ξανά εκεί;
Δε νομίζω ότι θα ξαναπαίξω στην Αμερική. Τα τελευταία δύο καλοκαίρια αρνήθηκα να επιστρέψω, για να δώσω στον εαυτό μου λίγο προσωπικό χρόνο ξεκούρασης. Οι συνεχείς υποχρεώσεις χειμώνα καλοκαίρι με κούρασαν και νομίζω ότι φτάνει πια!

Τι θα επιδιώξει η Εθνική στο προσεχές Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας (18/6-3/7, αντίπαλοι μας στον όμιλο οι Λετονία, Γαλλία και Κροατία);

Θέλουμε όπως πάντα να πάρουμε ό,τι μας αναλογεί! Δεν αναφέρομαι σε στόχους και αντιπάλους, γιατί πρέπει πρώτα να δούμε ποιες και σε τι κατάσταση θα είμαστε και παίζοντας μπάσκετ να κερδίσουμε αυτό που δικαιούμαστε.

Οι επιτυχίες της Εθνικής τα τελευταία χρόνια έφεραν την ομάδα στην ελίτ. Πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια ή απλώς θα θυμόμαστε αυτές τις στιγμές μετά από χρόνια σαν κάτι που πέτυχε μια πολύ καλή φουρνιά παικτριών;
Κάθε επιτυχία οφείλεται στο σύνολο που την πετυχαίνει. Αυτή η Εθνική είναι μια φουρνιά πολύ καλών παικτριών και τα τελευταία χρόνια φέρνει συνέχεια επιτυχίες, άσχετα με τη γνώμη κάποιων.
Με το Πανευρωπαϊκό στην Πολωνία θα έχουμε συμπληρώσει έξι συνεχόμενες συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ενώ έχουμε τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο Παγκόσμιο της Τσεχίας. Όλα αυτά τα κερδίσαμε με την αξία μας. Αυτή η γενιά ήταν η πιο ταλαντούχα μέχρι στιγμής. Με το βλέμμα μου στραμμένο στην Πολωνία, πιστεύω ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Από εκεί και πέρα, κάποια πράγματα αναμένεται να αλλάξουν και όπως συμβαίνει πάντα όταν γίνονται αλλαγές, θα έρθουν καινούρια.
Η Εθνική ομάδα δεν είναι σωματείο που χρεοκοπεί και αποσύρεται… Πάντα θα υπάρχει και θα συμμετέχει. Και ανάλογα με το υλικό θα έρχονται ή όχι οι επιτυχίες. Είναι πολύ πιθανό πάντως κάποια από τα όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια να είναι ανεπανάληπτα, αν και εύχομαι να διαψευστώ.

Έχεις δηλώσει ότι η Εθνική είναι η ομάδα σου. Μέχρι πότε θα της προσφέρεις τις… υπηρεσίες σου;
Ναι, η Εθνική είναι η αγαπημένη μου ομάδα! Εκτός απροόπτου, φέτος αναμένεται να είναι η τελευταία μου χρονιά. Φυσικά, σε περίπτωση που προκριθούμε στους Ολυμπιακούς του 2012, θα θέλω να συμμετάσχω. Αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα ανακοινώσω την απόσυρσή μου!

Πρόσφατα η ΕΟΚ εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της συμμετοχής της Κέιτι Ντάγκλας στην Εθνική Ελλάδας. Την είχες συμπαίκτρια σε Βαλένθια και Κονέκτικατ, είστε φίλες… Ποια η γνώμη σου για το θέμα;
Είναι κάτι που το περιμέναμε χρόνια. Δεν ξέρω αν τελικά το θέμα πέρασε, μακάρι να συμβεί! Η Κέιτι είναι καταπληκτική παίκτρια και τρομερός χαρακτήρας. Είμαι 100% υπέρ της συμμετοχής της στην Εθνική μας και είμαι σίγουρη ότι θα βοηθήσει περισσότερο του αναμενομένου.

Μετά το Παγκόσμιο της Τσεχίας και την 11η θέση που κατέλαβε η Εθνική, είχες πει ότι θα μπορούσε να πάει και καλύτερα. Πέρα από το ταλέντο και τη δουλειά, είναι η φιλοδοξία ένα από τα στοιχεία που σε έχουν φτάσει σαν παίκτρια τόσο ψηλά;
Έτσι πιστεύω! Αν και μερικές φορές η φιλοδοξία δεν με άφησε να ευχαριστηθώ κάποια πράγματα, όπως τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο. Αλλά είναι στη φύση μου να μην επαναπαύομαι και να μην αρκούμαι στα «λίγα».

Έχοντας πετύχει τόσα πολλά σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, τι σου λείπει ώστε να ολοκληρωθεί η μπασκετική σου… ευτυχία;
Τίποτα! Νομίζω ότι μπασκετικά υπήρξα αρκετά ευτυχισμένη και δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι άλλο. Αν εννοείς τι λείπει από τη συλλογή μου, είναι πολλά: μετάλλιο με την Εθνική, Ευρωλίγκα, ελληνικό πρωτάθλημα κ.ά.!
Πώς είναι η ζωή στην Πράγα; Τι σου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση όταν πρωτοπήγες;
Η Πράγα και η ζωή εκεί είναι τέλεια, εκπληκτική! Γι’ αυτό και έμεινα τρεις σεζόν. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το πόσο ήρεμοι είναι όλοι, κάτι που ένιωσα μέσα και έξω από το γήπεδο. Το εντελώς αντίθετο δηλαδή από εμάς τους Έλληνες!

Ποιο είναι το πρόγραμμα μιας τυπικής μέρας σου στην Πράγα;
Πρωινή προπόνηση, σπίτι για φαγητό και ξεκούραση, απογευματινή προπόνηση και πάλι σπίτι για φαγητό και ξεκούραση! Υπάρχουν και βράδια που πηγαίνω έξω για φαγητό. Αν δεν έχουμε πρωινή προπόνηση, μπορεί να πάω για ψώνια και καφέ. Σάββατο βράδυ συνήθως έχει έξοδο και Κυριακές ρεπό, οπότε κάνω βόλτες στην πόλη.

Μαγειρεύεις;
Κάποιες φορές ναι, κατά περιόδους. Συνήθως όμως όχι! Τρώω έξω ή απ’ έξω! 
Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;
Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι γεύσεις μας, τα μπουζούκια και τα ρεμπετάδικα! Και το κλίμα μας φυσικά. Α, και τα σουβλάκια!

Τι είναι για σένα το μπάσκετ με μία λέξη;
Πάθος! Ποτέ όμως δεν το περιγράφω με μία λέξη, αλλά ως εξής: Τρόπος ζωής…

Εκτός του μπάσκετ, ποια αθλήματα σου αρέσει να παρακολουθείς;
Τένις, αν και όχι φανατικά!

Τι δουλειά ήθελες να κάνεις όταν ήσουν μικρή;
(γέλια) Ήθελα να γίνω ποινικολόγος-ιατροδικαστής, επηρεασμένη από μια σειρά που παρακολουθούσα!

Υπάρχει κάποια φράση που σε αντιπροσωπεύει στη ζωή και στο μπάσκετ;
Fight for your dreams and never give up! Ιmpossible is nothing!

Περίγραψε τον εαυτό σου με τρεις λέξεις
Τρελή, δυναμική, αντιδραστική…

Στον ελεύθερο χρόνο σου τι σου αρέσει να κάνεις;
Να βλέπω ταινίες, να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική, να μιλάω (στο internet) και να είμαι με τους φίλους μου.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από 10 χρόνια;
Δέκα ε; (γέλια) Παντρεμένη με παιδί εύχομαι! Ήρεμη και ευτυχισμένη.
Όσο για σας, εύχομαι το compra.gr να γίνει το πιο αναγνωρίσιμο περιοδικό και να ενημερώνονται όλοι μόνο από αυτό!


FAVOURITES

Ταινία: «Ανήθικη πρόταση»
Ηθοποιός: Ντένζελ Ουάσινγκτον
Βιβλίο: «Τα δάκρυα του Θεού»
Προορισμός: «Μετά από τόσα χρόνια απουσίας, το σπίτι μου!»
Παίκτης: Μάικλ Τζόρνταν, Νίκος Γκάλης
Χρώμα: Μπλε
Μουσική: R&B, dance κ.ά.


TRIVIA


  • Η Εβίνα Μάλτση γεννήθηκε στο Κιλκίς στις 30 Δεκεμβρίου 1978
  • Πήρε το μπάσκετ στα… σοβαρά σε μεγάλη ηλικία, στα 16 της χρόνια, όταν κάποιος της είπε ότι είχε το ταλέντο να παίξει στην Εθνική ομάδα… «Ήταν το κίνητρο που έψαχνα», έχει πει.
  • Οι ομάδες που έχει παίξει: Γουμένισσα (1990-1997), Μέγας Αλέξανδρος (1997-1998), ΜΕΝΤ (1998-2000), Παναθηναϊκός (2000-2004), Θέλτα Βίγκο (Ισπανία, 2004-2005), Σαραγόσα (Ισπανία, 2005-2006), Μπουρζ (Γαλλία, 2006-2007), Ρος Κάσαρες Βαλένθια (Ισπανία, 2007-2008), Κονέκτικατ Σανς (WNBA, 2007-2008), USK Prague (Τσεχία, 2008-…).
  • Είναι η 1η σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Γυναικών (ξεπέρασε την Πόλυ Σαρέγκου) με 2.283 πόντους σε 166 παιχνίδια (13.8 μ.ό.) και 3η σε συμμετοχές (μετά τις Κλιγκοπούλου και Σαρέγκου).
  • Με την Εθνική Γυναικών έχει λάβει μέρος σε 5 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (Γαλλία 2001, Ελλάδα 2003, Τουρκία 2005, Ιταλία 2007, Λετονία 2009), στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και στο Παγκόσμιο της Τσεχίας το 2010.
  • Στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας αναδείχτηκε πρώτη σκόρερ και πήρε τον τίτλο της «Πολυτιμότερης Παίκτριας» της διοργάνωσης (22.6 πόντοι, 4.2 ριμπάουντ, 3.1 κλεψίματα ανά αγώνα με 40% στα τρίποντα), διάκριση που δεν είχε πετύχει ποτέ ξανά Έλληνας ή Ελληνίδα αθλήτρια στο μπάσκετ.
  • Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ήταν 2η σκόρερ (20.9 πόντοι και 8 ριμπάουντ μ.ό.), μετά την Lauren Jackson της Αυστραλίας.
  • Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τσεχίας τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 5η στη λίστα με τις σκόρερ, πετυχαίνοντας συνολικά 143 πόντους (17.9 ανά αγώνα), με 77% στις βολές (17/22), 45% στα δίποντα (24/53) και 44% στα τρίποντα (26/59)!
  • Στην ψηφοφορία της FIBA Europe για την ανάδειξη της κορυφαίας παίκτριας της Ευρώπης για το 2010, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί και φίλαθλοι, κατέλαβε την 6η θέση.
  •  Σε συλλογικό επίπεδο έχει κατακτήσει ένα Πρωτάθλημα (2009) και δύο Κύπελλα (2010, 2011) Τσεχίας με την USK Πράγας, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ισπανίας με την Ρος Κάσαρες Βαλένθια (2008) και το Κύπελλο Γαλλίας με την Bourges (2007), με την οποία συμμετείχε στο Final-4 της Ευρωλίγκα (4η θέση, πρώτη σκόρερ της ομάδας στη διοργάνωση με 179 πόντους, 12.8 ανά αγώνα).
  • Στο WNBA αγωνίστηκε το καλοκαίρι του 2007 με τους Connecticut Suns. Σε 26 παιχνίδια είχε μέσο όρο 6 πόντους και ψηφίστηκε ως η 6η καλύτερη rookie της σεζόν.
  • Έχει παίξει σε τρία συνεχόμενα All Star Game της Ευρωλίγκα (2007 Βαλένθια, 2008 Μόσχα, 2009 Παρίσι). Στην Μόσχα είχε κερδίσει με τον Θοδωρή Παπαλουκά τον διαγωνισμό σουτ «Mixed Couples».
  • Το 2004 ήταν η 3η σκόρερ της Α1 (438 πόντοι), με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.
  • Στην USK Πράγας και στην Εθνική φοράει τη φανέλα με το 9 (όπως έκανε και στο WNBA), επειδή αυτό το νούμερο φορούσε ο αγαπημένος της Μάικλ Τζόρνταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.
  • Της αρέσει πολύ η φωτογραφία.
  • Στα παιχνίδια «κρύβει» πάντα στο δεξί της πόδι έναν σταυρό, για να την προστατεύει από τραυματισμούς.
  • Μια Γαλλίδα φίλαθλος έγινε φαν της Εβίνας κατά το πέρασμά της από την Μπουρζ και της έφτιαξε την ιστοσελίδα www.evanthia-maltsi.com.
  •  Οι συμπαίκτριές της στην γαλλική ομάδα της είχαν βγάλει το παρατσούκλι «Greek Killer», λόγω της εκπληκτικής της ικανότητας στο σουτ και της… έφεσής της στα buzzer beater».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια